Cześć,
Pracujemy przy dużych zespołach (około 700 do 900 elementów).
Gdy pojedyncza część jest wypożyczana, uniemożliwia to wyodrębnienie wszystkich rysunków, nawet tych, które nie są dotknięte przez już wyodrębnioną część.
Czy istnieje jakieś rozwiązanie, które wymusi ekstrakcję?
Z góry dziękuję za opinię,
Sébastien
Witam i witam;
Proszę podać wersje używanego oprogramowania:
Solidworks (wersja ? + lokalny typ ? czy online?)
oraz
PDM
Witaj Maclane,
Rzeczywiście, zapomniałem o tym, co najważniejsze.
SW 2023 SP2.1 na miejscu
SW PDM 31.2 (B1) Lokalny
Inne informacje: nie jestem administratorem PDM.
Dziękuję!
Cześć,
Będziesz musiał udać się do administratora EPDM, bo albo to kwestia praw użytkowników, albo przepływu pracy.
Klasycznym trikiem jest chęć wykonania rozpakowania przez Eksploratora Windows, podczas gdy plik jest otwierany przez asembler w Solidworks.
Nawet jeśli to irytujące, to blokowanie jest normalne (ponieważ plik jest otwierany przez Solidworks, jest zablokowany do zmiany stanu przez eksplorator). Rozwiązanie: rozpakowanie w Solidworks (albo zamknięcie asemblacji w Solidworks i rozpakowanie przez eksplorator).
Uwaga: ponieważ SW nie jest zwolennikiem zwalniania plików/RAM-u, ekstrakcja przez SW jest często najszybsza (nie jesteś bezpieczny przed zablokowaniem innego pliku przez SW, choć wcześniej nie powinien już być).
Cóż, nie mam PDM... ale według obsługi:
Więc @froussel jest słuszne, musimy zbliżyć się do Administratora PDM.
Uwaga: wskazuje się, że PDM jest " lokalny ", co ciekawe, że użytkownik nie jest administratorem w tym przypadku, prawda?
Witaj Froussel,
Ekstrakcję robię pod SW po otwarciu pliku, gdy SW mi to proponuje.
Zachowanie PDM jest normalne, ponieważ chcę zaktualizować plan wskazujący na plik asemblera, z którego wyodrębniany jest element (a więc potencjalnie modyfikowany). Więc mój plan jest teoretycznie zagrożony. Z wyjątkiem tego, że mój plan jest częściowy w całości i nie używam wyodrębnionego komponentu (wiem o tym, a SW nie może wiedzieć). Chciałem się dowiedzieć, czy istnieje sposób, by wymusić ban SW PDM w tym konkretnym przypadku.
" Lokalne " = " on-premise " na serwerze firmy, w przeciwieństwie do " chmury " na serwerze systemowym Dassault.
Nie jestem ADM.
Ale mój adm też nie zna rozwiązania.
NB: Dziękuję za link do dokumentu, ale już go przeczytałem, zanim zacząłem się zwrócić na forum ![]()
Wygląda na to, że chodzi o prawa do zmiany wersji → to administrator PDM może zmieniać ustawienia.
W przeciwnym razie archiwizujesz swoją część czasu, żeby zaktualizować ogólnego MEP, prawda?