Eksport do formatu Png/PDF

Witam

Aby wprowadzić Cię w kontekst, jesteśmy w trakcie instalacji systemu ERP. Nie obejmuje ona jednak .PDF. Jedynym sposobem na zautomatyzowanie uruchamiania zadań przez system ERP (do automatycznego drukowania) jest posiadanie katalogu rysunków w formacie PNG, który będzie obsługiwany przez system ERP. a także ten ERP nie zarządza poprawkami.

Tak, wiem, to nie jest praktyczne.

Jednak, aby zaradzić temu problemowi, chciałbym zrobić makro dla SolidWorks
2022 r., co spowodowałoby utworzenie pliku PDF z przyrostem poprawki. Ten plik PDF będzie zawierał wszystkie arkusze rysunku, będzie musiał umieścić je w folderze zwanym archiwum, który będzie zawierał wszystkie rysunki wraz z ich przyrostem wersji (przykład: nazwa fichier_R2). I kolejny eksport, tym razem w .PNG, który utworzy obrazy arkuszy i umieści je w folderze z rysunkami. Obrazy te nie będą uwzględniać przyrostu poprawki i będą nadpisywane za każdym razem, gdy makro zostanie aktywowane.

Próbowałem zmodyfikować makro eksportu PDF/DXF znalezione na tej stronie. Z drugiej strony nie mogę tego zrobić.

ExportMEPtoPdfDxf.swp (48 KB)

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Z góry dziękuję.

Witam
Chcesz mieć dwa oddzielne makra?
Co powoduje wyzwolenie makr, przycisku lub zdarzenia?
Czy jest was kilkoro z was w BE?

1 polubienie

W rzeczywistości byłby to przycisk makra, który uruchomiłby kroki wymienione w początkowym temacie:

1. utworzenie pliku PDF (wszystkie arkusze rysunku) z przyrostem poprawki w folderze archiwum.

2. Utworzenie pliku PNG w folderze rysunku bez zwiększania rewizji.

Moje przyrosty są następujące: nazwa pliku, po której następuje: _R0 ... _R1 ect... po korekcie rysunku.

Nie wahaj się, jeśli potrzebujesz więcej szczegółów.

Pozdrowienia.

Dessin_8

Czy poprawka jest przechowywana we właściwości?
Folder jest unikalny, a wszystkie pliki PDF i PNG są przechowywane płasko?

2 polubienia

Witaj Remrem,

Tak, poprawka jest przechowywana we właściwościach niestandardowych pliku.
Kiedy mówisz o płaskim przechowywaniu, co masz na myśli?

Dziękuję.

Dessin_8

Czy właściwość znajduje się w pliku MEP?
Płaski = bez podfolderów

2 polubienia

Witam

Właściwość znajduje się w SolidWorks.
Formaty PNG i PDF nie będą znajdować się w podfolderach. Czyli skutecznie, płaska.

Witam
Więc jest to wykonalne, wystarczy zmienić część kodu, aby wyeksportować każdy arkusz do PNG i przechowywać go w odpowiednich folderach (musisz również nadać strukturę folderu, chyba że wiesz, jak samodzielnie kodować).
Konieczne jest również określenie, gdzie przechowywana jest właściwość zawierająca rewizję (w 3D lub w rzucie), ponieważ jej pobieranie przez makro w zależności od tego, gdzie się znajduje, nie będzie takie samo.
Podsumowując, potrzebujemy więcej informacji :smiley:

1 polubienie

Dokładnie tak. :+1:

Witam.

Oto obraz tego procesu:

Podsumowując, z rysunku SolidWorks (.slddrw) naciskam przycisk danego makra.

• Tworzy plik .PDF w imieniu pliku SolidWorks, w którym przyrost poprawki zostanie pobrany z właściwości niestandardowej bieżącego dokumentu. zdeponuje go w folderze Archiwum

• Następnie tworzy plik .PNG, który będzie miał również nazwę pliku SolidWorks, który z drugiej strony nie będzie miał przyrostu bieżącej poprawki, która zostanie zdeponowana w folderze rysunku. Za każdym razem, gdy włączam makro, nowy plik .PNG zastąpi stary.

Na ilustracji ramka jest przeznaczona dla makra. Reszta ma pomóc w zrozumieniu procesu ERP.

Mam nadzieję, że pomoże to Państwu lepiej zrozumieć moją prośbę.