Wykluczenie z nazewnictwa

Cześć

Chciałem tylko stworzyć nomenklaturę i nie do końca wiedzieć, dlaczego pewna liczba obiektów jest z niej wykluczona, a ponadto umieszcza mnie w asm (usuwa ograniczenia), koloruje części i umieszcza je w duplikacie.

Jak naprawić sytuację

A tak przy okazji, kiedyś miałem nazewnictwo z miniaturką w Excelu, jak zrobić te miniaturowe obrazki. Wiem, że nie ma dynamicznej aktualizacji tych miniatur, ale do wysyłania plików do podwykonawców łatwiej jest rozmawiać na recepcii.

Dziękuję wam, przyjaciele i koledzy

pièce exclues de la nomenclature

Witaj @Zozo_mp ;

Wydaje mi się, że domyślnie tak zwane komponenty " envelope " są automatycznie oznaczane jako wykluczone z nazewnictwa.
sprawdź w " Właściwości komponentu ": (kliknij prawym przyciskiem myszy w drzewie tworzenia)
image

Następnie status komórki " Wyklucz z BOM "
image

3 polubienia

Brawo @Maclane

To było najwyraźniej wszystko. Chyba kliknąłem w złym miejscu.

Proszę dzwony, żeby zrobiły objazd do ciebie po czekoladki.

Dziękuję

1 polubienie

Cześć,

W rysunku zapisujesz pod swoją nazewnictwem, a na dole okna znajdziesz mini pole zaznaczenia ' miniatury '
image
Jestem w 2023 SP05
I to wszystko.

2 polubienia

@Le_Bidule Bardzo dziękuję

@Le_Bidule
Myślałem, że możliwe jest także posiadanie miniatur modelu 3D, a nie tylko modelu MEP
Miałem to w głowie, ale hej :roll_eyes:

Mam taki rodzaj renderowania, a priori automatyczny widok ISO z 3D
image

3 polubienia

W domu mam też miniaturki 3D w ISO: (Solidworks 2022 + Excel 2602)

Niezależnie od tego, czy eksport listy materiałów pochodzi z rysunku, czy z sldasm, to wszystko jedno...

Moja aktualizacja Excela jest bardzo świeża... Od kiedy jest magiczna opcja:
Czy istnieje "wstaw obraz DO komórki "? :smiley: :smile:
(od czasu, gdy na to czekałem...)

3 polubienia

Nouveauté 2019 @Maclane :stuck_out_tongue_winking_eye: :

@sbadenis ... Mówiłem o nowej funkcji Excel, a nie o tej od Solidworks...

image

1 polubienie

Wkładanie miniaturek już działało z SW 2020 i EXCEL 2016. To znaczy przed AI, gdy ludzie nie byli jeszcze zbyt zdegradowani :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: