Eksport do programu Revit lub allplan lub innej osi XYZ

Witam.
Koledzy pracujący na Revicie lub Allplanie proszą mnie o udostępnienie im wykonanego przeze mnie 3D.
Wysyłam im IFC 2x3.

problem polega na tym, że nie mogą tego wykorzystać, ponieważ mówią mi, że Z nie pasuje do ich Z w ich oprogramowaniu.

i rzeczywiście, kiedy rysuję szkic, aby zrobić ściany budynku,
Ustawiam się na górnej płaszczyźnie i wyciągam ściany w kierunku '  góry'

Czy istnieje sposób, aby coś zmienić, aby było więcej spójności?

Dziękuję

Dobry wieczór

Tak. Najpierw należy ponownie zdefiniować Z części za pomocą funkcji geometrii odniesienia > > układu współrzędnych.
Następnie należy zmienić orientację części za pomocą opcji Przesuń treść, tak aby 3 osie układu współrzędnych bryły pokrywały się z osiami dokumentu (ta w lewym dolnym rogu rzutni).
Na koniec eksportujesz.

4 polubienia

Witam. Dziękuję
Robię test na "dom"
Utworzyłem układ współrzędnych:

Następnie przesunąłem ciało: 2 razy

Coś mi chyba umyka, bo tak naprawdę nie widzę sensu tworzenia układu współrzędnych w tym przypadku.

Samo poruszenie ciałem może mi wystarczyć, aby oś z była "  w górę" w domu.
Miłego dnia wszystkim

Nie musisz przenosić pokoju. Po zdefiniowaniu nowego układu współrzędnych należy go zapisać w IFC. Podczas rejestracji przechodzisz do opcji i na samym dole wybierasz swój nowy układ współrzędnych w "Wynikowy układ współrzędnych".
FYI Mam SW2023, nie jestem pewien, czy będzie działał z poprzednimi wersjami.

3 polubienia

Witam
O tak, dobrze widziane!!
Do obrazu:

Dziękuję

1 polubienie

Rzeczywiście, ruch nie jest konieczny do eksportu, powiedzmy, że chodzi bardziej o spójność dokumentu.
Cdt

2 polubienia

W przeciwnym razie poczekaj na wersję 2025:
https://help.solidworks.com/2025/french/WhatsNew/c_wn2025_top_enhancements.htm

Zajęło to wersję 2025, aby zrobić to samo, co inne.
@OBI_WAN wy, którzy przybywacie z przyszłości (V2323), mogliście nam opowiedzieć o tym niesamowitym ulepszeniu! :rofl: :rofl: :rofl:

2 polubienia