Cze wszystkim!
Mój 22-letni syn zdał i uzyskał certyfikaty Catia v5 i Solidworks w lipcu 2025 roku. Nie posiada doświadczenia zawodowego.
Czekając na szkolenie z AUTODCAD, chciałbym, aby popracował nad pierwszymi 2 narzędziami. Na razie zadowala się graniem w gry wideo i rysowaniem... Obawiam się, że szybko o wszystkim zapomni!
Gdzie mogę znaleźć ćwiczenia w formacie pdf (mogę je wydrukować i połączyć z moją pracą), lub jakie książki mi polecacie, aby " odrobił pracę domową"?
Jestem księgową, nie znam się na tym absolutnie nic.
Dziękuję wszystkim od nieco zdesperowanej matki!
Alice
Witam i zapraszam na forum Alice,
Na forum znajduje się wiele tutoriali=>myCAD by visiativ, a także na WEB.
Może twój syn szuka innego sposobu... Na przykład =>Szkoła Filmowa Animacji 3D w Lyonie - ESMA Lyon 2
Plus to=>Licencjacka animacja 3D | Szkoła Animacji Bellecour w Lyonie
że polecam, bo moja siostrzenica tam była, teraz jest na własny koszt, tworząc na przykład film " malutki "... Do zobaczenia=>https://www.youtube.com/watch?v=Xnclfw-8iak
To stary film.
Czasami, z doświadczenia wynika, że musimy pozwolić na to naszym młodym, ale pomóc im i być może lepiej pokierować ich pragnieniami; ale na pewno nie jest to oczywiste...
Powodzenia, @+.
AR.
Albo odetnij konsolę, podrzuć go przed agencją pracy tymczasowej lub przed centrum pracy!
Najlepszym sposobem na zapamiętanie jest zastosowanie wiedzy w pracy!
W przeciwnym razie zmień pracę, z kucykiem w dłoni, malarzu, to praktyczne!
Dziękuję, w rzeczywistości wolałbym " staromodne " papierowe podparcie, aby zmusić go do wykonania ćwiczenia / dnia, w przeciwnym razie nie mogę wiedzieć, co robi... Zdążył już nawalić szkołę (oczywiście płatną), w której miał robić licencję na animację 3D
Niestety teraz wszystko odbywa się w internecie, w tym France Travail, ale skończy z głupim telefonem, czuję to... O ile pomogłam mu z jego CV, badaniami w szkole itp., o tyle teraz jestem całkowicie bezradna.
Te 2 certyfikaty są dla niego dobrą rzeczą, ponieważ matura nic nie znaczy (zwłaszcza, że ma " maturę Covid ").
Witam
Są przykłady egzaminów CSWP... W pliku pdf dostępnym na stronie internetowej solidworks: na przykład plik pdf do pobrania z tej strony:
https://www.solidworks.com/fr/certifications/solidworks-cad-design-professional
Przydatne linki dostępne tutaj:
Wyszukiwanie w Google za pomocą " solidworks exam pdf " zwraca wiele stron (w tym prawdopodobnie wiele duplikatów odnoszących się do dokumentów dostępnych na stronie solidworks).
Wypróbuj również " Solidworks training pdf ", który prowadzi na przykład do tej strony: Ćwiczenia i szkolenia Solidworks PDF
z wieloma samouczkami w formacie PDF (niektóre są zbyt proste, jeśli Twój syn miał już certyfikat SolidWorks)
Jeszcze lepiej: Wypróbuj także "solidworks advanced training pdf": samouczki będą o wiele bardziej pikantne.
ho krowa, gwałtowność szarży... Czy masz w tej chwili trochę irytujący post w domu @sbadenis ?
W przeciwnym razie, @Alice_Girard , jeśli twój syn ma szczęście mieć w domu Catię i/lub Solidworks... Możesz poprosić go o narysowanie przedmiotu z twojego codziennego życia. Jest bardzo kształtujący i darmowy!
Rano, kiedy wychodzisz, zostawiasz mu to i to, naleśnik, książkę itp., a on pokazuje ci modeling na koniec dnia.
Inny pomysł, może spróbować się zarejestrować: Golden Tech 2026: rzuć sobie wyzwanie, biorąc udział w krajowym konkursie projektowym! - Wiadomości społecznościowe - myCAD Forum
Witam ponownie Alice_Girard,
Cóż, można go też wydrukować... Zobacz , co proponuje @froussel w wiadomości =>https://www.solidworks.com/fr/certifications/solidworks-cad-design-professional
Powodzenia.
@+.
AR.
Nawet @coin37coin !
Chodzi o to, że kiedy to mama wykonuje ten proces za syna przed konsolą, mogę sobie wyobrazić dlaczego, zwłaszcza w wieku 22 lat!
Każdego roku mam ponad 20 młodych ludzi na praktykach (od kilku godzin do kilku dni) i większości to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie!
I nie chcąc być złośliwym @Alice_Girard CV złożone osobiście do agencji pracy tymczasowej lub bezpośrednio do firmy, też działa i zmusza do tego, żeby nie stać przed konsolą!
Edit: A kiedy mówię o przecięciu konsoli, nie mam na myśli pocięcia jej na 23 za pomocą siekiery!
Nie, celem jest bardziej popchnięcie go do ruchu i samodzielnego wykonania kroków.
A osobiście to właśnie dzięki życiorysom na żywo znalazłem swoją pierwszą pracę, co pokazuje, że nerwy czasem się opłacają!
A w każdym razie, chodzenie po firmach, aby umieścić swoje CV i porozmawiać z sekretarkami / HR / menedżerem BE / szefem firmy jest zawsze bardzo kształtujące.
Dziękuję, właśnie to zrobiłem!