Zaczynając od części w formacie STEP, chcę wykonać linię podziału z kilku stron, aby zdefiniować przezroczysty obszar, aż do końca pomieszczenia.
Tylko wtedy, gdy zapiszę ten zmodyfikowany obraz w formacie IGES, moja linia separacji, która definiuje przezroczysty obszar, znika i dlatego obszar ten jest modyfikowany (albo cała oryginalna powierzchnia jest przezroczysta, albo niektóre powierzchnie nie są już przezroczyste).
Jak zachować linię podziału po wyeksportowaniu do IGES? Czy to właśnie fakt pracy na "importowanej" części jest problemem?
Używam szkicu na płaszczyźnie, która mnie interesuje i wykonuję linię podziału rzutowaną na dane powierzchnie.
Problem polega na tym, że moje powierzchnie nie są płaskie, usuwanie materiału o grubości 0,1 mm nie będzie regularne i niektóre obszary nie będą brane pod uwagę.
Z pewnością wynika to z faktu, że IGES "widzi", że (nad)powierzchnie mają to samo równanie i składają się z 2 ścian przeciętych linią podziału, jednej ściany.
Aby usunąć materiał, oto rozwiązanie (z pewnością są inne) po wykonaniu linii separacji :
Wstaw/Powierzchnia/Odsunięcie...
Wybierz ściany, które mają stać się przezroczyste, przesuń o 0 mm i zatwierdź.
Wprowadzanie/wgniatanie/pogrubienie
Wybierz poprzednio utworzoną powierzchnię i wyciągnij o 0,1 mm, wybierając odpowiedni kierunek i usuwając zaznaczenie opcji "Scal bryły"
Wstaw/Funkcjonuj/Połącz, wybierz "Odejmij", usuwając nowy korpus z podstawowego
Przykład SW15 w załączeniu.
Edit: ten sam pomysł co @gt22, ale zbyt długi, by go opisać!
Lub zamiast wytłaczać powierzchnię, aby ją połączyć, możesz bezpośrednio po uzyskaniu powierzchni wykonać wstawianie / usuwanie materiału / zagęszczanie;
Mam podobne rozwiązanie, oto Sldprt, w razie potrzeby szczegółowo opiszę metodę...
Dobranoc
Edytuj jest prostszy sposób: usuń powierzchnię utworzoną przez linię podziału i wypełnij ją ponownie. (Może nie w 100% wiarygodne, wydawało mi się, że próbowałem bez powodzenia... i tam to działa)