Stan wyświetlania na rysunku

Cze wszystkim

Czy ktoś wie, czy możliwe jest umieszczenie widoku rysunku w " cieniowanym obrazie", ale krawędzie są ukryte w trybie widocznym.

Jeśli poniżej przykład:

Dziękuję za odpowiedzi.

Witam;

Najmniej skomplikowanym rozwiązaniem, moim zdaniem, jest utworzenie konfiguracji w swoim zespole (lub utworzenie nowego zespołu), a następnie użycie " widoku z innej pozycji " z rysunku:
image
Tylko widok " inna pozycja " będzie wyłącznie w "ukrytych" liniach...
https://help.solidworks.com/2022/french/Solidworks/sldworks/t_insert_alternate_position_view_assemblies.htm?rid=136196

Pozdrowienia.

2 polubienia

Czy to oznacza, że nakładasz na siebie 2 widoki?
Jeśli to prawda, obawiam się, że nie będziemy w stanie przyjąć waszego rozwiązania. (chociaż wydaje się funkcjonalny)
Pracujemy nad dużymi zespołami i już teraz mamy problemy z powolnością.
Twoje rozwiązanie podwoiłoby liczbę wyświetleń, a tym samym potencjalnie niezbędny czas obliczeń...

W każdym razie dziękuję.

Idealnie wyobrażałem sobie, że będzie to możliwe ze stanem wyświetlania, ale nie udało mi się.

Cześć, początek odpowiedzi, umieszczając docelową część w przejrzystości w asm?

Witam

Myślałem, że znalazłem rozwiązanie, wykonując: W widoku " cieniowanego obrazu" powinieneś być w stanie wybrać funkcje w drzewie i umieścić " pokaż ukryte krawędzie ".

Ale SW2020 zdecydował inaczej:
image

Nie lepiej niż widok innej pozycji (ale będą to cechy fantomowe)

Kolor + kropkowany = niemożliwe bez hakowania.
Jeśli mam problemy z powolnością, to nie polecam koloru, tym bardziej przezroczystości co sprawia, że karta graficzna dużo pracuje i powoduje dodatkowe crashe, a także nakładanie się widoku.
W zasadzie pozostanie z widokiem z zatrzymania ukrytym w widocznym jest najbardziej logiczne, nawet jeśli nie odpowiem na pytanie i radzę tego nie robić!

1 polubienie

Domyślam się, że chodzi o zrozumienie planu, ponieważ jest dużo przystanków (ze względu na to, że jest mechanikiem z UPN i CO).
Możesz tworzyć kreskowane obszary, ale jest to również dość zasobożerne.

Możesz spróbować kliknąć prawym przyciskiem myszy na swój widok => zamień widok w szkic / blok, a następnie nałożyć go na swój drugi widok.
Z drugiej strony, bądź ostrożny, Twój przekształcony widok nie będzie już miał żadnego powiązania z Twoim 3D w przypadku zmiany

Cze wszystkim!

Dziękuję za odpowiedzi!
niestety nic jednoznacznego z mojej strony...

• widok musi pozostać w " nieprzezroczystym ", ponieważ jest to duży i stosunkowo złożony POKÓJ
  • Rzeczywiście, myślałem o tym, aby zrobić tak jak ty @froussel, ale SW 2022 nie jest bardziej kompetentny
  • @sbadenis Zgadzam się z tobą co do spadku wydajności, ale jak już wspomniałem, jest to model z dużą ilością odniesień w nomenklaturze (150 bez mnożenia przez ilości), moim życzeniem było ułatwienie pracy przy lokalizowaniu naszych ślusarzy (choć jest to już bardzo kompetentne) jest to zadanie, które wykonują sami ręcznie ==> żmudne + potencjalnie automatyczne dla mnie
  • Nigdy nie próbowałem wykluwania, ale nie wiem, jak to będzie wyglądać na planie A0 z kilkunastoma widokami... Spróbowałbym dla nauki! :joy:
  • Myślę, że ważne jest, aby zachować dynamiczne powiązanie między modelem 3D a 2D, aby uniknąć błędów w przypadku przeróbek

Idealnym rozwiązaniem byłoby zarządzanie tym za pomocą trybu stanu wyświetlania, aby było to proste i szybkie do zrobienia bez komplikowania naszego życia.
zwłaszcza, że jeśli uda mi się opracować procedurę, to musi ona zostać rozpropagowana w firmie do osób mniej lub bardziej komfortowych w gąszczu opcji SOLIDWORKS

Nadal patrzę na swoją stronę, ale jeśli masz jakiś inny pomysł, jestem za tym! :grin:

1 polubienie

Innym rozwiązaniem jest wykonanie rysunku ukrytej krawędzi w trybie widocznym, a następnie skopiowanie arkusza i zmiana wszystkich widoków kolorów (możliwe za pomocą makra) i wydrukowanie 2 arkuszy dla porównania.

Albo, co gorsza :rofl: , drukujesz plan ukrytych krawędzi na warstwie i nakładasz go na plan kolorów... :grin: :grin: :grin:

Uważaj na wylęg.
W SW2020 zarządzanie jest znacznie gorsze niż w poprzednich wersjach i gdy tylko mamy współczynnik skali kreskowania większy niż 8, bardzo się szlifuje (nawet na naszych małych zespołach poniżej 100 części).

1 polubienie

@froussel dziękuję za ostrzeżenie
W związku z tym zademonstrowałbym moim kolegom na małym zestawie

@sbadenis Podoba mi się strona rozwiązania w stylu vintage z kalką kreślarską, ale pomijam swoją kolej :joy: (jestem za młody, nie wiedziałem :wink: :joy:o tym)

Z drugiej strony opcja @M-Scofielda wydaje mi się dość interesująca. Jeśli w swoim 3D umieścisz część w kolorze i przezroczystości... wyjdzie na twoim MEP w " cieniowanym obrazie"

W rezultacie jest całkiem dobrze zarządzany ze stanami wyświetlania :slight_smile: