Eksport pliku solidworks ze szwami spawalniczymi

Witam 

Chcę wyeksportować zespół ze szwami spawalniczymi.

Próbowałem z formatami step i iges, ale żaden z nich nie zachowuje przewodów. 

Mój problem polega na tym, że mój plik, który muszę wysłać do ślusarza , musi bezwzględnie mieć szwy spawalnicze, a on nie ma solidworks. 

Czy istnieje sposób na wyeksportowanie zespołu w formacie, który zachowa szwy spawalnicze? 

Z góry dziękuję za odpowiedzi, 

Jeśli służy tylko do wizualizacji, dlaczego nie zapisać go jako Edrawing lub jako pliku wykonywalnego Edrawing.

1 polubienie

Ponieważ producent narzędzi nie może odczytać tego rodzaju pliku ani nawet zaimportować go do swojego oprogramowania. 

W tym miejscu utknął i nie widzę rozwiązania. 

Co to jest plik wykonywalny Edrawing? 

Witam, a jeśli użyjesz funkcji "połącz" na swoich częściach, w których znajdują się Twoje spoiny, czy spowoduje to, że znikną  one po wyeksportowaniu?

Nie widzę sensu funkcji kombajnu w moim przypadku. 

Ale ja też nie rozumiem jego zainteresowania, czy możesz mi powiedzieć o nim więcej i jak by mi to pomogło? 

pytanie i czy na test

Ściegi spoiny są tworzone za pomocą wytłaczania zamiast obecnych ściegów

Co się dzieje?

Czy Twój montaż jest skomplikowany i ciężki?

W przeciwnym razie możesz również zrobić zrzuty ekranu swoich rysunków ze szczegółami

@+

1 polubienie

Witam

Zgadzam się z @PhilippeB bym zrobił w wykonywalnym eDarwing.

Aby to zrobić, utwórz swój eDrawing normalnie, otwórz go i zapisz w trybie wykonywalnym, aby każdy mógł go otworzyć.

Co gorsza, Twój producent narzędzi pobiera eDrawings.

@+

1 polubienie

Tak, to jest rozwiązanie, mogę tworzyć "fałszywe" przewody za pomocą ekstruzji.

Ale biorąc pod uwagę liczbę zespołów, które muszę wyeksportować, liczbę sznurków do przerobienia za pomocą wytłaczania (powiedzmy, że jest ich dużo) na zespół, równie dobrze mogę być szczery, będzie to bardzo, bardzo długie! W tym czasie ślusarz będzie w gotowości i będzie się opóźniał, a terminy ostatecznie nie zostaną dotrzymane.

W świetle Twoich odpowiedzi, to, o co pytam, wydaje się niewykonalne i uważam za wstyd włączać do soliworks funkcję szwów lutowniczych, a nie móc jej później wykorzystać do pracy nad nią w innym oprogramowaniu, ponieważ nie jest ona brana pod uwagę w eksporcie plików. 

@Coyote,

Wypróbuję Twoje rozwiązanie i będę Cię informować na bieżąco.

Witam

Jeśli masz Solidworks 2010 lub 2011, możesz wygenerować swoje spoiny za pomocą funkcji i tam utworzyć część spoiny. Co było świetne do neutralnego przesyłania plików, ponieważ lut był częścią, ale porzucili to od 2012 roku... Podobała mi się ta pozycja... Zobacz linki:

http://www.cadware-utilities.fr/index.php/ressources/default/ShowInLine?file=notices/09-Tolerie_-_mecano-soude/Creation_d-une-piece_cordon_de_soudure_dans_un_fichier_d-assemblage_(avant_SolidWorks_2011).pdf&category=Tolerie_-_mecano-spawane&cat=notices&title=Cr%C3%A9ation%20d%27une%20pi%C3%A8ce%20cord%20de%20weld%20in%20un%20file%20d%27assembly%20(przed%20SolidWorks%202011)

1 polubienie

@Coyote

To rozwiązanie nie działa...

Integrator korzysta z Catia V5 i nie może otworzyć plików eDrawings.

@ac Kobra

Nie, niestety używam Solidworks 2016.

Mam też 2016, ale wy ewoluowaliście ze wszystkimi wersjami??? Jeśli tak, możesz majsterkować. Jeśli masz starą wersję Solidworks 2010 w swoich archiwach, możesz zainstalować ją na swojej stacji roboczej lub innej i utworzyć spoiny na swojej części, najpierw generując oczyszczalnię ścieków za pomocą 2016...