Wyodrębnianie nowych części z części spawanej mechanicznie

Cze wszystkim

Trochę tła: Stworzyłem jednoczęściowy zestaw spawany mechanicznie (kilka ram zespawanych ze sobą). Jako dobra kulka i łańcuch nie sądziłem, że do planów potrzebuję każdej klatki z osobna... Jak wydobyć każdą ramę lub bracon z jednego spawanego mechanicznie elementu? Jeśli to możliwe, zachowaj linki między nowymi i oryginalnymi częściami, jeśli nadal muszę wprowadzić zmiany...

Z góry dziękuję

capture.png

Witam

Prawdę mówiąc, nie czuję tego, ponieważ będziesz musiał przerobić podzespoły, które będą montowane w twoim głównym ASM.

Tak więc nieuchronnie w głównym ASM może być konieczne przywrócenie ograniczeń.

Oferuję ci "metodę znęcania się" w oczekiwaniu, aż nasi koledzy mistrzowie mechanicznie spawanej mechaniki udzielą ci lepszej odpowiedzi.

Zaczynając od głównego ASM, robisz tyle kopii, ile ramek, co daje ASM-1 do ASM-4. Od tego momentu nie dotykasz swojego głównego ASM

Wracasz do każdego ASM-"n" i usuwasz wszystko, co nie jest związane z klatką 1, na przykład. Zapisujesz każdy sub-ASM

Po utworzeniu wszystkich podzespołów należy utworzyć główną usługę ASM i przy użyciu tylko kilku podstawowych ograniczeń należy ponownie utworzyć główną usługę ASM.

Jeśli chodzi o brakony, nie wiem, czy nie powinniśmy postępować w ten sam sposób przy odrobinie szczęścia, ponieważ wyglądają na ten sam rozmiar; wystarczy w ten sam sposób wykonać podzespół typu "bracon" i zmontować go w nowym "ASM principal-bis".

Z drugiej strony, skoro wszystko było robione w mechanice spawanej i pewnie przy spawanych szkicach, to nie gwarantuję, że nie sprawi, że wszędzie się zaroisz.

Zawsze możesz przymierzyć podzbiór i sprawdzić, czy działa.

Robię to, gdy przecinam części dużego ASM na Sub-ASM: gdy muszę oddać podzespoły dwóm różnym podwykonawcom, czy to ze względów technicznych, czy według uznania. W związku z tym, dla uznania, żaden podwykonawca nie zna maszyny ani części maszyny jako całości.

Pozdrowienia

1 polubienie

Metoda miękka: wybierz obiekty, które mają pojawić się w widoku (przycisk u góry w menedżerze elementów widoku).

Szczerze mówiąc, nudna metoda: twórz konfiguracje z funkcjami usuwania ciała.

3 polubienia

Witaj Stefbeno

Czy metoda miękka pozwala na wykonanie MEPów z każdej ramy i każdego Bracona.

Ok dla metody konfiguracji, ale czy możesz nam powiedzieć o zaletach w porównaniu z metodą półzgrubną, którą proponuję.
Zrozumiałem, że przewaga konfiguracji była przeznaczona głównie do czegoś innego niż unikalne ASM-y (czego nie wiemy w prośbie Clémenta).

Jeśli jest to montaż, który robisz tylko raz, co z zaletą konfiguracji. (to dla mnie instruktaż, że pytam Cię o to,   ponieważ nigdy nie używam configów i może to być błąd   ;-)      )

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi :)

Problem polega na tym, że samo ukrycie się w planie nie wystarczy, ponieważ mamy blok oznaczenia (wewnętrzny w ramce), który przyjmuje osobiste właściwości każdej części, więc skończyłbym z każdą częścią na planie, ale wszystkie z tym samym blokiem oznaczenia.

Testuję trzeci sposób: brutalną siłę, wykonując "kliknięcie prawym przyciskiem myszy/wstaw w nowym pokoju". Po teście, a priori, zachowuje aktualizacje. Zamierzam to dokładniej przetestować.

To wyjątkowy montaż, ale zrozumiałem, co oferuje Stefbeno, ukryj wszystkie inne ramy oprócz 1 w każdej konfiguracji. Problem polega na tym, że w konfiguracji SolidWorks konfiguracje zachowują tę samą nazwę w bloku desi dla części.... Idź rozgryźć (najgorsze tutaj jest to, że nie wolno mi budować w kontekście....) w skrócie na razie działa :)

1 polubienie

Witam wszystkich,

Wracam do pytania, mimo że jest to pytanie zamknięte
Lub mechanicznie spawany zespół w jednym kawałku: OK

Dlaczego w instalacjach nie tworzą widoków względem modelu, stosując je tylko do wybranych brył?
Albo jeszcze prościej widoki z "selekcją ciała" jak proponuje, jeśli dobrze rozumiem, Stefbeno.

Jeśli chodzi o blok "Oznaczenie", to naprawdę nie rozumiem. Czy jest to adnotacja?
Aby pobrać informacje o każdym profilu, przejdź   do listy spawanych części, kliknij prawym przyciskiem myszy element -> właściwości, dodaj właściwość "oznaczenie" i wypełnij pole. Powtórz operację dla każdej bryły. Następnie w MEP utwórz adnotację związaną z właściwością "oznaczenie" w trybie "Wybrany obiekt w widoku"... lub coś podobnego (nie mam SW przed sobą)
Pozostaje tylko umieścić adnotacje na spawanych obiektach mechanicznych, aby zobaczyć informacje.

Albo nic nie zrozumiałem na żądanie :-)

Klasa A+

@Hubert: Blok "Oznaczenie" jest z pewnością powiązany z co najmniej jedną właściwością niestandardową.

@ClementMerlin:
- Dziwne jest to, że z konfiguracjami się zacina. Musisz jednak ustawić właściwości jako specyficzne dla konfiguracji (tj. usunąć domyślne).
- Zakaz budowania w tym kontekście niekoniecznie jest złym pomysłem, biorąc pod uwagę problemy, jakie powoduje później: wymaga bardzo rygorystycznego zarządzania, a jeśli chcesz ponownie wykorzystać część, staje się to skomplikowane.

@Zozo_mp:
- wybór brył umożliwia wyświetlenie w widoku (i jego widokach pochodnych) tylko żądanych brył (a więc w tym przypadku pojedynczego pocon lub podwozia składającego się z kilku brył);
- Przewagą konfiguracji nad Twoją metodą jest możliwa oszczędność czasu w zależności od przeznaczenia całości.
Zasadniczo konfiguracje mogą być używane zarówno w przypadku wielu pozycji (na przykład cylinder wsunięty lub wysunięty), jak i w przypadku wspólnej podstawy z niewielkimi różnicami (na standardowym produkcie możemy mówić o opcjach). Wciąż są brudne sztuczki, aby dogonić gałęzie.