Czy w pakiecie Office lub wolnym oprogramowaniu jest dostępna funkcja tworzenia wielopoziomowego drzewa pionowego lub eksportu drzewa SolidWorks?

Witam @ wszystkich,

Muszę pracować z partnerami nad drzewem SolidWorks , na którym będziemy musieli wymieniać się i wprowadzać zmiany, a następnie będę musiał przeprowadzić procedurę.

To, co chcę idealnie zrobić, to stworzyć pionową strukturę drzewa z poziomami 7/8, ale w formacie , który może być łatwo konsultowany i modyfikowany przez każdego i do którego można dodawać notatki.

Myślałem o Wordzie i jego SmartArt, ale nawet modele hierarchiczne nie są odpowiednie, a XML i Excel (z funkcją Grupuj), ale nie jest to zbyt intuicyjne i przyjazne dla użytkownika.

Niezbędna byłaby również możliwość powiększania i zmniejszania drzewa za pomocą "+".

W przeciwnym razie myślałem o wyeksportowaniu drzewa SolidWorks, ale nie wydaje się to możliwe.

Czy kiedykolwiek spotkałeś się z tym problemem? Czy macie mi jakieś narzędzia, które możecie mi zaoferować?

Dziękuję

Anthony

Witaj @Anthony R.

O ile się nie mylę, kiedy tworzy się nomenklaturę, można ją mieć w kolejności drzewa stworzenia, tak mi się wydaje.

Tę nomenklaturę można umieścić w pliku płaskim, który może być używany przez różne programy, lub w programie Excel. Pod excelem z BVA możesz zrobić mamę i tatę oraz duszoną wołowinę.

Co myślisz???

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Spójrz na Solidworks Treehouse, wydaje się, że to jest to, co chcesz zrobić.

3 polubienia

Dzięki chłopaki, dzięki waszym 2 rozwiązaniom mogę wydobyć moje drzewo, ale nie przerabiać go, przynajmniej tak, jak chcę.

Przerabiam to w Excelu za pomocą funkcji "Grupuj", nie jest to super proste, ale jest zrobione i daje oczekiwany rezultat, szkoda, że nie ma do tego prostego narzędzia...

PS: Nie wiem, jak zarządzać BVA.

Witam

Zrobiłem już nieco podobne ćwiczenie.
Używam obiektów VB i Treeview (drzewo plików), które pozwalają na manipulowanie drzewem według własnego uznania.
można go łatwo znaleźć w VB biura, a w szczególności w programie Excel, który pozwala na późniejsze łatwiejsze przetwarzanie danych.
W przeciwnym razie nadal masz program Visual Studio, nieco bardziej złożony, ale bardziej zaawansowany.

Możesz znaleźć kilka informacji na temat Excela tutaj: https://jacma.developpez.com/treeview/
A do studia tutaj: https://www.tutorialspoint.com/vb.net/vb.net_treeview.htm

Baw się dobrze

Dziękuję Todesco , ale kończę mój plik Excel, więc zostanę przy tym, ponieważ najdłuższą rzeczą jest go zbudować.