Wyodrębnianie wymiarów pomieszczenia

Witam

Muszę wyodrębnić z SolidWorks, w możliwie najbardziej zautomatyzowany sposób, wymiary wymiarów części i złożeń.

- Myślałem o użyciu funkcji "kostka wizualizacji", ale wydaje się, że nie jest ona dostępna w zestawach (używam SW 2018 SP5). Ma to tę zaletę, że wymiary są przechowywane we właściwościach dokumentu.

- Nie znam szybkiego sposobu na wyodrębnienie uzyskanych wymiarów dla dużej liczby części. Informacje, których potrzebuję, to: nazwa dokumentu i trzy wymiary bałaganu. Ekstrakcja w tabeli byłaby plusem.

Każda pomoc będzie mile widziana.

Witam

Mam dokładnie to pytanie, kiedy byłem na SW2018 SP4, teraz na SW2020 SP4 robi to bezpośrednio.

Tak więc w SW2018 zapisujesz swój zespół jako część i otrzymujesz wizualizację sześcianu, a wymiary masz bezpośrednio w małym oknie, ale nie możesz zmierzyć. (Przepraszam, nie mam już SW18)

Tak więc w SW2020 nie możesz tego zrobić bezpośrednio z zespołem, ale musisz go zapisać jako część i otrzymujesz swój sześcienny widok bezpośrednio z wymiarami i możesz mierzyć bezpośrednio na krawędziach sześcianu, wybierając mierzoną funkcję.

Cóż, mój komputer i przetwarzanie poczekaj trochę, jak tylko będę mógł, wyślę ci zrzuty ekranu.  

@.

AR.

2020-12-01_152347.jpg
2 polubienia

Dziękuję @A.R za szybką odpowiedź.

Obawiałem się, że SW 2018 nie będzie miał prostych pomiarów wymiarów montażowych.

Mój problem z zapisywaniem zespołu jako części polega na tym, że moje wartości nie zostaną zaktualizowane, jeśli zespół zostanie zmieniony.

Nawet jeśli nie mogę zautomatyzować manipulacji, myślę, że umieszczę żądane wymiary bezpośrednio w adnotacji zespołu.

Witam

Spójrz tutaj w tym starym poście, może rozwiązanie.

1 polubienie

I tak, to jedyne rozwiązanie, jakie mogę mieć na swoim poziomie.

Oto zrzut ekranu SW2020 SP4 z wizualizacją sześcienną, z wymiarami footprintów.

Szukam swojego pytania na ten temat  na SW2018SP4, nie mogę go znaleźć. Na wszelki wypadek będę Was informował.

Pozdrowienia.

2020-12-01_154845.jpg
1 polubienie

Witam

Zajrzyj TUTAJ , aby sprawdzić, czy Ci odpowiada...

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam ponownie,

Znalazłem swoje pytanie,

Skopiuj/wklej i sprawdź, czy wszystko w porządku.

https://www.lynkoa.com/forum/mise-en-plan/coter-un-cube-de-visualisation?page=0#answer-976503

@+.

AR

Dziękujemy za Twoją opinię,

@ac cobra 427, makro, o którym mówi twój link, wygląda dla mnie interesująco, ale po uruchomieniu go w SW pokazuje mi tylko wymiary w oknach dialogowych (co już nie jest złe). Czy możliwe jest proste umieszczenie wyników w pliku Excel, czy też trzeba zakodować drugą część makra, aby zaimportować wartości do Excela? Może coś mi umknęło.

Witam ponownie,

Więc ze swojej strony nie posunąłem się aż tak daleko w tych poszukiwaniach, przepraszam.

Ale ten temat i tak mnie interesuje.

... Z wyrazami serdeczności.

@+.

AR.