Wiem, że zajmuję się bardzo skomplikowanym problemem.
Ale tutaj chciałbym zrobić rysunek kroku poza numerycznym sterowaniem obrabiarki, najważniejsze jest dla mnie wizualne, że kiedy importuję mój krok, jest dużo importowanej powierzchni (nie jest to problem dla rysunku) problem polega na tym, że jest krawędzie są wszędzie i widoczne na rysunku, a kiedy próbuję je ukryć, krawędzie zmieniają kolor na niebieski.
Jak widać, wolałbym tylko, żeby linie zakreślone na niebiesko nie były widoczne.
Czy kiedykolwiek doświadczyłeś czegoś takiego? Wykonalne czy nie?
Krawędzie w kolorze niebieskim to krawędzie powierzchni (mogą istnieć powierzchnie, które duplikują objętość), w takim przypadku są to powierzchnie, które należy ukryć/usunąć.
Czy próbowałeś ukryć styczne krawędzie (kliknij prawym przyciskiem myszy widok/styczną krawędź)?
Oto moje opcje importu, tworzy tylko zaimportowane powierzchnie, próbowałem zszyć powierzchnie, niektóre działają, inne nie. Ale jeśli nie, szkoda, że spróbuję przerobić model w dużej ilości, zaczynając od zera. Po prostu mamy problem z dotarciem do 3D, które wygląda jak gotowa część do naszego warsztatu.
Twój plik ma dużo powierzchni "odpadowej" (dokładnie 159), tylko jedna z powierzchni reprezentuje 99% geometrii Twojej części, Aby łatwo wykonać pierwsze czyszczenie, możesz ukryć "właściwą powierzchnię", a następnie zrobić duże okno wyboru i usunąć całe małe gówno. Po wykonaniu tej czynności możesz wypróbować diagnozę importu na odpowiedniej powierzchni, rozwiązuje to wiele problemów związanych z szyciem, potem muszę tylko dokończyć "szczegóły" ręcznie, (jestem tam)
Aby upewnić się, że jak największa powierzchnia jest połączona od początku, skorzystałem z opcji "Spróbuj uformować objętość" w ustawieniach importu. Z drugiej strony byłem trochę zbyt optymistycznie nastawiony do "szczegółów", ponieważ bardzo fasetowany obszar na końcu frezu ma mikro powierzchnie i raczej kiepskie wierzchołki, Robię kolejną próbę w inny sposób, aby zobaczyć,
Spędziłem trochę czasu nad twoim plikiem, Wreszcie właściwą techniką było zaimportowanie bezszwowych części z powierzchni, 1- Import bez opcji szycia 2- Uporządkuj powierzchnie, które mają być zachowane (ukryj je) 3- Usuń (zniszcz) wszystkie małe "pasożytnicze" powierzchnie (zrób duże okno wyboru + usuń) 4- Usuń (dezaktywuj) dwie fasetowane powierzchnie, abyśmy nie zawracali sobie głowy 5- Dokonaj diagnozy importu na pozostałych powierzchniach, trzymając kciuki, aby to zadziałało 6- DIY, aby zrekonstruować krawędzie.
Załączam plik "naprawiony" w SW2020 + X_T
Odpowiadając na pytanie na początku, tak, jest to wykonalne, ale trzeba uzbroić się w cierpliwość i przebiegłość,
Z góry dziękuję za poświęcenie czasu moim problemom,
Czy wiesz, dlaczego nie mogę pobrać twojego parasolid? Kiedy klikam na link, otrzymuję stronę pełną kodu, a Twój solidworks Nie mogę go otworzyć, ponieważ jest to nowsza wersja niż moja, nadal jestem w 2020 roku