Witam
Mój problem jest następujący: nasz elektryk tworzy swoje schematy elektryczne na oprogramowaniu Xrelais, ale musimy je przesłać w dwg. Jedynym formatem eksportu (wspólnym z Autocadem) Xrelais jest dxf, ale podczas eksportu czcionka "Arial" staje się "Standardowa", co powoduje problemy z położeniem tekstów (przesunięcie arkusza, dodatkowe spacje, nakładające się pismo itp.).
W Xrelais nie ma czcionki "standardowej".....
Nic też nie znaleziono w zaawansowanych ustawieniach eksportu....
Ktoś ma sztuczkę, aby rozwiązać ten problem?
Dziękuję
Witam
Czy nie byłoby możliwe dokonanie modyfikacji podczas otwierania pliku za pomocą programu Autocad?
Miałem podobny problem z draftsight i otworzyłem mój dxf za pomocą solidworks, aby następnie zapisać w DWG.
To, co wydawało mi się proste, to parametry importu, takie jak Solid Edge 2D
To nie jest prawdziwa odpowiedź, ale jeśli wskazuje na możliwe rozwiązanie...
1 polubienie
Witam
Czy sprawdziłeś, czy ma tę samą czcionkę co oprogramowanie 2?
1 polubienie
@SEPM: To, co mnie denerwuje w tej manipulacji, to fakt, że mam około 400 folio... Nie chciałbym musieć przechodzić przez 2 programy na folio. Postaram się przetestować...
@Tomalam: Zaskakujące jest to, że używana czcionka jest obecna w obu programach: Arial. Jest to eksport dxf, który przekształca Arial w Standard.
Witam
dxf można eksportować w trybie ASCII (tekstowym), od tego momentu można go otworzyć za pomocą edytora tekstu, takiego jak wyszukiwanie Notepad++ i zastąpić STANDARD poprzez zastąpienie czcionki
$TEXTSTYLE
7
NORMA
9
w
$TEXTSTYLE
7
test-txt (testowy-txt)
9
test-txt to styl tekstu utworzony w programie AutoCAD przed zaimportowaniem
W stylu tekstu możesz wybrać używaną czcionkę
można również edytować styl tekstu "STANDARDOWY" w programie AutoCAD i zmieniać czcionkę na tym poziomie
Pozdrowienia
1 polubienie
Witam
nie jest to czcionka zapisana w pliku DXF, ale styl tekstu
styl jest zdefiniowany oddzielnie w pliku DXF "STYLE"
Xrelais z pewnością nie powinien eksportować stylu do swojego pliku
To od każdego oprogramowania zależy, czy przekonwertuje go z odpowiednią czcionką zgodnie z wybranym stylem
więc otwórz autocad przedefiniuj "standardowy" STYL otwórz pliki i zapisz je ponownie,
aby włączyć styl
Albo stworzyć program transformacji, na przykład do QuickBasic.
1 polubienie