Witam wszystkich!
Podczas gdy przygotowywaliśmy się do aktualizacji pary SolidWorks SmarTeam do wersji 2026, która ma być wydana produkcyjnie 1 stycznia 2027 roku, stoimy w obliczu wycofania SmarTeam w wersji 32-bitowej: najnowsza dostępna wersja to 2025 SP3.
(nie czytaliśmy jeszcze bardzo małych linii między małymi, które zapowiadały koniec wersji 32-bitowej w 2026 roku...) ![]()
Według mojego kolegi z IT, nie da się przełączyć na wersję 64-bitową: wpływ na skrypty personalizacji byłby znaczny, to prawie jak położenie wszystkiego na ziemię i zaczynanie od nowa. Możemy równie dobrze zmienić rozwiązanie... Co jest planowane, ale nie na razie.
Więc pytanie, które zadaję: Kto na forum doświadczył migracji SmarTeam do innego rozwiązania PDM/PLM?
Bardzo chciałbym uzyskać opinię:
- Jakie rozwiązanie programistyczne powinienem wybrać?
- Jak długo trwał projekt?
- Jakie trudności/problemy napotykamy (mogą się bardzo różnić w zależności od implementacji/zastosowania SmarTeam oraz wybranego rozwiązania zastępczego)
…
Wiem na przykład, że CERN zastąpił SmarTeam ARAS:
Z tego co rozumiem, oba rozwiązania współistniały przez jakiś czas, zdefiniowano GuidLine, aby użytkownicy byli odpowiedzialni za migrację swoich danych. Po upływie terminu wyłącz się ze SmarTeam, tampi dla ciebie, jeśli nie dostałeś potrzebnych danych!
Mam nadzieję na jak najwięcej opinii, z góry dziękuję Wam, byłym użytkownikom SmarTeam, za informacje, którymi chcielibyście się podzielić!