Ewolucja grupy roboczej PDM do PDM STD lub PDM PRO ... Jaki wybór?

Witam

Korzystamy z PDM Works i wiemy już, że wersje SW 2018 nie będą go obsługiwać. Skontaktowaliśmy się więc z naszym sprzedawcą Axemble, który przesłał nam slajd wyjaśniający (w załączniku).

Nasza obecna sytuacja:

6 licencji SW 2016

4 współtwórców PDM Works (3 lokalnych)  (1 w VPN dla zagranicznych spółek zależnych tylko do odczytu i druku), współtwórca jest umieszczany na serwerze lub jest skarbcem i wskazuje na niego za pośrednictwem VPN)

Rozmiar woluminu plików zarchiwizowanych w skarbcu: 17 GB, a nie wszystko się w nim znajduje, powinniśmy jeszcze trochę umieścić.

Serwer DEll Poweredge R630, Intel xeon 1.66 GH, 8 GB RAM

Zdaniem naszych rozmówców, przyszły standard PDM nie może być stosowany, ponieważ:

(Na tym poziomie nie jest to jasne), na slajdzie mówią, że PDM STD może obsłużyć 300 Gb < skrzyni, a dalej możemy przeczytać serwer SQL Express: maksymalnie 10 Gb danych.

Te 300 GB to dane w Vault, dziś mamy 17 GB, więc mamy pewien margines.

Do czego dokładnie odpowiada 10 Gb SQL Express, co dokładnie obsługuje SQL? Czy to nas ograniczy, czy nie? Czy na tym poziomie jest to niemożliwe?

Na SW jest nas 6 użytkowników dziennie.

Pamięć RAM w SQL Express ma 1 GB i byłaby za mała dla 6 użytkowników, którymi jesteśmy. Ale nigdy nie archiwizujemy wszystkiego w tym samym czasie.

Wniosek jest więc taki, aby przejść na PDM PRO, ale z tego, co wnioskujemy z różnych informacji, moglibyśmy również użyć PDM STD, chciałbym mieć pewność! Przejście na PDM PRO to wcale nie ten sam budżet i chciałbym mieć oświeconą opinię na ten temat?

Dla mnie nie jest to jasne i chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości.

Mój pomysł polegałby na tym, aby najpierw przełączyć się na STD, obserwować i w zależności od naszego użytkowania, a następnie zdecydować, czy przełączyć się na PRO, czy nie

Z góry dziękuję.

solidworks_pdm_standard_comparatif_vs_pdm_pro.pdf

Witam

Podsumowując migrację:

Grupa robocza => PDM Standard = skomplikowany

Grupa robocza => PDM Pro = skomplikowany

PDM Standard => PDM Pro = niezbyt skomplikowany

Więc warto najpierw przetestować wersję standardową, prawda?

Na poziomie 10 GB bazy danych SQL jest to ogromne, nie ma się czym martwić.

Jeśli chodzi o użytkowników, jest to liczba przybliżona i tak jak powiedziałeś, nigdy nie zdarza się, aby 5 osób archiwizowało w tym samym czasie.

Mamy 12-osobową jednostkę projektową, z bagażnikiem o pojemności 100 GB i chcemy przejść na PDM Standard (nawet jeśli nie jesteśmy zbyt zaawansowani w poszukiwaniach).

Arpès, myślę, że w każdym razie musisz zmienić serwer?

Weź więc jeden kompatybilny z wersją Pro i zainstaluj na nim standardowy. W ten sposób nie ma potrzeby późniejszej zmiany serwera!

Potem jest to licencja zdalna, że nie wiem, czy jest kompatybilna w standardzie !

W przeciwnym razie zapoznaj się z tym bardzo dobrze wykonanym przewodnikiem w języku angielskim:

http://www.javelin-tech.com/blog/2015/11/solidworks-pdm-standard-getting-started-guide/

Zobacz także tę stronę:

http://www.cadtek.com/what-is-solidworks-pdm-standard/

Witam

Zgadzam się z @.PL, przejście z WorkGroup na PDM, niezależnie od tego, czy jest to wersja standardowa, czy pro, będzie wymagało tego samego czasu i tych samych usług.

Przy 6 użytkownikach zdecydowanie zaleca się, aby nie używać SQL Express ze względu na limit do 1 GB pamięci RAM, prawdą jest, że 10 GB BD jest więcej niż wystarczające.

Musisz zadać sobie pytanie, czy chcesz zrobić ze swoim PDM, ograniczyć się do bieżącego użytkowania, czy skorzystać z wielu zalet PDM PRO:

• Tryb internetowy, który może być przydatny dla Twojego zdalnego współpracownika
  • Procesy automatyzacji powtarzalnych zadań, takich jak drukowanie, eksport itp.
  • możliwe powiązanie z innymi systemami ERP, CMMS, ,.... zarządzania projektami
  • Możliwość zarządzania wszystkimi typami plików 
  • ...

