W SolidWorks przekształcenie do pliku DWG lub DXF skutkuje jedynie plikiem z elementami 2D. Niektóre narzędzia CAM działają tylko z plików DWG lub DXF 3D, dlatego konieczne jest pobranie elementów 3D. Oto jak to zrobić [...]
Z SolidWorks, aby przekształcić plik części lub złożenia w plik DWG lub DXF 3D, musisz przejść przez pośredni krok i narzędzie: utworzenie pliku w formacie SAT i użycie oprogramowania DraftSight .
W SolidWorks, po otwarciu odpowiedniego komponentu, w menu " Plik " należy użyć polecenia " Zapisz jako ". Wybierz " ACIS(*.sat) " jako Typ.
... następnie " Zapisz ".
Uwaga : W " Opcjach " wybierz wcześniej format SAT, który nie przekracza wersji 10.
Otwórz oprogramowanie DraftSight.
Uwaga: Jeśli nie masz programu DraftSight, możesz go pobrać bezpłatnie, korzystając z poniższego linku: Draftsight
W wierszu poleceń wpisz " ACISIN " lub " IMPORTSAT "...
... a następnie Potwierdź na klawiaturze.
Następnie określ ścieżkę, w której znajduje się plik (. SOB) ...
Właśnie przeszedłem przez ten krok SAT, ale się nie pojawia.
Mój kawałek jest prosty: to prostokąt o wymiarach 500X200 mm z otworami na krawędzi. I będę potrzebował DXF widzianego z góry z pokazanymi otworami. Szczególnie chciałbym uniknąć przechodzenia przez rysunek.
Mogę pobrać plik w SAT na widoku roboczym, ale nie mogę, o ile mi wiadomo, wykonać funkcji w trybie draftsight w celu wyboru widoków (z wyjątkiem Ograniczonej orbity > wyświetlania)
Czy znasz technikę ustawiania widoku z góry pod celownikiem przeciągu?
W programie DraftSight można wybrać, które widoki mają być wyświetlane! coś, czego nigdy nie używałem. Dla tych, którzy potrzebują: kliknij prawym przyciskiem myszy na pasku narzędzi u góry > WIDOK > GŁÓWNY , a następnie ma możliwość wyboru widoku.