W związku z moimi ostatnimi badaniami dotyczącymi możliwości pracy nad modelowaniem sejsmicznym budynku z projektu solidworks, poszukuję rozwiązania do eksportu modelu 3D solidworks w formacie DWG.
Aby to zrobić, znalazłem dość proste rozwiązanie za pośrednictwem Drafsight, które polega na zapisaniu w pliku . SAT (ACIS) mój model Solidworks i zaimportuj go do Draftsight w celu zapisania go w formacie DWG.3D. Jak na razie nie ma obaw.
Z tą różnicą, że nie działa, jeśli plik części solidworks zawiera tylko szkice. Wyciągając te szkice, jestem w stanie to zrobić. Jednak plik, o którym mowa, jest tylko bezużytecznym woluminem surowym.
Celem jest ponowne zaimportowanie tego słynnego pliku 3D dwg do oprogramowania do analizy statyczno-wytrzymałościowej (w tym przypadku SCIA Ingeneer 14) i znalezienie całej konstrukcji, o której mowa, a zwłaszcza szkicu lub segmentów objętościowych.
Czy według Twojej wiedzy istnieje odpowiednia metoda eksportu?
Czy znasz rozwiązanie, aby "zarejestrować się" pod częścią solidworks 3D w formacie? IFC" kto będzie przechowywał szczegóły dotyczące segmentów części?
Aby uzyskać więcej informacji, w załączniku znajdują się pliki projektowe w obszarze solidworks i obrazy.
Można eksportować złożenia najwyższego poziomu lub komponenty SolidWorks w formacie pliku .ifc.
Możesz zastosować narzędzie do upraszczania funkcji do szablonu przed wyeksportowaniem go do pliku .ifc , aby zmniejszyć szczegóły projektu i rozmiar szablonu.
Kliknij pozycję Plik>Zapisz jako.
W oknie dialogowym Zapisywanie jako w obszarze Wpisz pliki wybierz pozycję . IFC 2x3.
Kliknij przycisk Opcje , wybierz opcję OmniClass™ i jednostki, a następnie kliknij przycisk OK.
Przed wybraniem OmniClass ważne jest, aby zapoznać się z OmniClasses wymienionymi w oknie dialogowym. Zobacz http://www.omniclass.org.
Wybierz nazwę i lokalizację pliku, w razie potrzeby wprowadź opis, a następnie kliknij przycisk OK.
Nie martw się .PL, w końcu zmieniłem specyfikacje w dół... :)
Na koniec zapisuję każdy element elewacji w formacie 2D DWG std i importuję każdą fasadę w miarę postępów w oprogramowaniu do analizy statyczno-wytrzymałościowej SCIA, składając je w 3D bezpośrednio w oprogramowaniu. Działa dobrze i "nie za długo"...