Dobry wieczór
Mam problem podczas tworzenia rodziny części za pomocą formuł Excela, które są skojarzone. Zamiast wygłaszać długie, zawiłe przemówienie, załączam wyjaśnienie mojego problemu.
Dziękuję za pomoc i życzę miłego wieczoru
PS: Mam też problem z nowym interfejsem forum, gdzie znajduje się okienko Wyślij ???
pièce.pdf problem rodzinny (575.4 KB)
Witam;
Czy próbowałeś umieścić swoją formułę w "zdalnej" komórce:
→ w tym samym wierszu, ale pozostawia pustą kolumnę między elementami rodziny części
… (komórka "I3" ze zrzutu ekranu)
Drugą drogą byłoby zablokowanie listy wyborów komórki sterującej widoczności funkcji "@Etat szkic 3"...
…
Spójrz również na ustawienia w "Walidacja danych" w zakładce "Alert o błędzie".
Pozdrowienia.
Witam
Z mojej strony musi to być formatowanie komórki
Spróbuj przykleić komórkę w dotkniętym obszarze,
Witam, myślę, że to tak głupie, jak umieszczenie w formule "Rozwiązany" zamiast "NIE usunięte"...
I tak, to są bardzo, bardzo podstawowe problemy ze składnią.
Osobiście wolałbym używać "S" i "NS": mniej czasu na pisanie i łatwiejsze zarządzanie.
Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Ale żadne z proponowanych rozwiązań nie rozwiązuje problemu. Wypróbowałem kilka z nich przed wysłaniem, w tym usunięcie listy dozwolonych wartości i oczywiście wszystkich oferowanych możliwości (S, NS, 0, ...). Nic nie pomaga. To naprawdę głupie.
Witam
Czy próbowałeś formułować za pomocą ciągu, a nie liczby? Z LEWEJ STRONY wpisz (A3; 1)="1" bez CNUM?
EDYCJA: Możesz również spróbować =IF(ISERROR(FIND("1"; A3))=PRAWDA;" NS";" S")
W załączeniu znajduje się mój obiekt testowy sw16, zobaczmy, czy błąd zostanie zgłoszony🤔
Pozycja1.SLDPRT (121.7 KB)
Czy używasz "historycznych" plików xl *.xls i nowszych plików *.xlsx?
To co mam pod ręką (pewnie beug jak sw21 z plikami sw17), wrzucę w sw18, ale nie wcześniej niż w niedzielę wieczorem.
Witam
Zgodnie z obietnicą, w załączeniu znajduje się plik w 18
Jak wskazano w moim wcześniejszym poście, problem wynika z formatu komórki, który jest " standardowy "
Pozycja1.SLDPRT (134.4 KB)
Zapomniałem sprecyzować, moje biuro ma 16 lat
Witam
Przejrzałem wszystkie twoje sugestie, a w szczególności plik Lynkoa15, który faktycznie odtwarza to, czego chcę i który działa bez problemów. Z drugiej strony, odmawia mi się zrobienia tego samego. Chciałem dokładnie odtworzyć ten model i otrzymuję ten sam komunikat o błędzie. Nic nie pomaga. To zdumiewające. Wnioskuję, że jest to błąd w mojej wersji 19 SP 5.0, który może nie być w pełni kompatybilny z moim systemem Windows lub pakietem Office.
Postaram się zmodyfikować plik Lynkoa15, aby bez przepisywania formuły zorientować go do mojego modelu. Możemy pomarzyć
Dziękuję wszystkim i życzę miłego zakończenia dnia
Dokonałem tylko małej modyfikacji modelu bez zmiany formuły. Cóż, to nie działa. Zobacz załączony plik.
Miłego dnia
P.Mihailović
edytuj Lynkoa15.pdf (139,9 KB)