Cze wszystkim
Chcę wyeksportować komponent w X_T z początkiem układu współrzędnych zespołu, do którego go wstawiłem.
Pomysł polega na wybraniu komponentu i początku układu współrzędnych zespołu w drzewie menedżera i wyeksportowaniu go zgodnie z tym początkiem za pomocą makra.
Dziękuję za pomoc, której mogłeś mi udzielić w tym temacie
Witam
Właśnie wypróbowałem szybką metodę, która działa:
- Wybrać początek układu współrzędnych komponentu + złożenia
- w menedżerze operacji należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na komponencie (lub początku układu współrzędnych), a następnie " Utwórz nowy podzespół "
- kliknij prawym przyciskiem myszy utworzony podzespół, a następnie ikonę " Otwórz podzespół "
- Z otwartego podzespołu wybierz plik " Zapisz jako ". Parasolid.
- Proszę bardzo.
NALEŻY UWAŻAĆ, ABY NIE ZAPISAĆ ZESPOŁU GŁÓWNEGO , ABY NIE ZAPISAĆ ZMIAN W KOMPONENCIE, KTÓRY STAŁ SIĘ PODZESPOŁEM
Witaj Sylk,
Dziękuję za zainteresowanie moim tematem,
Przetestuję Wasze rozwiązanie i zobaczę, czy może ono wystarczyć dla naszego BE.
Yoh
Jedną z opcji może być ukrycie wszystkich komponentów z wyjątkiem tego, który chcesz wyeksportować. A następnie zapisz zespół jako część w innej lokalizacji folderu (nazwa pliku może być taka sama jak części). Powtórz to dla wszystkich żądanych składników. Zamknij złożenie, a następnie otwórz zapisane części i wyeksportuj je ponownie jako XT. Na koniec usuń zapisane pliki części.
Inną opcją jest pobranie pozycji komponentu w.r.t. początku zespołu. Użyj opcji Przesuń bryłę w części, aby przesunąć bryły w części, używając pozycji złożenia, wyeksportować jako XT i cofnąć operację przesunięcia bryły. Oto makro do uzyskiwania pozycji komponentów Makro VBA do eksportowania pozycji komponentów do pliku CSV za pośrednictwem interfejsu API SOLIDWORKS
Trzecią opcją jest edycja komponentu w zespole i dodanie nowego układu współrzędnych w początku układu współrzędnych części. Teraz użyj tego układu współrzędnych jako żądanego układu współrzędnych podczas eksportowania tych komponentów jako XT.
Dziękuję za Twój wkład, spróbuję tego wszystkiego, ale chciałbym uniknąć tak wielu manipulacji, myślę, że za pomocą makra można edytować część w zespole i skopiować układ współrzędnych zespołu.
Staram się patrzeć w tym kierunku.
Zgadzam się @Silver_Surfer . Zastanawiałem się nad tą opcją.
Tak, wszystkie te opcje można w mniejszym lub większym stopniu zautomatyzować za pomocą makra.