Wyodrębnij moment kwadratowy w solidworks

Cze wszystkim

Szukając właściwości powierzchni na solidworks, daje nam moment bezwładności powierzchni.

Próbuję wyznaczyć moment kwadratowy powierzchni, który służy do obliczania odkształcenia zginającego.

Jak to zrobić, jeśli to możliwe.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

Witam

Nie mam przed sobą oprogramowania, ale z pamięci jest dobre we właściwościach powierzchni.

Czy próbowałeś porównać wartości wskazane przez SW z sekcją, której cechy wiesz, jak znaleźć? (na przykład kwadratowa rura lub IPE)

2 polubienia

Witam

Klikasz na twarz i przechodzisz do Narzędzia, Właściwości sekcji

Klasa A+

Mick

6 polubień

Jeśli się nie mylę, w solidworks jest małe zamieszanie lub błąd tłumaczenia...

- Moment bezwładności i ilość wkg.m 2

- Moment kwadratowy jest wielkością w m^4

Ale Solidworks daje nam "Moment bezwładności strefy, w środku ciężkości: ( milimetry ^ 4 )"

1 polubienie

Zgadzam się z tobą @Thom@s ale skoro musimy wybrać twarz, to nie mamy masy...

To pomieszanie momentu kwadratowego z momentem bezwładności wynika głównie ze słownictwa wybranego w mechanice. 

Rzeczywiście, moment kwadratowy jest również nazywany momentem bezwładności (w cm4) w pracach mechanicznych (to samo dotyczy produktów bezwładności), a także istnieje inne pojęcie, moment bezwładności (w kg.m²), który znajduje się w tensorze bezwładności.

§ "Guide de mécanique" Jean-Louis FANCHON - NATHAN

Załącznik 1 i Załącznik 2

Moment bezwładności jest używany dla 2 różnych pojęć.

SolidWorks mógł użyć terminu Moment Kwadratowy dla większej jasności!

2 polubienia

Witaj Aliendé

Padłeś ofiarą anonimowego wykopaliska sięgającego 2015 roku.

hihihihi :-)

Pozdrowienia

1 polubienie

@Zozo_mp, Tak, wiem, ale to zamieszanie jest ważne dla użytkowników SolidWorks i to pytanie może pomóc tym, którzy doświadczają tego problemu.
Dla mnie forum jest swego rodzaju Wikipedią, gdzie każde doprecyzowane pytanie pozwoli każdemu zainteresowanemu pytaniem poznać odpowiedź.

Wouala powiedział:

4 polubienia