@+

1 polubienie

A jaki będzie problem z 1GB ramu d^à SQL express?

Spowolnienia, gdy bagażnik jest za duży?

Witaj Kojocie,

Jest na poziomie pojemności SQL Express lub jest naprawdę niejasne. Są jeszcze specjaliści, którzy muszą umieć precyzyjnie odpowiedzieć, prawda?

Z czym dokładnie sobie radzi, jeśli rysownicy nie będą nagrywać w tym samym czasie, czy wystarczy 1Gb? Na listach w USA widzimy, że może zarządzać nawet 10 użytkownikami! (w załącznikach)

Nie musimy łączyć się z ERP, pracujemy tylko na naszych narzędziach procesowych.

Nie pracujemy w wielu lokalizacjach, spółki zależne mają po prostu prawo do wglądu i drukowania planów, które muszą być aktualne.

Zależy nam na ekonomicznym rozwiązaniu, ponieważ PDM Pro to znaczny koszt dodatkowy do konserwacji oprogramowania.

Jest to zgodne z logiką wszystkich obecnych obliczeń, będziemy zależni od rzeczy, które nie są fundamentalne, ale mają swoją cenę. Musimy patrzeć na sprawy z odpowiedniej perspektywy, alenaprawdę mamy problem z uzyskaniem precyzyjnych informacji, aby to zrobić.

W ogóle nie komunikuje o chorobie przenoszonej drogą płciową, sprzedawcy są w czysto komercyjnej perspektywie! To mi przeszkadza.

Dziękujemy za Twoje oświecone punkty widzenia.

tableau_us_comparatif_pdm_std-pro.pdf

Witam

Pozwalam sobie przywołać ten post, ponieważ szukam wyjaśnień na temat kosztów różnic między PDM Pro a standardem, ponieważ, jak wspomniano powyżej, "W ogóle nie komunikuje się o STD, sprzedawcy są w czysto komercyjnej perspektywie! To mnie niepokoi" Otrzymaliśmy wycenę migracji na kilkadziesiąt tysięcy euro, która wydaje mi się tak absurdalna, aby zastąpić całkowicie darmową wersję PDM dla grupy roboczej ...

Co w końcu zrobiłeś? Czy przeprowadziłeś migrację do standardowej wersji PDM? Czy to ostatnie jest dla Ciebie wystarczające w porównaniu ze starym systemem pdm dla grup roboczych?

Dziękuję za odpowiedzi

1 polubienie

mlevain1: Dobra robota, też mnie to interesuje. Muszę też przełączyć się na nową wersję, ale nadal nie wiem co robić.

Z tych nielicznych informacji, które posiadam, powinienem być w stanie przełączyć się na wersję Std.

Ale jeśli ktoś ma już uwagi lub już zainstalował tę wersję, to interesują mnie wszystkie możliwe informacje.

Z góry dziękuję

JT

Jeśli kiedykolwiek pojawią się jakieś wiadomości, również jesteśmy zainteresowani.

Nie byliśmy w stanie przeprowadzić migracji do pdm pro udziału woluminów naszych plików, z wyjątkiem zatrzymania grupy roboczej... W tej chwili nie pracujemy już nad Solidworks...

Musisz zrozumieć, że standardowy PDM to tylko ograniczona wersja PDM pro.

Więc jeśli chodzi o samą migrację, to prawdopodobnie jest to kif-kif.

Z drugiej strony przejście ze standardu na pro nie powinno stanowić problemu, ponieważ po prostu pomijasz ograniczenia wersji standardowej.

Moja rada: już wykonaj całą pracę związaną z dostosowywaniem przepływu pracy, .... na standardzie, a jeśli kiedykolwiek Ci to nie odpowiada, rzędź.... Zawsze możesz łatwo przełączyć się na wersję Pro.

Z drugiej strony, wersja standardowa jest bardzo ograniczona w pamięci (tylko jeden przepływ pracy w szczególności i tylko 10 stanów w tym przepływie pracy. To naprawdę bardzo sprawiedliwe: musisz mieć super podstawowy przepływ pracy, aby to pasowało, nie sądzę, żeby PDMworks był aż tak ograniczony). Nie masz automatycznego uczenia (więc a priori nie ma automatycznego generowania pdf lub stp/igs)

Artykuł w języku angielskim porównujący te 2 tutaj: http://www.javelin-tech.com/blog/2015/10/solidworks-pdm-standard-and-professional-comparison/

Porównanie 2 sql tutaj: *https://www.microsoft.com/en-us/sql-server/sql-server-2016-editions

Gdybyś naprawdę potrzebował PDM, szanse, byłbyś zmuszony przejść na pro ...

Powodzenia we wdrożeniu PDM: to prawdziwa fabryka gazu. Jesteś przynajmniej zobowiązany do spędzenia dobrego tygodnia z Axemble na miejscu ...