Szybkie pytanie dotyczące AutoCAD, chciałbym wiedzieć, czy ktoś miałby metodę, aby móc użyć tekstu jednowierszowego lub wielowierszowego utworzonego w AutoCAD
, aby móc nadać grubość tekstowi. Najlepiej byłoby móc przekształcić tekst w wielolitościw, a następnie mógłbym go wytłoczyć, ale nie udało mi się tego zrobić, ani nie byłem w stanie rozsadzić tekstu.
Jeśli masz dostęp do Corel Draw, mogę zasugerować rozwiązanie, które odkryłem przypadkiem i które dość często mi pomaga.
Chodzi o to, aby wybrać czcionkę liter i wpisać ją do programu Corel Draw. Wybierz opcję Eksportuj, aby wykonać kopię zapasową. Stamtąd wybierzesz format dxf programu Autocad i domyślny format wyjściowy. Pojawi się okno, w którym zdecydujesz się wyeksportować tekst w postaci krzywych. Teraz utworzyłeś plik .dxf, który możesz odczytać w programie Autocad.
Aby to zrobić, musisz utworzyć nowy arkusz roboczy w programie AutoCAD i wstawić do niego swój napis jako blok wstawiania. Natychmiast tworzysz kopię zapasową swojego napisu, wybierając format ''Autocad R12/LT2.dxf'' i zamykasz arkusz . Ten krok jest bardzo ważny, w przeciwnym razie otrzymasz komunikat ''Błąd krytyczny'', gdy spróbujesz później wysadzić swój napis w powietrze. (Jeśli po wykonaniu tych kroków nadal pojawia się komunikat "Błąd krytyczny", będziesz musiał ponownie uruchomić i zamknąć program po utworzeniu kopii zapasowej, aby przerwać połączenie, które utrzymuje się między plikiem a programem).
Możesz teraz ponownie otworzyć plik z literami i wysadzić go w powietrze. Następnym krokiem jest utworzenie regionu i wyciągnięcie go. Zauważysz, że Twój napis będzie składał się z wielu łuków i dlatego będzie cięższy niż standardowy plik polilinii, więc powinieneś używać tej metody z umiarem.