Uruchamianie makra podczas tworzenia kopii zapasowej Solidworks

Witam

Czy ktoś zna sposób na automatyczne uruchamianie makra podczas zapisywania pliku Solidworks?

Trochę tak w Excelu:

Prywatna subskrypcja Workbook_BeforeSave(ByVal Zapisz jako wartość logiczna, Anuluj jako wartość logiczna)
  Zadzwoń do Macro1
Koniec subwoofera

Z góry dziękujemy!

Sbier

Witam

Znajdziesz tu kulki , ale wydaje mi się to nieco skomplikowane.

Najprostszym sposobem byłoby dodanie polecenia zapisu do makra i przypisanie go do, to właśnie zrobiłem na moim "S", wszyscy zaadoptowaliśmy to w BE.

2 polubienia

Witam

Dzięki za info. Problem polega na tym, że jest to makro, które musi sprawdzać, czy pewne dane zostały wypełnione, więc jeśli samo się nie uruchomi (na przykład podczas zapisywania lub zamykania pliku), nie jest już interesujące.

Jeśli chodzi o stronę, którą mi poleciłeś, przetestowałem ją, ale nic się nie dzieje.

Gdyby ktoś miał inny pomysł.

Gdybyś miał fragment kodu, który po prostu uruchamia msgbox, na przykład podczas zapisywania pliku (w tym przypadku plan), byłoby świetnie!

Dziękuję.

Witam

Skłaniam się również ku rozwiązaniu proponowanemu przez glaffont.

Dodam, że aby upewnić się, że wszyscy z niego korzystają, najlepiej jest stworzyć czystą instalację SoidWorks, a następnie usunąć przycisk "zapisz" i zastąpić go tą samą ikoną, do której przypisane jest twoje makro (nie wiem, czy jest to możliwe również dla menu "Plik > zapisz", musisz przetestować).

Następnie zapisz ustawienia, aby wdrożyć je dla wszystkich użytkowników.

2 polubienia

Kolejny link do podobnego pytania , które padło na forum.

Nie odpowie ona na wniosek, ale uzupełni przedstawione propozycje

1 polubienie

Dziękuję wam wszystkim. W porządku, rozwiązałem moje pytanie za pomocą tego linku. Pobierając makro 1, które uruchamia formularz użytkownika w tle, który nigdy się nie pojawia.