Witaj tlmnd :)
proszę, pytam cię qlq1, kto może mnie poprowadzić lub wyjaśnić mi
Jak określić grubość dna i grubość ścianki w zbiorniku?
Jak określić siły działające na ten zbiornik?
( objętość 10 m3 Hcl rozcieńczonego do 10 %)
Dziękuję państwu za uwagę
Wszystko zależy od wielkości twojego zbiornika.
Jeśli podstawa ma wymiary 1 m x 1 m i wysokość cieczy 10 m lub jeśli podstawa ma wymiary 5 x 2, a wysokość cieczy wynosi 1 m.
Zbiornik prostokątny lub cylindryczny, materiał... I wiele innych rzeczy...
Zasadniczo potrzebujesz o wiele więcej danych niż podajesz, w przeciwnym razie 1 milion odpowiedzi bez orła lub ogona jest możliwy i wyobrażalny
2 polubienia
Witam Pana, ma Pan rację co do informacji, które przytoczyłem
więc proces tego projektu polega na zmieszaniu 7000L H2O z 3000 L HCL o stężeniu 32%, aby uzyskać roztwór kwasu solnego rozcieńczony do 10%, dlatego muszę zaprojektować reaktor z mieszadłem, który pracuje ze średnią prędkością dla prędkości roztworu
Objętość wynosi 10m3 więc obliczyłem średnicę 2m i wysokość 3,18m
Jak mogę określić grubość dna i ściany? A siły wywierane na ten zbiornik ?
Pionowo czy poziomo?
Jaka wolna objętość w reaktorze?
Jaki rodzaj dna (GRC, PRC, eliptyczny itp.)?
Będziesz wtedy miał wysokość cieczy, więc asymilując swoją mieszaninę z wodą, będziesz miał siły w swoim reaktorze. Należy uważać, aby wziąć pod uwagę możliwą korozję, koncentracje naprężeń związane z różnymi przejściami i kranami, spoinami.
Nie podlegasz przepisom budowlanym? 10m3 kwasu, nie da się z nim poradzić byle jak...
2 polubienia
Witam
Jako materiał reaktora wybrano żywicę z włókien polipropylenowych
objętość roztworu Vtt = 10 m3 = 10000L
Jak określić wysiłek?
Uwaga: mamy odśrodkowe śmigło
CJ: prototypowy reaktor, który zaprojektowałem
reacteur_.png
Witam
Są firmy, które są bardzo wyspecjalizowane w tego rodzaju materiałach i zdecydowanie sugeruję, abyś skontaktował się z nimi i zebrał wszystkie dane, jakie możesz.
Z drugiej strony nie mówisz, czy jest to ćwiczenie wymagane od studenta, czy też planujesz sam wykonać czołg, a następnie zlecić go podwykonawcom.
Możliwe jest wykonywanie obliczeń za pomocą symulacji solidworks. Ale bardzo, bardzo łatwo jest dokonać błędnych obliczeń , jeśli użyjesz niewłaściwego materiału, odpowiednich podpór itp.
Na podstawie kilkukrotnego omawiania tego tematu mogę stwierdzić, że wykonanie, nawet banalnej, nie jest w zasięgu żadnego podwykonawcy, który będzie odpowiadał za produkcję przez długi czas.
Pozdrowienia
3 polubienia
Dziękuję za odpowiedź
Czy masz pomysł na STE, które są wyspecjalizowane? Powiedz mi, co to ?
Pracuję nad tym projektem i zamierzamy zlecić go innej firmie
Jak mogę przeprowadzić symulację bez presji? ( dla mnie muszę obliczyć ciśnienie )
Dziękuję :)
Witam
W przypadku symulacji z ciśnieniem lub bez niego nie będzie to możliwe w przypadku oprogramowania innego niż PRO, które nie przetwarza materiałów kompozytowych. Jeśli nie znasz charakterystyki czołgów, nie będziesz też w stanie przeprowadzić symulacji.
To od wyspecjalizowanych firm zależy, czy udzielą Ci wszystkich informacji , ponieważ spełniają one bardzo precyzyjne standardy.
W przypadku wyspecjalizowanych firm lepiej jest poszukać w sieci, a zwłaszcza w swoim regionie (lub kraju ze względu na import PB)
Pozdrowienia
1 polubienie
polipropylen (PP) występuje w Solidworks
PP istnieje, ale nie ma żywicy włóknistej PP.
Obecność włókien zmienia wiele rzeczy w zachowaniu materiału...
1 polubienie
Produkcja PP jest oparta na żywicy
Witaj Aymen,
Prawdopodobnie wprawiłeś go w zamieszanie.
Możemy Ci pomóc
https://hasler-gp.com/solutions/agitation/
Cdt