Właśnie przeprowadziłem badanie statyczne na metalowej konstrukcji o wymiarach 50x50x30 w kształcie kwadratu, ale udaje mi się uzyskać wynik, ponieważ mój komputer się zawiesił.
Cóż, próbuję określić wybór rurki do tej konstrukcji, czy jest to rurka o grubości 2 czy 3 mm.
Konstrukcja ta zostanie wykorzystana do elewacji wentylowanej, którą zostanie przymocowana do ściany za pomocą konsoli, dzięki czemu piaskowiec, którego zamierzamy użyć, zostanie przymocowany do konstrukcji za pomocą klipsów w 4 rogu.
Wymiar kamionki to 1200X600 (mm), a waga 32 KG na 1 metr kwadratowy
Materiał rury to S235JR
Ogranicz obszary, w których przykładam naprężenie, które zostanie poddane konstrukcji
Uwaga: tylna powierzchnia ma na celu nałożenie ograniczenia mocowania konstrukcji na ścianę (zawsze mówię o obszarach granicznych za pomocą narzędzia do linii podziału.
W załączeniu znajduje się struktura z badaniem , które właśnie przeprowadziłem. Proszę, czy jest ktoś, kto może mi pomóc.
W twoim modelu jest sporo podstawowych błędów, które i tak należy uprościć, zanim przejdziesz dalej.
Ale zanim odpowiem na punkty, które należy poprawić: czy byłby Pan tak uprzejmy, aby zamknąć swoją poprzednią prośbę z 25 grudnia 2020 r https://www.lynkoa.com/forum/solidworks-simulation/comment-realiser-une-etude-de-simulation-statique?page=1#answer-1073634, wyznaczając odpowiedź, która Ci odpowiada.
Minęło dużo czasu, ale tak naprawdę nie byłbym w stanie rozwiązać wszystkich problemów, o których wspomniałeś mi o mojej ostatniej prośbie (symulacja statyczna). Zdecydowałem się pracować nad pojedynczym modułem, aby nieco uprościć problem.
Badanie przeprowadziłem przykładając siłę 3000N (siła generowana przez masę piaskowca ( wiedząc, że metr kwadratowy waży 30 KG) Pracowałem z belką i wziąłem cztery rogi jako punkt mocowania na ścianie, więc jako punkt przyłożenia obciążenia wziąłem sześć punktów połączeń między rurami)eliminuje talerze i kątowniki oraz klipsy, które będą przenosić kamionkę).
Kończę z wynikiem i nie byłbym w stanie go poprawnie odczytać.
Proszę, czy możesz mi pomóc zinterpretować wyniki (co oznacza STRMAX (wynikające z tego ograniczenia wysiłku ); " wartość 6.377e+05 wiedząc, że granica plastyczności wybranego materiału wynosi 2.350e+08.
Czy konstrukcja odkształci się maksymalnie o 5,8 mm.
Skąd mam wiedzieć, czy konstrukcja 50x50x3 jest podparta przez obciążenie. Czy mogę bawić się grubością, aby zminimalizować koszt projektu ?
Uwaga: w raporcie grubość kwadratowej rurki wynosi 4 mm, ale w rzeczywistości jest to 3 mm, ponieważ nie mogę znaleźć rurki o grubości 4 na mojej liście. Wybieram 50x50x4 i modyfikuję szkic.
RQ: Jak już mówiłem, jestem początkującym w solidworks, a zwłaszcza w symulacji. Być może wszystkie moje badania są błędne. Ale nadal musisz próbować się uczyć.
Najwyraźniej obciążenia wywierane przez płyty z piaskowca są przykładane do tego samego miejsca, w którym znajdują się stałe obszary konstrukcji, rzekomo połączone z całkowicie sztywną "ramą". W rezultacie rury konstrukcji nie są w ogóle obciążone tymi obciążeniami. Tylko grawitacja działająca na metalowe rurki konstrukcji ma wpływ, oczywiście bardzo mały...
Stąd maksymalne przemieszczenie 5,832e-3 mm, czyli 5,8 mikrometra! Wystarczy nic nie powiedzieć...
I normalne naprężenie zginające 6,377e+5 Pa lub 0,63 MPa, które należy porównać z granicą plastyczności 235 MPa. Tutaj też nieistotne. Podsumowując: struktura nie jest zamówiona.
