Eksportowanie komponentu na podstawie początku układu współrzędnych zespołu

Cze wszystkim
Chcę wyeksportować komponent w X_T z początkiem układu współrzędnych zespołu, do którego go wstawiłem.
Pomysł polega na wybraniu komponentu i początku układu współrzędnych zespołu w drzewie menedżera i wyeksportowaniu go zgodnie z tym początkiem za pomocą makra.
Dziękuję za pomoc, której mogłeś mi udzielić w tym temacie

Witam

Właśnie wypróbowałem szybką metodę, która działa:

• Wybrać początek układu współrzędnych komponentu + złożenia
  • w menedżerze operacji należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na komponencie (lub początku układu współrzędnych), a następnie " Utwórz nowy podzespół "
  • kliknij prawym przyciskiem myszy utworzony podzespół, a następnie ikonę " Otwórz podzespół "
  • Z otwartego podzespołu wybierz plik " Zapisz jako ". Parasolid.
  • Proszę bardzo.

NALEŻY UWAŻAĆ, ABY NIE ZAPISAĆ ZESPOŁU GŁÓWNEGO , ABY NIE ZAPISAĆ ZMIAN W KOMPONENCIE, KTÓRY STAŁ SIĘ PODZESPOŁEM

1 polubienie

Witaj Sylk,

Dziękuję za zainteresowanie moim tematem,
Przetestuję Wasze rozwiązanie i zobaczę, czy może ono wystarczyć dla naszego BE.
Yoh

Jedną z opcji może być ukrycie wszystkich komponentów z wyjątkiem tego, który chcesz wyeksportować. A następnie zapisz zespół jako część w innej lokalizacji folderu (nazwa pliku może być taka sama jak części). Powtórz to dla wszystkich żądanych składników. Zamknij złożenie, a następnie otwórz zapisane części i wyeksportuj je ponownie jako XT. Na koniec usuń zapisane pliki części.

Inną opcją jest pobranie pozycji komponentu w.r.t. początku zespołu. Użyj opcji Przesuń bryłę w części, aby przesunąć bryły w części, używając pozycji złożenia, wyeksportować jako XT i cofnąć operację przesunięcia bryły. Oto makro do uzyskiwania pozycji komponentów Makro VBA do eksportowania pozycji komponentów do pliku CSV za pośrednictwem interfejsu API SOLIDWORKS

Trzecią opcją jest edycja komponentu w zespole i dodanie nowego układu współrzędnych w początku układu współrzędnych części. Teraz użyj tego układu współrzędnych jako żądanego układu współrzędnych podczas eksportowania tych komponentów jako XT.

2 polubienia

Trzecia opcja zaproponowana przez @Deepak_Gupta jest moim zdaniem najlepsza:

Dziękuję za Twój wkład, spróbuję tego wszystkiego, ale chciałbym uniknąć tak wielu manipulacji, myślę, że za pomocą makra można edytować część w zespole i skopiować układ współrzędnych zespołu.
Staram się patrzeć w tym kierunku.

Zgadzam się @Silver_Surfer . Zastanawiałem się nad tą opcją.

Tak, wszystkie te opcje można w mniejszym lub większym stopniu zautomatyzować za pomocą makra.