Eksport do IGES - ACIS - STEP (Autocad 2013)

Witam

Przepraszam, że zadaję pytanie, na które już wcześniej udzielono odpowiedzi, ale odpowiedź mi nie wystarczyła.

Chcę przenieść bardzo duży plik 3D AutoCAD do Solidworks. Po przejrzeniu kilku forów, kilku samouczków i kilku książek nie rozumiem, dlaczego kiedy klikam menu rozwijane w lewym górnym rogu, oferowane mi formaty eksportu nie odpowiadają tym, które powinny się tam znajdować zgodnie z książkami, samouczkami, forami...

Pozwól, że wyjaśnię: zauważyłem, że możliwe jest eksportowanie dokumentów AutoCAD w różnych formatach, w tym w formatach IGES (.igs), ACIS (.sat) i STEP (.step).  Jednak mój Autocad 2013 oferuje mi tylko formaty .pdf, .wmf, .bmp, .dwg, .dng V8 i V7. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego inne formaty są dla mnie niedostępne??? Czy te konwersje plików zniknęły w wersji 2013? Czy popełniłem błąd?

exportautocad.png

Witam

Nie musisz przechodzić przez funkcję zapisywania jako, ale przez funkcję "eksportuj".

Czy to jest w porządku?

4 polubienia

Jeśli Twój Autocad to nie Autocad 3D to normalne ;)

Edit: ups przepraszam, że nie widziałem twojej wersji Autocada

Tak, Bart ma rację, po prostu nie jest to właściwa kolejność

6 polubień

Obejrzyj to wideo

https://www.youtube.com/watch?v=I6TvkAO2BD0

https://www.youtube.com/watch?v=FU-ag-Toess

@+ ;-)

Spójrz na to zdjęcie! To powinno ci pomóc

autocad.jpg

Z drugiej strony zwróć uwagę na rozmiar pliku.

I pamiętaj, aby wyczyścić swój projekt przed eksportem, ponieważ jeśli plik jest zbyt duży, Solidworks ulegnie awarii!

Powodzenia!

Kiedy masz wybór, wybierz oczyszczalnię ścieków lub parasolid.

Ogólnie rzecz biorąc, łatwiej jest odzyskać ciała woluminów za pomocą tych plików, podczas gdy IGES daje nieco większą powierzchnię.

3 polubienia

Nie rozumiem, dlaczego moje menu nie wygląda jak twoje? (Byłem w funkcji eksportu) Zobacz załączone zdjęcie

export2autocad.png

Czy nie ma mowy o licencji na formaty eksportowe? Trochę jak Catia...

2 polubienia

Ponieważ wysłane zdjęcie zostało zrobione w programie AutoCAD Architecture 2013. Różne wersje mają różne motywy.

Ale z drugiej strony moje zdjęcie prawie odpowiada twojemu.

Czy znalazłeś to, czego szukasz?

1 polubienie

Cóż, po dalszych poszukiwaniach znalazłem porównanie różnych wersji autocada i rzeczywiście, moja wersja nie pozwala mi konwertować plików.

Dziękuję za odpowiedzi

Benoit miał właściwą odpowiedź... ^^

Powodzenia!

1 polubienie

Właściwa odpowiedź to czasem za mało, @Bart...

To twarde prawo Lynkoa, więc niech tak będzie...

1 polubienie