W załączonym pliku pdf kilka elementów do podstawowego badania statycznego...
Bardzo uważnie przeczytałem Twój plik PDF i wyobrażam sobie, że nasz wnioskodawca @wissem86ayed zrobił to samo... To powiedziawszy, jego ostatnie pytania pokazują, że nadal istnieją kwestie do wyjaśnienia, aby poradzić sobie z jego symulacją: "Jestem początkującym w Solidworks, a zwłaszcza w sprawach związanych z symulacją" lub "musisz spróbować się uczyć".
Moją ambicją nie jest oczernianie jego badania czy twojej odpowiedzi, ale zaproponowanie kilku prostych sposobów na osiągnięcie ważnego wyniku, który ilustruje to podejście. I skomentować niektóre z wyników, aby zrozumieć, jak zachowuje się jego model. Może wtedy swobodnie integrować połączenia z podporami, bardziej skomplikowane połączenia lub obciążenia, inne siatki lub solvery, w innym kontekście. Pozdrowienia...
Dziękuję Pierre za wszystkie rady i wysiłki, aby mi pomóc. Bardzo dziękuję, życzę sukcesów w życiu zawodowym i społecznym.
Podsumowując: Podczas gdy nasza konstrukcja jest poddawana bardzo niskiemu naprężeniu 3 MPa i bardzo niskiemu odkształceniu 0,016 mm. więc możemy użyć kwadratowej rurki 50X50X2 zamiast rurki 50X50X3.
Jeśli chodzi o twoje doświadczenie, czy muszę zrobić to samo badanie na konstrukcji z rurą o grubości 2 mm, gdzie na pewno wytrzymuje obciążenia.
Głupia uwaga, ale wydaje mi się, że to taras, który projektujesz.
Ciężar własny płyt jest na ogół mniej więcej znikomy w porównaniu z tym, co zostanie ułożone na płytach.
Nie pracuję w branży budowlanej, ale wydaje mi się, że trzeba liczyć się z co najmniej 250kg/m2 obciążenia (czyli 4 do 5 osób na m2 lub kilkadziesiąt cm ciężkiego śniegu).
Ugnie się trochę bardziej, dodając to obciążenie do mas płyt + rur.
W tym przypadku jest to wentylowana elewacja budynku, z zasadniczo ścianą nośną, warstwą izolacyjną i okładziną składającą się tutaj z płyt piaskowcowych ułożonych pionowo na metalowej konstrukcji przymocowanej do ściany.
m.blt: To jest dokładnie to, co właśnie pokazałeś na zdjęciu w swoim ostatnim komentarzu, ale w naszym przypadku dodaliśmy konstrukcję pierwotną, ponieważ ściana nośna jest wypukła (nie jest współpłaszczyznowa). To, co próbuję ustalić, to grubość rurki (albo pracujemy z rurą kwadratową 50x50x3, albo rurką 50x50x2) gwarantująca, że ona podtrzyma .
Moim zdaniem mogę pracować z rurkami o grubości 2, ponieważ na wykresie nie ma części obciążonej bardziej niż granica sprężystości wybranego materiału "235 MPa" (tylko mały plasterek w rogu, który jest koloru czerwonego).
W załączeniu raport z mojego ostatniego badania oraz wyniki, które uzyskałem
Zaproponowana przeze mnie symulacja opiera się na bardzo prostym modelu, uwzględniającym tylko grawitację i szczątkowe połączenia, i nie jest wystarczająca do walidacji Twojego projektu. Jego jedyną ambicją jest zilustrowanie podejścia symulacyjnego.
Normy i zasady budowlane w świecie rzeczywistym są znacznie bardziej wymagające i uwzględniają aspekty klimatyczne (wiatr), termiczne, sejsmiczne, a w Twoim przypadku rozwiązania dotyczące łączenia ze ścianą nośną i mocowania płyt, przed dopuszczeniem takich systemów budowy elewacji.
Wyszukiwanie w internecie pozwoli Ci znaleźć strony internetowe producentów specjalizujących się w tej dziedzinie oraz organizacji odpowiedzialnych za certyfikację tego typu prac.