Witam @ firasschafai
Twój problem nie jest zbyt wyraźny, więc interpretuję
Jeśli dobrze rozumiem Twój problem , wydaje mi się, że popełniasz błąd w Sketch2, ponieważ tworzysz powierzchnię wytłaczaną, ale musisz wiedzieć, że powierzchnia nie ma grubości , jest to wirtualne rozgraniczenie w przestrzeni (dlatego "typologia" nazywa się powierzchnią) i że w oprogramowaniu jest ona reprezentowana Na przykład w kolorze żółtym (lub innym kolorze), inaczej byśmy tego nie widzieli.
Innymi słowy, prosisz swoją symulację o utworzenie siatki na powierzchni, która nie ma grubości, co oznacza, że nie istnieje, nawet jeśli widzisz obraz wirtualny: jest to więc niemożliwe, ponieważ siatka, a zwłaszcza obliczenia oporu, są wykonywane w co najmniej trzech wymiarach.
(Z naukowego punktu widzenia (przepraszam ;-) ) masz trójkątne elementy powłokowe pierwszego rzędu zamiast elementów czworościennych drugiego rzędu)
Krótki!
nie zamierzamy zawracać sobie głowy tymi rozważaniami : wystarczy zmodyfikować Sketch2, rysując grubości dla swojego profilu el L, tak samo jak rura (lub cylinder), przede wszystkim użyj normalnego wytłaczania zamiast wytłaczanej powierzchni. Następnie wystarczy zmienić wymiary grubości, aby wiedzieć, który profil jest odpowiedni dla każdego kształtu.
Ostatnia uwaga : Używasz "siły", co wydaje mi się dziwne, więc chyba nie mylisz tego z "ładunkiem", ponieważ prowadzisz badanie statyczne. Wybierz więc między ciężarem a siłą pociągową, która jest również znana i skalibrowana.
Inna sprawa: definiujesz kontakty między sprzecznymi komponentami, wydaje mi się to i przede wszystkim niepotrzebnie zbędne.
Z mojego punktu widzenia wystarczy kontakt globalny, zestaw kontaktowy 2 i zestaw kontaktowy 3 są bezużyteczne. Powinniście wybrać "solidarność" zamiast "bez penetracji". Ponieważ pracujesz w napięciu, nie możesz mieć penetracji, a w najgorszym razie oderwania. Nie stosuje się penetracji, gdy dwa elementy nie stykają się na początku, ale może to nastąpić w wyniku deformacji. CQFD (Język do spraw walki z piłką)
Pozdrowienia