Cze wszystkim
Pracując w dziedzinie biżuterii -(SW2016)-, często używam kreatora do wiercenia, aby wykonać biżuterię moich modeli (które są bardzo mało geometryczne, wykonuję wiele organicznych kształtów, takich jak kwiaty, kształty zwierząt itp.), więc mam kolczyki we wszystkich kierunkach.
Obawiam się, że wobec braku informacji na ten temat, mam duży problem z ułożeniem nomenklatury na końcu. Stoły do wiercenia wydają się działać tylko wtedy, gdy otwory są zorientowane wzdłuż jednej z trzech osi XYZ, prawda? A wszystkie inne rozwiązania też są pracochłonne.
Czy istnieje zamówienie, którego nie znam, a które pozwala mi utworzyć automatyczne zestawienie materiałów? A jeśli nie, to czy jest możliwość ustawienia kreatora wiercenia tak, aby podczas tworzenia funkcji w drzewie mogły pojawić się jakieś informacje w nazwie funkcji (zwłaszcza średnica)?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Niech inspiracja prowadzi nas wszystkich
Witam
Nie mam pod ręką Solidworks, ale zwykle, gdy używasz kreatora wiercenia, w jego nazwie najpierw jest numer funkcji, a następnie użyta średnica... Sprawdź, zobacz i po prostu umieść zrzut ekranu drzewa tworzenia.
Rzuciłem okiem, wiem o czym mówisz, zapomniałem wspomnieć, że używam niestandardowych rozmiarów, które zapisuję jako ulubione, otwory, do których odwołuję się w solidworks, są zdecydowanie za duże dla moich modeli (wykonuję otwory z stożkowym o średnicy od 0,8 mm do 3 mm w ogóle, rzadko więcej)
Oto obraz mojego drzewa
capture_03.jpg
Więc tam masz tylko M2, jeśli w swoim MEP używasz oceny dimexpert, powinieneś mieć liczbę otworów na średnicę.
Spojrzałem trochę nie wiedziałem o tej manipulacji, rzeczywiście jesteśmy tam dość blisko, dziękuję bardzo.
Oznacza mi to więc liczbę otworów, które są rygorystycznie identyczne w swoich ustawieniach, prawda? Na przykład, jeśli głębokość jest inna, nie będzie jej liczyć podczas kwotowania? ponieważ mam tendencję do tworzenia funkcji przez wiercenie, na tego typu częściach bardzo pracochłonne jest scentralizowanie wszystkich średnic w jednej funkcji, czy to nadal działa?