Eksport 3D(STL) na podstawie istniejącej linii BOM na SLDDRW

Cześć wszystkim,

Może mi pomożesz, mam problem dla mojego zespołu.
Chcę mieć możliwość rozpoczęcia od istniejącego planu eksportu STL za pomocą makra, najlepiej po prostu wybierając linię treści w BOM, a następnie klikając makro.

Części te mogą być mechanicznymi częściami spawalniczymi składającymi się z kilku ciał, które będą musiały być zarejestrowane 1 korpus - 1 plik, a także częściami .sldprt złożonymi z jednego korpusu.

Wiem, że jest to możliwe, używałem już tego rodzaju makra w przeszłości, w którym wystarczyło wybrać zestawienie materiałów i uruchomić makro, aby wyświetlić małe okno wizualizacji i wybrać części do wyeksportowania, to samo dla DXF z dodatkiem wyboru powierzchni do eksportu.

Ale tutaj to, co mnie interesuje, to właśnie eksport 3D
Ważną opcją, przejście przez nomenklaturę planu jest konieczne, ponieważ w nazwie pliku wyjściowego powinien pojawić się znacznik nomenklatury...

Czy ktoś ma to na swoim koncie?

Z góry dziękuję i życzę miłego dnia,

Witam
Nie mam tego bezpośrednio na myśli (i nie jestem pewien, czy tego typu makro istnieje na forum), ale zwykle poprzez gromadzenie różnych makr nie wydaje mi się to bardzo skomplikowane.

2 polubienia

Witam

Co masz na myśli, gdy mówisz o gromadzeniu makr?

Dziękuję

Mam różne makra (niektóre z nich zostały opracowane dla tego forum), które już wykonują zadanie eksportowania ciał wraz z ich nazwami. Mam makro, które analizuje nomenklatury i inne makra, które umożliwiają wykonywanie działań z zaznaczenia.
Tak więc utworzenie makra, jeśli nie istnieje, które pasuje do żądania, jest możliwe przez zgrupowanie niezbędnych fragmentów kodu.

1 polubienie

Witam

Czy miałbyś sposób na udostępnienie tych dwóch makr? Rzeczywiście, zaczynanie od tego może do czegoś doprowadzić!

Dziękuję

Witam
Zrobiłem jeszcze raz przejście, więc zapomniałem, że nie można bezpośrednio uzyskać wybranego numeru linii.
W związku z tym konieczne jest pobranie pełnej nomenklatury i wyodrębnienie danych w postaci umożliwiającej wybór plików do eksportu.
Mam więc tylko część eksportową z nazwami ciał i kodem do pobrania danych z nomenklatury.
Wszystko zależy od Twojego poziomu w makrze SW, ale to już może dać niektóre elementy.

Witam

Tak, nie mam nic przeciwko temu, że mam tę część kodu, o której mówisz :slight_smile:

Dziękuję za pomoc

Witam
Kod do eksportowania plików w formacie STL o nazwie podanej wraz z nazwą pliku i nazwą treści: ExportPartBodyToSTL.swp (48 KB)

Kod do skanowania BOM: ScanBOM.swp (31 KB)

Ten drugi kod pochodzi z pomocy interfejsów API (mój kod jest nieco bardziej złożony i wyodrębnienie jego części niekoniecznie było łatwe).
Niektóre wiersze będą bezużyteczne w Twoim przypadku, musisz zachować tylko link do pliku połączony z wierszem BOM, a następnie przeprowadzić przetwarzanie, aby go załadować, zeskanować jego strukturę drzewa za pomocą kodu eksportu STL. Nadal mogę pomóc w debugowaniu, ale będzie to ograniczone do następnego wtorku. Wtedy nie będę miał dostępu do SW do 27 maja.

1 polubienie