Wykonywanie badań statycznych

Cze wszystkim

Cóż, przeprowadzam statyczne badanie na modelu składającym się z kawałka objętości i 3 powłok.
Uważam, że zastosowałem wszystkie niezbędne ograniczenia w celu wykonania; gdzie materiały, mocowanie, kontakt z obrabianym przedmiotem i załadunek. A potem używam menedżera kadłuba, aby zdefiniować te grubości (kadłuby), ale tak naprawdę utknąłem teraz, aby znaleźć problem, który powstrzymuje mnie przed pójściem naprzód.
Cieszę się z twoich instrukcji, aby zrobić przyjemność i pominąć ten problem.
PS: to badanie mające na celu przygotowanie CSWA-S
Pozdrowienia

reaction_force.sldprt

Witam @ firasschafai

Twój problem nie jest zbyt wyraźny, więc interpretuję

Jeśli dobrze rozumiem Twój problem , wydaje mi się, że popełniasz błąd w Sketch2, ponieważ tworzysz powierzchnię wytłaczaną, ale musisz wiedzieć, że powierzchnia nie ma grubości , jest to wirtualne rozgraniczenie w przestrzeni (dlatego "typologia" nazywa się powierzchnią) i że w oprogramowaniu jest ona reprezentowana Na przykład w kolorze żółtym  (lub innym kolorze), inaczej byśmy tego nie widzieli.

Innymi słowy, prosisz swoją symulację o utworzenie siatki na powierzchni, która nie ma grubości, co oznacza, że nie istnieje, nawet jeśli widzisz obraz wirtualny: jest to więc niemożliwe, ponieważ siatka, a zwłaszcza obliczenia oporu, są wykonywane w co najmniej trzech wymiarach.

(Z naukowego  punktu widzenia (przepraszam ;-)   ) masz trójkątne elementy powłokowe pierwszego rzędu zamiast elementów czworościennych drugiego rzędu)

Krótki!
nie zamierzamy zawracać sobie głowy tymi rozważaniami : wystarczy zmodyfikować Sketch2, rysując grubości dla swojego profilu el L,  tak samo jak rura (lub cylinder),  przede wszystkim użyj normalnego wytłaczania zamiast wytłaczanej powierzchni. Następnie wystarczy zmienić wymiary grubości, aby wiedzieć, który profil jest odpowiedni dla każdego kształtu.

Ostatnia uwaga : Używasz "siły", co wydaje mi się dziwne, więc chyba nie mylisz tego z "ładunkiem", ponieważ prowadzisz badanie statyczne. Wybierz więc między ciężarem a siłą pociągową, która jest również znana i skalibrowana.

Inna sprawa: definiujesz kontakty między sprzecznymi komponentami, wydaje mi się to i przede wszystkim niepotrzebnie zbędne.

Z mojego punktu widzenia wystarczy kontakt globalny, zestaw kontaktowy 2 i zestaw kontaktowy 3 są bezużyteczne. Powinniście wybrać "solidarność" zamiast "bez penetracji". Ponieważ pracujesz w napięciu, nie możesz mieć penetracji, a w najgorszym razie oderwania.  Nie stosuje się penetracji, gdy dwa elementy nie stykają się na początku, ale może to nastąpić w wyniku deformacji. CQFD (Język do spraw walki z piłką)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @ Zozo_mp

Całkowicie się z tobą zgadzam!
Ale ten montaż jest importowany podczas egzaminu, więc nie ma modyfikacji (szkic,..), więc umysł jest skierowany bezpośrednio w stronę symulacji.
Dla elementów kadłuba jest to już dobrze zdefiniowane przed siatką przez zarządzanie kadłubami, zdefiniowałem grubości każdego z nich.
I do kontaktu; Naprawdę istnieje luz między skorupami a płytą, a ponieważ ograniczenie polega na tym, że obie są stałe, więc jest to solidarne tak.

Zamierzam umieścić to stwierdzenie dokładnie tak, aby wszystko było jasne.

Dziękuję Ci Zozo_mp 

Pozdrowienia 

q5_p1.png

Dobry wieczór

Coś mi umyka!

Dlaczego odległość między dolną płytą a podstawą różnych profili wynosi 1 mm.

Nie widzę tego w oświadczeniu !

To, co widzę, to to, że "ich dolne kończyny są przyczepione do płytki"

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry wieczór 

Przepraszam za brak jasności, gdzie czegoś brakuje w tym stwierdzeniu.

Próbowałem i coś znalazłem, mam nadzieję, że ten wynik jest dobry.

Znajduję więc siłę reakcji podążającą za Y o wartości 204,66 N.

Twoja decyzja w tym momencie.

Pozdrowienia 

reaction_force_v2.sldprt

Witam @ firasschafai

Nie załączył Pan wyników swojej symulacji do swojego dokumentu, nie widzę nic z Pańskiej propozycji.

Pozdrowienia

Witam 

Olalaaa przepraszam, zapomniałem pliku wynikowego, oto plik zip.

Pozdrowienia

reaction_force.rar

To nie nasz dzień! ponieważ pliku nie można odczytać (jest uszkodzony lub nieznany)

Czy mógłbyś wysłać go ponownie, ale w formacie ZIP.

Korzystanie z funkcji eksportu (spakuj i ruszaj)

Pozdrowienia

Witam @ Zozo_mp 

Przepraszam innym razem, ale nie mogę zrobić nic innego niż teraz.

( Nasz dzień żniw wraca :) )

Pozdrowienia 

simulation.zip

Dobry wieczór @ firasschafai

Czy możesz zrobić zrzut ekranu, gdzie znajdziesz wyniki?

Czy edytujesz raport, czy coś innego?

Pozdrowienia

Dobry wieczór @ Zozo_mp 

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest w porządku.

Pozdrowienia 

image.zip

Witam @  firasschafai

Nie widzę żadnej anomalii, wydaje mi się to poprawne, zwłaszcza, że dodanie różnych indywidualnych sił reakcji (204,66, +13,551+851,72) daje 1069,93, co odpowiada sile wskazanej w zaokrąglonych zaokrągleniach.

Pozdrowienia

PS: daj nam znać, jeśli otrzymasz certyfikat

1 polubienie

Witam @ Zozo_mp 

Przepraszamy za opóźnienie 

I to wszystko, dobrze zdałem egzamin  z wynikiem 94/100!!

Bardzo Ci dziękuję (każdego dnia kierujesz mnie do nauki i zasługuje to na wysiłek)

Musisz uczyć się przez długi czas, aby było to proste

Pozdrowienia 

cswa-s.png
2 polubienia