Mam problem z oprogramowaniem SW 2020 dotyczący eksportu w formacie DXF/DWG. Chcemy, aby wszystkie nasze części laserowe były ponumerowane. Na niektórych częściach numer ten musi być wycięty z blachy, na innych numer musi być wygrawerowany.
Problem polega na tym, aby być w stanie odróżnić cięcie od grawerowania na DXF.
Desperacko szukam rozwiązania, aby wyeksportować nasze części w formacie dxf z warstwą " grawerowania " i warstwą " cięcia ", aby umożliwić podwykonawcy zrobienie różnicy.
Zaliczyłem to ćwiczenie na SW 2019, niestety nie działa na SW 2020 pomimo identycznego ustawienia.
Pod sw2020 SP5 nie miałem tego problemu i warstwy były dobrze zachowane (znakowanie i cięcie) w drafsight (brak autocad) Czy warstwy są dobrze dobrane w oprogramowaniu MEP? Czy linie znaczników znajdują się na właściwej warstwie? Jeśli ukryjesz tę warstwę, pociągnięcia warstwy dobrze znikną?
Tak, my też @Le_Bidule to kolor (żółty) oznaczenia. Ale po przełączeniu na warstwę znakowania automatycznie przypisywany jest kolor żółty. (i łatwiejsze do odróżnienia w SW lub Drafsight)
Właściwie mam te same ustawienia. Wyraziłem się źle, ale chcemy eksportować nasze . SLDPRT w formacie DXF z grawerem. Myślałem, że istnieje rozwiązanie dzięki projekcji Solidworks, ale nie mogę tego zrobić z 2020 rokiem.
… Twój stół projekcyjny nie ma ustawień, jest mała szansa, że zadziała... Co więcej, jeśli używasz tych samych ustawień, co @sbadenis oznacza to, że nie korzystasz z projekcji...
Jeśli się nie mylę, @sbadenis użyć tych ustawień, ale do eksportu z rysunku. Rzeczywiście, nie ustawiłem pliku projekcyjnego, ale na SW 2019, ustawiając arkusz w następujący sposób:
Co by było, gdybyś podał im lokalizację pliku projekcji, którego mają użyć? Następnie odznacz: W przeciwnym razie twoja projekcja jest bezużyteczna... (Nawiasem mówiąc, do tego typu konwersji radzę użyć projekcji kolorów -Po prawej stronie stołu projekcyjnego-) … I zastąp " BL " (przez warstwę) rzutu twojej warstwy " 1 " (fioletowy) na żądany kolor...
W 2019 roku szkic kukułka dobrze pojawia się na wizualizacji i na dxf... W 2020 roku nie jest brany pod uwagę... Próbowałem z projekcjami kolorów, ale to też nie działa. Zastanawiam się, czy nie ma innego ustawienia, które powoduje problem
Witam Być może SW2020 ma konwersję tekstu " błąd " i nie tworzy realnej formy. Być może aktywacja fuzji końcówek, a nawet w wysokiej jakości, pomoże mu wytworzyć zamkniętą, a tym samym eksportową formę. (Myślę, że tolerancja 0,00001 powinna wystarczyć). Właśnie taki pomysł.
Jest jeszcze kilka ścieżek, którymi się nie zajęliśmy: Przed eksportem należy upewnić się, że: Szkice są " widoczne " W " Spłaszczanie " i w funkcjach.