Ocena kandydata

Witaj droga społeczności!
Moje kierownictwo prosi mnie o ocenę potencjalnego kandydata na jego poziomie w zakresie SolidWorks i AutoCAD. Nigdy wcześniej tego nie robiłem, a co więcej, będzie to zdalnie dla belgijskiego kandydata. Myślę, że są testy online, ale nie wiem, czy są wiarygodne... Boję się też, że będę zbyt wymagająca
Macie jakieś pomysły?

Ideałem jest danie mu czegoś prostego do zaprojektowania w oprogramowaniu programowym, zgodnie z wykonywaną pracą i osiągalnego w rozłożonym czasie.
Dla nas wziąłem mały stół podnośny z częściami mechanicznymi, pracami kotłowymi, montażem i kilkoma częściami komercyjnymi. (w zestawie część handlowa)
Dostarczyłem mu szczegółowy plan każdego elementu w formacie pdf i/lub dwg na przykład.
Następnie w ciągu 5 minut poprosiłem go, aby poszerzył stół (aby sprawdzić, czy 3D jest spójne) i w końcu przeanalizował 3D i jego sposób rysowania każdej części, ograniczania...
W przypadku autocada poproś go o przedłużenie przenośnika taśmowego lub coś w tym stylu.
W każdym razie poproś go o coś jak najbardziej zbliżonego do tego, co prawdopodobnie zrobi dalej (czysty rysunek w kopiowaniu, brak projektu, ponieważ nie jest to wymagane, ocena na oprogramowaniu)

5 polubień

Witam

ze swojej strony oceniam metodę bardziej niż wynik, ponieważ każdy w 1/2 dnia wie, jak używać części SW + małe zespoły + MEP.
Ale to, co jest niezbędne, jeśli ta osoba jest rekrutowana do projektowania, to oczywiście trochę doświadczenia, umiejętność korzystania z oprogramowania, oczywiście, ale przede wszystkim, aby mieć wyczucie pracy, technik produkcji (jak to się robi), materiałów, zespołów, środowisk itp.
W przeciwnym razie OK z sbadenis
Misja Nice DoubleL

5 polubień

Dziękuję za odpowiedzi! Problem w tym, że byłoby to zdalne, na spotkaniach w Teams... więc trudno jest nakłonić go do korzystania z oprogramowania

Witam;
Możesz poprosić Visiativ o przesłanie części, której używali na targach Mycad, ale nie byłoby to miłe...
W przeciwnym razie, zgodnie z sugestią @sbadenis , papierowy plan do transkrypcji w 3D z instrukcją "tak proste, jak to możliwe, ale przy użyciu jak największej liczby różnych funkcji", z małym dokumentem opisującym Twoje oczekiwania co do stylu:

• Całkowicie ograniczone szkice.
  • Nie przeciążaj szkiców.
  • Użyj Kreatora przechodzenia do szczegółów.
  • używać maszyn spawanych mechanicznie.
  • Korzystanie z funkcji arkusza blachy... składanie / rozkładanie...

Oraz w Autocad:
Narysuj w skali 1:1 w przestrzeni "Obiekt", a następnie użyj przestrzeni "Papier", aby przeskalować tabelkę rysunkową.

Dlaczego więc nie przeprowadzić małego wielokrotnego wyboru, aby ocenić swoją wiedzę na temat Solidworks i ogólną wiedzę mechaniczną...

Niestety nie mam Ci nic do zaoferowania, zostałam delikatnie wykluczona z procesu rekrutacji pod pretekstem (błędnym, jeśli o mnie chodzi...) :sweat_smile:"jesteś naprawdę zbyt wymagająca..." »

Wszystko do dostosowania do Twojej specjalizacji / branży.

Pozdrowienia.

2 polubienia

dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście boję się też, że będę zbyt wymagający

Sprawdź, czy radzi sobie dobrze, szybko...
Jeśli nie zna jednej lub więcej funkcji, dla mnie nie martwi się, że może się nauczyć, jeśli jest szybki, zaradny...
Z drugiej strony, jeśli jest bałagan, nic nie jest ograniczone, szkice są niebieskie i nie ma kilku dobrych ocen w porównaniu z planem papierowym, jest mała szansa, że się poprawi.
Dla mnie część programistyczna, jeśli jest zaradny, nie stanowi tak naprawdę problemu, z drugiej strony, jeśli nie jest zamówiona, nawet jeśli zna oprogramowanie...

