Witam Otrzymałem badanie, w którym poproszono mnie o przeprowadzenie symulacji na konstrukcji, którą mamy na naszej stronie, i potrzebowałbym twojej pomocy. Konstrukcja ta, która podtrzymuje przenośnik taśmowy na wysokości około 15 metrów, została uderzona przez walcarkę i poważnie zdeformowana. Poproszono mnie o wykonanie symulacji w celu znalezienia prędkości statku na podstawie deformacji (jesteśmy w trakcie tworzenia chmury punktów ze skanem w celu porównania modelu teoretycznego i modelu mierzonego). Znamy masę statku, byłbym w stanie poradzić sobie z pojęciem energii kinetycznej. Z drugiej strony, z punktu widzenia symulacji dynamicznej, nigdy takiej nie robiłem. Czy mógłbyś mi podać elementy, które musisz mieć do przeprowadzenia tego badania? Czy robiąc tylko krok w tył, pozwoli nam to wrócić do prędkości maszyny? (Czy to badanie jest uzasadnione?)
Myślę, że sama prędkość może nie tłumaczyć deformacji.
Siła wytwarzana przez moment obrotowy i nacisk maszyny po uderzeniu mogą przyczynić się do wzmocnienia odkształcenia.
Czas reakcji kierowcy na hamowanie, a zatem to, czy opóźnienie maszyny było spowodowane tylko przez konstrukcję, czy przez hamowanie. Wczesne hamowanie, hamowanie tylko wtedy, gdy usłyszał, że się dotyka, lub brak hamowania. Różni się to od spadającego młota kowalskiego lub wystrzelonej w niego kuli armatniej, która nie ma innego sposobu, aby się zatrzymać, niż napotkanie konstrukcji.
Powiedziałbym więc, że bez tych danych można poznać siłę, która była wymagana, aby spowodować to odkształcenie, ale nie mówiąc już o prędkości uderzenia.
Maszyna waży 80 ton, co daje wyobrażenie. Nie mamy żadnych informacji na temat jakiegokolwiek hamowania, więc w razie wątpliwości moglibyśmy zacząć od " braku hamowania " (kierowca myślący, że " minął " aż do momentu, gdy w rzeczywistości... Nie). Deformacja jest rzędu 15 cm Żeby odzyskać siłę, byłoby mi dobrze, czy moglibyśmy wrócić do energii zużytej na to odkształcenie plastyczne? Czy są jakieś inne informacje, które byłyby przydatne? Z góry dziękuję
Odpowiedź Sylka jest już dość trafna. Do obliczeń konieczne jest wykonanie obliczeń nieliniowych, takich jak szybka dynamika (test zderzeniowy w samochodach) lub odkształcenie materiału podczas tłoczenia. Charakterystyka materiałów będzie kluczowa, aby uzyskać realistyczną rzecz (w praktyce nie jest to łatwe, jeśli masz różne profile lub różne partie). A jeśli chcesz czegoś realistycznego, musisz również zamodelować ciężarówkę (która musiała zająć tyle samo, a nawet więcej niż twoja konstrukcja), ponieważ musiała pochłonąć sporą część energii uderzenia.
Wygląda na to, że Simulation Premium pozwala na wykonanie tego rodzaju obliczeń.
Jest to podnośnik do kontenerów, który uległ jedynie deformacji lakieru (uderzenie mniejsze niż 1 cm w ramię). Rzeczywiście, mamy konstrukcję, która przeszła już kilka napraw i składa się z 3 różnych rodzajów profili. To będzie " funky " do symulacji... Zamierzam zobaczyć, czy uda mi się gdzieś znaleźć metodologię. Bardzo dziękuję za odpowiedzi