Eksport 3D PDF - Pokaż opis komponentu

Witam

Czy podczas eksportowania planu do pliku PDF 3D możliwe jest, że w drzewie plików pojawiają się opisy komponentów, a nie nazwy plików? Nawet jeśli włączę tę opcję w widoku drzewa w Solidworks, nie ma to wpływu na eksport.

Używam najnowszego SP SW 2017 i dołączonego do niego PDM.

Nie wiem, czy to działa na nowszych wersjach SW.

Dziękuję

Witam

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że nie jest to możliwe, ponieważ tak naprawdę generowanie pliku PDF jest niezależne.

Plik SLDPRT lub SDLASM są plikami gotowymi po zakończeniu nagrywania.

Pytanie o tę samą lub inną nazwę niczego nie zmienia, ponieważ jest to tylko konwersja plików.

Trochę jak konwersja do DXF lub innego formatu, który byłby wykonywany przez oprogramowanie innych firm.

Nie wiem, czy moduł konwersji jest wykonany przez SW czy przez Adobe, ale i tak musi używać standardowych procedur Adobe.

Osobiście zmieniam nazwę pliku PDF, dodając kod jako sufiks nazwy pliku SLD. Ten kod różni się w zależności od tego, czy jest to plik PDF 3D, czy PDF 2D do zdalnego drukowania planów. Więc zawsze wiem, która to CZĘŚĆ lub ASM
Rzeczywiście, nie da się inaczej odróżnić w menedżerze plików systemu Windows między plikiem PDF 2D a plikiem PDF 3D. Nigdy nie robię masowej konwersji, więc wstawienie sufiksu lub zmiana całej nazwy pliku nie jest zbyt kłopotliwa.

Pozdrowienia

Dziękuję za tę odpowiedź.

Rzeczywiście, zależy to od rutyny eksportowej. Z drugiej strony, w rzeczywistości nie wydaje mi się bardziej skomplikowane odnalezienie opisu niż samej nazwy pliku.

Szkoda...

Witaj Pascal

Masz rację, nie jest to bardziej skomplikowane, poza tym, że nie jest to przewidziane w procesie eksportu.

Możesz zamknąć swój temat, jeśli choć częściowo odpowiedzieliśmy na Twoje pytanie ;-)

Alternatywnie, za pomocą makra lub narzędzia Visiativ możesz automatycznie zastąpić nazwę pliku opisem i równie automatycznie uruchomić procedurę konwersji PDF. Tak więc w swoich folderach zawsze będziesz mieć swój plik MEP i plik "PDF z opisem nowej nazwy". Wybierasz plik, uruchamiasz makro i to wszystko (magiczne nie).

Pozdrowienia

PS: z drugiej strony jestem kulą w makro, ale moi "koledzy z super-balèzes" powiedzą ci, czy to możliwe.

@tous Powiem ci, dlaczego nie robię makro

Witam

W Zozo_mp jesteśmy naprawdę ciekawi, dlaczego nie zajmujesz się makro?

Pozdrowienia

Witaj d.roger  ;-)

Cóż, uh! To przez moją mamę, która mnie o to poprosiła i kazała mi przysiąc, że nigdy nie zostanę alfonsem!
Ale mogłam nie rozumieć tego, co do mnie mówiła, kiedy byłam bardzo mała. W każdym razie przysiągłem, że to jest popieprzone!!

NIE, nie wal się w głowę................... Za późno jestem już prawem   ;-)

Mam wrażenie, że nie mówimy o tym samym.

W czytniku acrobat po lewej stronie widać drzewo pliku ze wszystkimi jego częściami nazwanymi nazwą  pliku (w naszym przypadku nazwa pochodzi od EPDM) chciałbym aby w tym drzewie pojawił się "opis" wpisany w EPDM, tak jak można to zrobić w Solidworks, wybierając opcję "pokaż opisy komponentów" w widoku drzewa.

Nie rozumiem, w jaki sposób makro mogłoby mi pomóc, jeśli procedura eksportu nie jest w stanie wybrać z właściwości pliku...

Zobaczę, czy jest coś, co mogłoby mi pomóc w pdmtools....

Dziękuję.

1 polubienie