Wyeksportuj wszystkie punkty geometrii bryły Catia:

Rzeczywiście, chciałbym zrobić makro do obliczania objętości dowolnego kształtu modelowanego w Catia V5.
Miałem intuicję, żeby wyjechać:

- zbioru punktów tworzących formę bryłową: (wszystkie punkty znajdujące się wewnątrz formy),

lub

- zbiór punktów konturu geometrii (wszystkie punkty, które tworzą zamkniętą powierzchnię, granicę bryły).
Gdybym miał listę współrzędnych tych punktów, mógłbym rozwinąć algorytm obliczeniowy.
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak wyeksportować te ściegi z Catia do wykorzystania na przykład w Excelu?
Wiem, że możliwe jest coś zupełnie odwrotnego!

Z góry dzięki...

Do obliczania objętości o złożonym kształcie

Myślę, że najlepiej jest przejść przez Boolean OP 

Włóż swój kawałek do większego pomieszczenia, znając objętość dużego pokoju

po prostu wyklucz część niewspólną

Pozostają wspólne tomy

@+

1 polubienie

Witam

To nie odpowiada na pytanie, ale funkcja pomiaru objętości istnieje w CATIA.

Bardzo łatwo jest zmierzyć i utrzymać ten pomiar na części lub tylko na korpusie części.

1 polubienie

Dziękuję Wam wszystkim
W poszukiwaniu rozwiązań znalazłem rozwiązanie zbliżone do tego z GT22, ponieważ kształty, których objętości próbowałem poznać, to konserwatoria, co oznacza, że rozwiązanie Francka Ceroux nie działa. Istotnie, konieczne jest przejście przez operacje Boole'a odejmowania objętości i przekroju płaszczyzny, aby uzyskać bryłę reprezentującą wewnętrzną pustą część, której objętość należy określić za pomocą funkcji obliczania bezwładności. Mógłbym wtedy zrobić makro za pomocą tych funkcji catia.
Dziękuję wszystkim, odezwę się do Was jeśli będę miał problemy z programowaniem, ponieważ będzie to moja 1 makro catia, pomimo mojego doświadczenia w vba-excel

@rostandchoisy

Musisz tylko zamknąć pytanie, umieszczając rozwiązane na żądaną odpowiedź

@+ ;-)