Eksport DXF do cięcia laserowego

Cze wszystkim

Mam problem, którego nie pamiętam w poprzednich wersjach oprogramowania, jestem w 2021 SP3.

Podczas eksportu mojej części do DXF (kontur zewnętrzny + szkic logo), wszystkie splajny są cięte na segmenty!

Zajrzałem do opcji eksportu, czy zaznaczam "Eksportuj wszystkie splajny jako splajny" czy "Eksportuj wszystkie splajny jako polilinie" to nic nie zmienia!

Załączam 2 zrzuty ekranu:

- logo-sw.jpg: wizualizacja w oprogramowaniu

- logo-dxf.jpg: wynik DXF

Nie mam innego wyjścia, jak tylko przejść przez DXF lub DWG, ponieważ moja wycinarka laserowa akceptuje tylko to...

Z góry dziękuję za pomoc.

logo-sw.jpg
logo-dxf.jpg

Witam

Powiedziałbym, że twój szkic jest wielokątny, dzieje się tak podczas przetwarzania obrazu za pomocą oprogramowania innej firmy (artcam) nawet podczas eksportu w splajnie "dxf", nie wiem dlaczego!, ale przechodząc przez eksport "svg" to w "inkscape" eksportuję nowe w "dxf" otrzymuję wzory splajnów, które mogę wykorzystać za pomocą solidworks, a następnie poprawnie przenieść do cnc,

Alternatywną metodą jest użycie narzędzia "splajn" solidworks (dopasuj splajn). 

1 polubienie

Witam

Myślę, że ten problem występuje, gdy tworzysz DXF bezpośrednio z pliku 3D. Jeśli wygenerujesz swój DXF na podstawie rysunku, nie będzie problemu.

Witaj Pierre S,

Myślałem o tym.

Na rysunku splajn jest bardzo piękny, ale podczas nagrywania w DXF mam ten sam problem...

Właśnie znalazłem rozwiązanie, przynajmniej dla tej części, usuwam materiał o 0,2 mm i tam eksport DXF daje mi splajn.

Eureka!

Dziękuję za pomoc.

1 polubienie