Eksportować twarz jako plik VECTOR (svg, ai, pdf)?

Cześć społeczności,

Muszę wyeksportować wyciągniętą powierzchnię w formacie wektorowym. Czy jest na to sposób?

Wszystkie formaty "zapisz jako" w solidworks generują pliki rasteryzowane (obrazy zamiast splajnów), wielkie bzdury...

Chcę wyeksportować niebieską część jako jednolity kształt lub ścieżkę.

@Sylk

Na pytanie, czy istnieje sposób na eksport w formacie wektorowym?, odpowiedź brzmi dxf ;)

Wydaje mi się, że w przypadku bezpośredniego svg pozwala na to solidworks composer (Ścieżka do eksploracji  :) 

Aby ukończyć @Lynk rysunek pdf jest również plikiem wektorowym.

Cześć Sylk,

Rozwiązaniem, którego używam, aby mieć wektoryzowany plik powierzchni 3D , jest rysunek.
Tworzysz potrzebny widok na rysunku, a następnie zapisujesz go tak, jak w  programie . Sztuczna inteligencja (według moich testów, . Sztuczna inteligencja robi ślad na twojej twarzy).

Jeśli powyższe rozwiązanie Ci nie pomoże, czy możesz nam powiedzieć, jakie są Twoje potrzeby związane z plikiem wektoryzowanym? Będziemy mogli lepiej odpowiedzieć na temat formatu pliku do konwersji.

Mikołaj

Dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście , @Nicolas.CA to jest sposób, który znalazłem. Wymaga to edycji w programie Illustrator w celu połączenia splajnów, ale jest to realne rozwiązanie.

Niestety nie @Lynk wygenerowany plik DXF nie nadaje się do użytku jako kształt. Dzięki za pomysł Composera, niestety wyeksportowany kształt nie jest w skali wymiarów, ale w rozmiarze wyświetlanym w widoku. Szkoda. To powiedziawszy, podobnie jak w przypadku metody MEP>AI, musisz edytować plik, aby połączyć splajny...

Jednak żaden z tych okrężnych, ominiętych, zwróconych środków nie jest wart prawdziwego eksportu SVG, AI lub DXF w odpowiedniej formie (haha), w prawdziwym formacie wektorowym tylko kształtu. Szczerze mówiąc, przerażające w 2022 roku dla oprogramowania, które chce być "pro" fabryką gazu.

Jest facet, który zrobił do tego makro, z wyjątkiem tego, że nie działa pod SW2020. :(

Moim celem była możliwość zaimportowania kształtu do oprogramowania do tworzenia plików cnc w celu wygrawerowania płytki drukowanej, przy czym ten kształt jest konturem płytki drukowanej do wycięcia. Mówię "był", ponieważ było to dla starej wersji oprogramowania, które od tego czasu znacznie się poprawiło i lepiej radzi sobie z plikiem gerber profilu cięcia, więc nie muszę już przechodzić przez svg.

Niemniej jednak nie ma wątpliwości, że taki eksport prędzej czy później się przyda, zarówno dla mnie, jak i dla innych, dlatego każda inna metoda jest mile widziana. Czekając na rok 3000, w którym zespół programistów Solidworks postanawia się zaktualizować (w efekcie cóż, będzie to strona sprzed 1000 lat)...

To jest dxf, którego potrzebujesz, czy spojrzałeś na stronę opcji!? W odniesieniu do łączenia elementów, eksportu splajnów lub wielokątów, wersji.... Itd. 

Witam

Istnieje funkcja API SolidWorks (ExportToDWG2), która umożliwia eksport wybranej płaskiej powierzchni części (lub wielu równoległych powierzchni płaskich) do formatu dxf lub dwg.
Wystarczy prosta adaptacja makra podana jako przykład.

M.BLT

exportfacedwg_dxf.swp
exportdxf.png
1 polubienie

Cóż, oczywiście problem wynika ze mnie. Mam dokładnie taki sam wynik z "zapisz jako dxf" i makrem; Niski kontur poli bez wewnętrznych otworów...

@m.blt uzyskuje lepszy wynik ze zrzutu ekranu niż ja z oryginalnego kawałka... Jestem rozczarowany, tak bardzo w to uwierzyłem, kiedy zobaczyłem twój zrzut ekranu (nie jest to miły żart primaaprilisowy). W każdym razie dziękuję.

I odpowiadając @Lynk , opcje eksportu nie mają wpływu na wygenerowany plik...

Witam

Nie, to nie jest primaaprilisowy żart...
Jedno pytanie: jakiej aplikacji używasz, aby twierdzić, że otrzymujesz "kontur low poly"?

Funkcja ExportToDWG2 używana w makrze obsługuje splajny w ten sposób. To samo dotyczy eksportu według pliku.
Jeśli otworzysz plik dxf za pomocą edytora tekstu, w sekcji "Encje" znajdziesz elementy "SPLINE", po których następują różne parametry (stopień, wektor normalny...) i liczba punktów trasy.

Najlepszym dowodem jest otwarcie dokumentu dxf jako szkicu SolidWorks. Splajny są dobrze interpretowane i pozostają splajnami.
Jeśli jednak otworzysz ten sam dokument za pomocą eDrawings, splajn pojawi się jako ciąg segmentów łączących punkty trasy. Można by pomyśleć, że to eDrawings nie wie, jak wyświetlać splajny i przekształca je w polilinie...
A co z aplikacją, której używasz?

Załączam plik części, który wykorzystałem (SW 2019), zainspirowany Twoim obrazem z kieszenią ograniczoną splajnami, oraz plik dxf wygenerowany przez makro.

Miłego dnia.

profil-dxf.sldprt
profil-DXF.dxf
1 polubienie

Witam

Wiem, że to nie ryba, to był tylko przyjacielski żart ;)

Rzeczywiście, zwizualizowałem ten element za pomocą eDrawings, tak jak na twoim zrzucie ekranu, na którym splajny wydają się idealnie gładkie. Myślę, że to kwestia redukcji obrazu, ponieważ twoja wersja jest również low poly w moim domu.

Możliwe , że mój problem z brakiem otworów bierze się stąd, że nie są to kieszenie, ale. Głupie, ale dobre. Będę musiał przetestować z dnem do moich.

W każdym razie jestem pod wrażeniem Pańskiej reprodukcji mojego utworu. I dziękuję za pomoc i pliki.

Cze wszystkim

Eksportując wiele plików z Splajnami w formacie DXF, potwierdzam to, co zostało powiedziane powyżej, musisz przejść przez rysunek.

Drugim bardzo ważnym punktem są opcje eksportu, musisz użyć wersji R2000-2002 lub nowszej i oczywiście opcji eksportu splajnów do eksportu jako splajn.

Zachowaj ostrożność podczas ponownego otwierania pliku w oprogramowaniu, takim jak AutoCad, również do opcji wersji. W przeciwnym razie ryzykujesz nadpisanie pliku przez "CRTL-S" z wersją niższą niż R2000-2002, a po zainstalowaniu się na komputerze zastanawiasz się, dlaczego istnieją miliardy cech.

Pozdrowienia

1 polubienie