5 polubień

Witam

Zawsze możesz poprosić go o przystąpienie do egzaminów poprawkowych "Certified SOLIDWORKS Professional in Mechanical Design"
https://www.solidworks.com/certifications/mechanical-design-cswp-mechanical-design i klikasz na "przykładowy egzamin CSWP (pdf)"
A ten dla posłów do PE: https://www.solidworks.com/certifications/drawing-tools-cswpa-dt

a jeśli masz bardziej szczegółowe potrzeby: Program certyfikacji SOLIDWORKS | SOLIDWORKS (Solidworks)

1 polubienie

Witam @DoubleL ... i powodzenia w misji!

Jak powiedzieli niektórzy towarzysze, wychodzę z zasady, że oprogramowanie pozostaje tylko narzędziem. I jak w przypadku wszystkich narzędzi, nauka się następuje.
Z drugiej strony, moim zdaniem ważne jest sprawdzenie, czy ma "metodologię" do pracy z oprogramowaniem. Czy potrafi przewidzieć fakt, że będzie musiał wprowadzić późniejsze zmiany, czy jego sposób wykonania szkiców jest już zaplanowany na rysunku, czy też te dwie rzeczy nie są dla niego połączone itd. itp.
Tak więc, moim zdaniem, najlepszym sposobem, aby to zrobić, jest wysłanie mu jednego ze swoich planów 2D pożyczki wraz z planem montażu (lub nie w tym przypadku) i pozwolenie mu na przerysowanie części.
Następnie, ponieważ jest to zdalne, poproś go o przesłanie gotowej części e-mailem, aby ją przeanalizować i sprawdzić, czy można ją zintegrować z Twoimi zespołami

I prawie, najlepszym z najlepszych, byłoby przeanalizowanie tego z nim, aby zobaczyć jego reakcje na te uwagi. Jeśli zapomniał przez stres lub jeśli w ogóle nie jest to jego sposób na robienie rzeczy. Sprawdź, czy wie, jak kwestionować siebie i rozwijać swój sposób rysowania, itd itp

Ale przyznaję, że odległa strona jest nadal gorąca!

1 polubienie

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, dziś rano zamierzam przeprowadzić test ze zdalną obsługą za pośrednictwem Teams z SolidWorks, aby zobaczyć, jak to może wyglądać...

Robiłbym to również za pośrednictwem zespołów, patrząc na to, co robi i jak.
W razie potrzeby może to pozwolić na niewielką korektę podczas procesu rysowania, jeśli subtelność nie została zrozumiana.
Czy ma Solidworks, czy musi przejąć kontrolę nad twoim komputerem, aby mieć oprogramowanie?

1 polubienie

Myślę, że przejmie mój komputer

Bjr,
Zwykle zmuszam ich do zapoznania się z samouczkami oprogramowania, które są naprawdę podstawowe dla profesjonalisty SW, ale dają mi wyobrażenie o szybkości wykonania. Tłumaczę, że to tylko po to, żeby zardzewieć ci w palcach.
O dziwo, zawsze jestem zaskoczony, ponieważ może tam spędzić poranek, podczas gdy profesjonalista sw ukończy to w ciągu maksymalnie 1 godziny.

3 polubienia

Swego czasu przeciągał na tej stronie zestaw wielokrotnych kontrolerów, aby sprawdzić swoją wiedzę na temat funkcji modułów programowych.
Miał on służyć do określania potrzeb szkoleniowych.

Ponieważ zamierza pracować na twojej maszynie, możesz przygotować mały plik z podzbiorem, usunąć jedną lub więcej "niezbędnych" części, poprosić go o jego odtworzenie. Dokonaj modyfikacji, która wymaga dodania funkcji, aby sprawdzić, czy może edytować istniejącą, czy też pójdzie na nią i będzie działać w trybie przybliżonym.

3 polubienia

Witam wszystkich, test wykonany! bez żadnych problemów (z przygotowaniem) z mojej strony, ale myślę, że dobrze zrobiliśmy, robiąc ten test...
Dziękuję wszystkim za pomysły

Cześć @DoubleL
Może zwróć uwagę na jednostki użyte w projekcie, a dlaczego nie pułapkę w możliwym projekcie. Nie będąc zbyt złośliwym. Albo coś innego, tylko po to, aby ocenić trochę logikę rozdzielczości.

Jednocześnie dlatego jest profesjonalistą :kissing_smiling_eyes:

3 polubienia

Fajnie, jeśli to pomogło. Różnica między ludźmi, którzy wiedzą, jak się sprzedać, a ludźmi, którzy wiedzą, jak pracować^^

Tak z ciekawości, na jaką technikę zdecydowałeś się na odległość?

2 polubienia

Dałem mu od nas plan produkcyjny części do przemodelowania, a następnie mały test na AutoCADzie z importem STEP do konwersji do DWG i kilkoma podstawowymi manipulacjami

2 polubienia