Eksport dxf + strona prostokąta w plikach excell

Cze wszystkim

Chciałbym wiedzieć, czy jacyś użytkownicy mają rozwiązanie mojego problemu:

Zdarza się, że wykonujemy osłony z blachy ocynkowanej, co generuje dużą ilość detali do cięcia laserowego. Cięcie wykonujemy w ramach podwykonawstwa. W związku z tym udostępniamy plik dxf oraz nomenklaturę, wskazującą rodzaj arkusza, grubość, długość, szerokość i ilość. Czy możliwe jest wyeksportowanie z asm wymiarów zdolnego prostokąta każdej części składającej się na asm, a także ilości, najlepiej w pliku excell? Zaoszczędziłoby nam to dużo czasu.

Dziś wiem, jak masowo eksportować dxf dzięki My Cad Tool, ale nie generować zestawienia materiałów. Dlatego należy to zrobić ręcznie.

Jakieś pomysły? Jakieś sugestie?

Dziękuję Wam wszystkim

Tworząc plan, wstawiasz do niego swój zespół.

Ty tworzysz nomenklaturę.

W tej nomenklaturze można umieścić osobiste właściwości różnych komponentów (myślę też, że właściwości z blachy działają, a także ilość!

1 polubienie

Właściwości długość-szerokość blach pojawiają się tylko w przypadku zestawienia komponentów z zakładkami. Myślę, że to dość mylące. Już zagłębiłem się w tę stronę.

Dziękuję

Jeśli jest to plik solidxorks = część, może umieszczając te wymiary jako osobistą własność części?

Pakiet MyCAD umożliwia zbiorcze tworzenie niestandardowych właściwości części. Po prostu musisz to zrobić dla jednego, a potem masz wszystko!

I wróć do nomenklatury i listy najbardziej potrzebnych w zakładce!

Problem jest następujący: wartości do pobrania to "szerokość / długość boku blachy". Te właściwości są obecne na listach właściwości obiektu konstrukcji blachowej, ale właściwości niestandardowe nie oceniają ich !! Nie mieszczą się więc w nietabelaryzowanej nomenklaturze...

Może być konieczne zaktualizowanie listy części.

Sion, sprawdź swoje nieruchomości, aby zobaczyć, czy wszystko jest dobrze poinformowane.

Jeśli masz właściwości inteligentne, możesz pobrać wartości długości, szerokości i grubości arkusza blachy.

Z prawem własności do dokumentu, do którego się odwołuje.

Dla Twojej informacji, nazwy właściwości:

Szerokość ściany bocznej z blachy

Długość ściany bocznej z blachy

Grubość blachy

Aby uzyskać te wartości, jest to jedyny sposób bez tworzenia tabeli z listą spawanych części

A potem wystarczyłoby wyeksportować te właściwości w tabeli Excela za pomocą np. Smartbom.

Ale do tego potrzebujesz narzędzi Axemble.

2 polubienia

Mam narzędzia Axemble. Zamierzam kopać ze Smartbomem, nie patrzyłem zbyt daleko w tę stronę.

Dziękuję