Wyodrębnianie wersji PDM

Witam
Jestem administratorem rozwiązania CAD mojej firmy ( ~10 użytkowników )
obecnie korzystamy z oprogramowania SW-2020 EPDM Composer mycadtools mypdmtools.
Chcę uzyskać listę wersji plików w moim repozytorium z użytkownikami.
Próbowałem z PDMReport, ale daje mi tylko poprawki, a nie wersje.
Widziałem, że jest możliwość zrobienia SQL, ale nie jestem ekspertem.
W najgorszym przypadku chciałbym zlokalizować bazę danych, aby ją skopiować i przeprowadzić badania za pomocą ACCESS.
Czy ktoś mógłby mnie poprowadzić?
Z góry dziękuję

Witam

Mam mniej więcej te same funkcje, ale tak naprawdę nie rozumiałem, co próbujesz zrobić.
A kiedy wpiszesz " na razie pracujemy na SW-2020, EPDM Composer, mycadtools, mypdmtools." powoduje to więcej zamieszania niż cokolwiek innego.

Prostą odpowiedzią może być wyszukanie . w katalogu głównym repozytorium w pełnym wyszukiwaniu (w tym podkatalogów).
Może to być bałagan, ale na końcu możesz zapisać wyniki (ikona zapisu w formacie Excel).

To, czego potrzebujesz, to być może lista wyodrębnionych plików (z użytkownikami).
W takim przypadku musisz dodać to (odznacz niebieskie pole):
image
A żądanie jest znacznie szybsze, ponieważ zwykle będzie tylko kilkadziesiąt plików

Jeśli w wynikach wyszukiwania nie ma odpowiednich informacji, należy skonfigurować mapę wyszukiwania na poziomie administracyjnym EPDM

1 polubienie

Świetne automatyczne tłumaczenie na język angielski :frowning:

2 polubienia

Witam i dziękuję za odpowiedź,
Właśnie określiłem wersję oprogramowania, nad którą pracujemy, na wypadek, gdyby odpowiedzi były zależne od tej wersji.
To, czego szukam, to posiadanie bazy danych ze wszystkimi historiami przejścia każdego pliku
Poniższy przykład Znajdź wszystkie informacje na obrazie
image
Wyobrażam sobie, że są one przechowywane na serwerze, ale nie wiem, gdzie i czy w ogóle jest sposób, aby uzyskać do nich dostęp.
Najlepiej byłoby wysłać żądanie typu dla wszystkich plików, które zweryfikują w tym miesiącu, wyodrębnić całą historię przejść.
Jeśli wiesz, jak mnie poprowadzić
Z góry dziękuję

Witam

Wszystko jest w tabelach bazy danych SQL na serwerze: daty przejścia, przez kogo, na co...
Biorąc pod uwagę Twoje żądanie, najlepszą rzeczą do zrobienia jest wykonanie zapytania SQL w tej bazie danych.

Na tym kończy się mój wkład (jestem daleki od bycia profesjonalistą w SQL i będziesz musiał zrobić JOIN i inne subtelności, aby uzyskać użyteczny wynik (z nazwami plików zamiast identyfikatorów...).

Obawiam się, że wynik tego, o co prosisz, będzie mało użyteczny lub w ogóle nie będzie użyteczny, ponieważ da ci tysiące wierszy (zwłaszcza, że twój przepływ pracy nie wydaje się optymalny, ponieważ tworzysz wiele wersji, które nie wydają się zbyt przydatne: na przykład stan " powiadomienie oczekujące na walidację " i stan " oczekujący na walidację ". Zwykle nie ma potrzeby posiadania stanu " powiadomienie oczekujące na walidację ": EPDM może bardzo dobrze wysłać powiadomienie między " modyfikacją " a " oczekującą walidacją " bez posiadania stanu pośredniego (Uwaga: możliwe, że ten stan jest potrzebny z innych powodów, a zmiana WF podczas pracy wydaje mi się ryzykowna, więc prawdopodobnie lepiej z tym żyć))

Witam
Dziękujemy za opinię, ale gdzie jest ta baza danych?
podczas wymiany zdań z technikiem Visiativ opowiedział mi o oprogramowaniu do przeglądania tej bazy danych.
ale nie ma sposobu, aby znaleźć to oprogramowanie, a nawet bazy danych

Czy wiesz, gdzie mogę go znaleźć?

Dziękujemy za Twoją opinię

Witam
Generator raportów zintegrowany z Solidworks PDM.
image

1 polubienie

Witam

Obraz @Cyril_f zapewnia dostęp do generatora raportów wbudowanego w interfejs użytkownika EPDM.
Narzędzie to pozwala na uruchomienie zapytania SQL z poziomu interfejsu użytkownika (bez łączenia się z serwerem SQL i bez wchodzenia do bazy danych SQL).
Zanim jednak będzie można korzystać z raportu za pomocą tego narzędzia, należy go utworzyć.
I tutaj w Twoim najlepszym interesie jest rozpoczęcie od wykonania testów zapytań bezpośrednio w bazie danych SQL.
UWAGA: wykonywanie zapytań, które mogą modyfikować bazę danych SQL, jest niebezpieczne, ponieważ może naprawdę zepsuć EDPM. W związku z tym należy zachować dużą czujność w odniesieniu do wszystkich żądań, które mogą modyfikować bazę danych.
Osobiście stworzyłem użytkownika SQL z uprawnieniami tylko do odczytu, aby uniknąć niefortunnego zapytania.

Baza danych SQL jest przechowywana na serwerze SQL EPDM (prawdopodobnie również na serwerze archiwum, jeśli wykonałeś podstawową instalację EPDM).

3 polubienia