Eksport części DXF z ukrytymi krawędziami - solidworks 2016

Cze wszystkim

Od kilku dni próbuję znaleźć sposób na zapisanie moich części SW16 w formacie DXF z widocznymi ukrytymi krawędziami.

Celem jest pobranie rysunku w programie draftsight w celu przygotowania programowania maszyny.

Masz napiwek ?

Z góry dziękujemy !

Witam

Jeśli wyświetlisz krawędzie w pomieszczeniu i wyeksportujesz je do formatu DXF, nie zadziała???

1 polubienie

Zobacz ten link

http://www.mycadblog.fr/transformer-fichier-solidworks-en-dwg-ou-dxf-3d/

PRZEKSZTAŁCANIE PLIKU SOLIDWORKS W DWG LUB DXF 3D

SolidWorks przekształcenie do pliku DWG lub DXF skutkuje jedynie plikiem z elementami 2D. Niektóre narzędzia CAM działają tylko z plików DWG lub DXF 3D, dlatego konieczne jest pobranie elementów 3D. Oto jak to zrobić [...]

Z SolidWorks, aby przekształcić plik części lub złożenia w plik DWG lub DXF 3D, musisz przejść przez pośredni krok i narzędzie: utworzenie pliku w formacie SAT i użycie oprogramowania DraftSight .

W SolidWorks, po otwarciu odpowiedniego komponentu, w menu " Plik " należy użyć polecenia " Zapisz jako ".
Wybierz " ACIS(*.sat) " jako Typ.

IMG1

... następnie " Zapisz ".

Uwaga : W " Opcjach " wybierz wcześniej format SAT, który nie przekracza wersji 10.

IMG2

Otwórz oprogramowanie DraftSight.

Uwaga: Jeśli nie masz programu DraftSight, możesz go pobrać bezpłatnie, korzystając z poniższego linku: Draftsight

IMG3

W wierszu poleceń wpisz " ACISIN " lub " IMPORTSAT "...

IMG4

... a następnie Potwierdź na klawiaturze.

Następnie określ ścieżkę, w której znajduje się plik (. SOB) ...

IMG5

... następnie kliknij " Otwórz "

1 polubienie

Ten otwiera się w DraftSight ...

IMG6

... następnie w menu " Plik " Zapisz  " w żądanym formacie (DWG lub DXF).

IMG7

Plik wynikowy jest plikiem DWG lub DXF zawierającym elementy 3D (należy pominąć nagłówek "Rysunek...").

Aby sprawdzić wynik, możesz wykonać odwrotną procedurę:

• Otwieranie pliku 3D DWG lub DXF w programie DraftSight
  • Eksportuj do formatu SAT, wpisując wiersz polecenia EXPORTSAT, wskazując geometrię, a następnie określając nazwę
  • Za pomocą SolidWorks otwórz utworzony plik
1 polubienie

Właśnie przeszedłem przez ten krok SAT, ale się nie pojawia.

Mój kawałek jest prosty: to prostokąt o wymiarach 500X200 mm z otworami na krawędzi. I będę potrzebował DXF widzianego z góry z pokazanymi otworami. Szczególnie chciałbym uniknąć przechodzenia przez rysunek.

Po prostu wyświetl ukryte krawędzie w części 3D, jak pokazano w załączniku...

dxf_avec_arretes_cache.jpg

@ vincentlud czy wykonałeś wszystkie kroki transformacji pliku, jak zdefiniowano w mojej poprzedniej wiadomości

To powinno działać

Twoje zrobiłeś je jak za pomocą podwyższenia materiału lub za pomocą skrzynki narzędziowej

Jeśli otwory są wykonywane za pomocą skrzynki narzędziowej, to normalne, że to nie działa

Muszą być one wykonane poprzez podniesienie materiału

@+

Mogę pobrać plik w SAT na widoku roboczym, ale nie mogę, o ile mi wiadomo, wykonać funkcji w trybie draftsight w celu wyboru widoków (z wyjątkiem Ograniczonej orbity > wyświetlania) 

Czy znasz technikę ustawiania widoku z góry pod celownikiem przeciągu?

W każdym razie dziękuję wszystkim za odpowiedź!!!

PS: moje zrobiłem, usuwając materiał

Jest tam! 

W programie DraftSight można wybrać, które widoki mają być wyświetlane! coś, czego nigdy nie używałem. Dla tych, którzy potrzebują: kliknij prawym przyciskiem myszy na pasku narzędzi u góry > WIDOK > GŁÓWNY  , a następnie ma możliwość wyboru widoku. 

A moje/grzbiety szkieletowe wyglądają dobrze!

Dziękuję wszystkim za rady!