Przykład Dispatch for EPDM

Witam

Zadałem to pytanie 10 lat temu, ale myślę, że ponowne zadanie go dziś jest istotne, ponieważ z pewnością pojawi się więcej użytkowników EPDM, a co za tym idzie ciekawsze opinie.

Co robisz z narzędziem ' Dispatch ' zintegrowanym z PDM?

Automatyczne wykorzystanie w twoich procesach pracy?
Zastosowania manualne?

I być może dziękuję za podzielenie się Raportami, które wydają się dla Ciebie najbardziej istotne.

Witam

Sam korzystam z kilku z nich. Oto przegląd:

• renommage_fichier → podczas przejścia stanu plik jest przemianowany na wartość zmienną, jeśli spełniony jest warunek jego nazwy

• export_excel → podczas przejścia stanu plik Excel jest kopiowany z sejfu

• avertissement_code_manquant: Podczas przejścia odpowiadającego automatycznemu cofnięciu się, ponieważ brakuje zmiennej, na stacji roboczej użytkownika wyświetlane jest wyskakujące okienko

• valid_admin: Wyświetla wyskakujące okienko OK/Anuluj, jeśli administrator (którego logowanie zaczyna się od " adm..."  Próbuje potwierdzić plan. Dzięki temu unikam złego traktowania, gdy żongluję między dwoma kontami.

• verif_pdf_ouvert: najbardziej pokręcone :slight_smile: ! → Podczas przejścia PDM automatycznie generuje pdf planu w tle, poza sejfem. Jeśli plik PDF o tej samej nazwie już istnieje i jest otwarty przez użytkownika, ta generacja się nie powie. Spróbowałem więc ustawić dispatch, który próbuje, nawet przed kompilacją (czyli na początku przejścia), usunąć już istniejący PDF w katalogu docelowym, a jeśli nie zadziała, wyświetlić wyskakujące okienko, a potem anulować przejście.

• remplissage_matiere → za każdym razem, gdy plik 3D jest archiwizowany (czyli nie planuje i nie exceluje), skrypt uzupełnia zmienną Material zgodnie z zawartością zmiennej Typ Materiału, którą użytkownik wcześniej wypełnił na karcie danych. To działa lepiej niż robienie tego samego w TaskAction.

Dostępny, by omówić więcej!

Witam

Z mojej strony używam podczas przejścia skryptu, który uwzględnia zastosowanie nowego odniesienia w właściwościach pliku (zmienialiśmy ERP w danym momencie, więc za każdym razem, gdy bierzemy podpowiedzi) i oferuje wpis starej kodyfikacji, który będzie wyświetlany w polu mapowanym w planie.
Mam inny skrypt, który pozwala zmieniać nazwy plików po przejściu po wejściu użytkownika i umożliwia drzwi wyjściowe, które anulują przejście, jeśli jest to konieczne.
Na koniec używam ostatniego skryptu, który sprawdza wersję ramki Word i zapobiega archiwizacji, jeśli użyto poprawnej ramki.

1 polubienie

Cześć Cyril, jestem ciekaw, jak sprawdzasz zgodność ramki słowa, może mnie to zainteresuje w przypadku plików excel.

Dodałem zmienną o nazwie version, która znajduje się we właściwościach pliku.
Ponieważ większość naszych użytkowników nie wie, jak uzyskać do nich dostęp w Wordzie (dobrze ukryte w Office 365), muszę po prostu zapytać tę zmienną.
Jeśli jest inna niż oczekiwana, anuluje polecenie PDM i ponownie otwiera plik (wyświetla komunikat w drodze do zmiany ramki)

1 polubienie

Dzięki za podzielenie się.

Dobrze widziałem scenariusz blokowania przejścia, jeśli pdf jest zablokowany na piśmie (my też mamy takie problemy od czasu do czasu). Czy to działa dobrze?

Nie rozumiem jednak, dlaczego stworzyłeś scenariusz " remplissage_matiere ". U nas właściwość materiału SW w konfiguracji jest powiązana z kartą danych i wydaje się, że działa to bez problemu (EPDM nie jest powiązane z ERP ani niczym innym, więc nie jest to dla nas absolutnie bardzo istotne).

Skrypt do pdf-a działa :slight_smile: . W rzeczywistości wyskakujące okienko niekoniecznie pojawia się na pierwszym planie i użytkownik nie rozumie, dlaczego jego plik został cofnięty. Ale i tak nie boli.

Dla skryptu podmiotowego jest to szczególność naszej operacji:

• jeśli użytkownik wybierze wartość "Solidworks Material" w " Typ materiału ", to zmienna " Material " przyjmuje wartość zdefiniowaną w SW (za pomocą trzeciej zmiennej mapowanej przez customproperty) 
  • jeśli wybierze inną wartość (patrz BOM, zobacz Notatka), to właśnie ta wartość pojawi się w zmiennej " Material ".
    Krótko mówiąc, gazownia, która działa tylko z tym Dispatchem :stuck_out_tongue:

I nie chciałeś " po prostu " "mapować tej właściwości pliku na zmienną PDM przez customerproperty"?

Witam

To niestandardowa właściwość Worda, ukryta na mapie, więc musisz ją odwzorować na zmienną.

1 polubienie

Osobiście depesze są używane do:
- Archiwizuj automatycznie przy tworzeniu określonej liczby rozszerzeń (wszystkie zdjęcia, zip, hex i inne)
-przenieść pliki pdf indeksu N-1 do przestarzałego podfolderu, co pozwala mi uruchamiać przejścia zmieniające stan tych PDF-ów na przestarzałe i dodające do pdf przestarzały bufor XXXXX

• uruchamia kopię pliku w podfolderze podczas weryfikacji pliku z określonym rozszerzeniem (zip pdf hex, właściwie wszystko oprócz formatu SW lub Office)
  • Ta sama zasada wysyłki do zarządzania szablonem Worda z tą samą zasadą oczekiwanej zmiennej i zmiennej uzyskanej w pliku
    Ale ostatecznie używam więcej zadań pdm, co pozwala mi znaleźć lepsze follow-upy, bo mamy log/historię tego, co się dzieje. (ale nie wszystko można zrobić z bejcami...) to uzupełnienie... Jeśli to możliwe, wolę zadania w przeciwnym razie wysłać.
1 polubienie