Czy istnieje narzędzie do przekształcania planu SolidWorks. SLDDRW en . DWG przy zachowaniu informacji technicznych (bloki, nazwy, ...)?

Witam

Czy istnieje narzędzie do przekształcania planu SolidWorks. SLDDRW en . Plik DWG:

1- masowo

2- Zachowując informacje techniczne?

W przypadku (1) myślę, że musi być jakiś sposób, ale nie jest on w tej chwili najważniejszy, ale dla (2) chcielibyśmy, aby tworzył bloki po elementach nazwanych na cześć tego kawałka.

Pozwoliłoby to uniknąć konieczności przerabiania wielu planów SolidWorks, które będziemy musieli przekształcić w DWG... I tak świat budownictwa :-)

Z góry dziękuję tym, którzy będą mieli rozwiązania, a nawet leady.

Witam

Dla 1 dostępny jest Batchconverter: https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/BatchConverter.html

Dla 2 dostępny jest Menedżer warstw: https://help.visiativ.com/mycadtools/2019/fr/LayerManager.html

Zobacz film pod poprzednim linkiem

Z drugiej strony będziesz musiał zacząć od 2, a następnie od 1!

1 polubienie

Dziękuję sbadenis za odpowiedź.

Z drugiej strony wymaga to niezależnej parametryzacji każdej płaszczyzny i pozwala na dysocjację różnych parametrów (rysunek, wymiary, ...) ale to, czego chcielibyśmy, a Menedżer warstw wydaje się nie zarządzać, to to, aby każda część narysowanego zespołu była generowana w bloku, którego nazwa przyjmuje nazwę części, tak aby każdy, kto otworzy DWG, mógł znaleźć każdą z części i wiedzieć, do jakiego kodu odpowiada.

Batchconverter jest interesujący do prostej konwersji zbiorczej.

Rzeczywiście, Menedżer warstw przekształca każdą część lub komponent 1. poziomu w warstwę, a nie blok, ale nie jest również możliwa zmiana nazwy każdej warstwy zgodnie z regułą.

Następnie możesz zadać pytanie na infolinię, może być inne narzędzie, ale go nie znalazłem lub prośba o rozwój na infolinię, a nawet makro

Tak, wymyśliłem makro, ale nie ma nikogo, kto mógłby je stworzyć w domu, robię zgłoszenie i informuję Cię o ich odpowiedzi.

Po odpowiedzi Visiativ na moje zgłoszenie, nie ma już tego typu narzędzi i nie ma planów ich rozwijania.

Rozwój w skali makro byłby możliwy, ale prawdopodobnie bez odpowiedzi na wszystkie nasze problemy...