Oto obrazek, który wyjaśni to lepiej niż słowa Tutaj robię normalne wyciąganie do powierzchni (więc wszystkie powierzchnie są zorientowane w kierunku środka cylindra), ale chciałbym dodać ciąg o 20° względem normalnej, a nie względem kierunku płaszczyzny Średnica mojego cylindra może się zmieniać, a więc kąt normalnej też – wzór zawsze jest tego samego rozmiaru.
Uważam, że wystarczy wygenerować materiał lub usunąć go przez obrót (aby uzyskać początkowe ściany prostopadłe do ściany cylindrycznej), a następnie użyć funkcji linii neutralnej z kątem 20° na ścianach, które tego wymagają.
Tak, ale żeby zastosować kąt wyciągu, musisz podać kierunek wyciągania przez płaszczyznę, z wyjątkiem tego, że ja chcę normalną wyciągnięć powierzchnię cylindryczną
Nie sądzę, jeśli podasz kierunek, na przykład wyciągnięcie prostokąta, jak w twoim przypadku, to przeciągi będą się w dwóch przeciwnych kierunkach. Spróbuj to zrobić i zrób sitodruk, żebyśmy mogli zobaczyć, co dostaniesz.
To wydaje mi się najbliższe temu, czego bym chciał, ale znowu trzeba podać kierunek, czego nie chcę, bo naprzeciwko kieszeni kąt nie jest dobry. Myślę, że opcja, której chcę, jeszcze nie jest dostępna w oprogramowaniu.
Dziękuję wszystkim za pomysły i różne podejścia, postaram się nimi inspirować, by znaleźć rozwiązanie i wrócę, by zaktualizować temat, jeśli kiedykolwiek
Cytat: Myślę, że opcja, której chcę, nie jest jeszcze dostępna w oprogramowaniu.
A biorąc pod uwagę złożoność problemu, obawiam się, że przez długi czas nie będzie dostępny. Poniżej proponuję przybliżone rozwiązanie, w 6 krokach:
Tworzenie płaskiego szkicu (na czerwono), który definiuje kontur objętości, który ma być generowany lub usunięty: równoległobok, aby wyglądał jak pierwszy obraz postu;
Szkic jest nawijany na dolnej cylindrycznej ścianie (funkcja nawijania). Powstała krzywa jest przekształcana w zarys krzywoliniowy w szkicu 3D (pomarańczowy);
W tym samym szkicu 3D tworzenie w 4 narożnikach normalnych z cylindryczną ścianą w formie linii konstrukcyjnych (turkus);
Wciąż w szkicu 3D z każdego rogu powstają dwa segmenty, czyli łącznie osiem segmentów o tej samej długości. Każdy segment jest pod kątem 20 stopni względem normalnej i jest ograniczony " prostopadle " do odpowiadającego mu odcinka krzywoliniowego;
Osiem końcowych punktów segmentów jest połączonych w formę zamkniętego zarysu (fioletowego). Z braku lepszego rozwiązania, przez odcinki prostych naprzeciwko boków dolnego konturu oraz przez styczne spline w kątach;
Powierzchnia zewnętrzna powstaje przez wygładzanie powierzchni, przy czym dwa kontury są profilami (pomarańczowy i fioletowy), a osiem segmentów to krzywe prowadzące (turkusowe). Po kilku funkcjach " Ograniczenie powierzchni " i " Zszytej powierzchni" objętość jest generowana.
Wynik jest przybliżoną odpowiedzią na początkowe żądanie, ponieważ kąt 20 stopni jest ściśle przestrzegany tylko dla 8 segmentów prowadzących. Zwróć też uwagę na jakieś stożki w narożnikach, co pozwala zachować respekt do 20 stopni. Nie widzę innego sposobu, by to zrobić. Poniżej widać wygląd usuwania materiału.
Proces jest żmudny, ale jeśli jest niezbędny w projekcie... Model załączony w ramach SW 2022. anthony_weiss0. SLDPRT (212,2 KB)
Jesteś na dobrej drodze. Myślałem o tym znowu dziś rano i na papierze to działa.
Twój szkic 3D to właściwe rozwiązanie, ale musisz go połączyć z tym, co zaproponowałem w moich poprzednich wiadomościach (oczywiście było ich kilka ).
Myślę, że rozwiązaniem jest stworzenie ciała o pożądanym kształcie Naszkicuj 3D tak jak ty, od tego momentu: Możesz może użyć powierzchni do stworzenia ciała, ale nie polecam tego. Albo zrób bryłę z dwóch szkiców, jednego w górnym profilu i jednego dolnego. Tworzysz ciało, które odejmujesz od ciała podstawowego elementu.
Aby było to trochę bardziej zrozumiałe, wyjaśnię, jak ta kieszeń powinna być fizycznie wykonana. Krawędzie tej kieszeni z cylindrycznym dnem są wykonane za pomocą wycinaczka do grawerowania o średnicy 0,08 i kąt 40°, a obróbka zawsze będzie skierowana w stronę środka pierścienia, stąd 20° oprócz normalnej powierzchni.
Widziałem wiele ostatnich odpowiedzi, które szybko wypróbuję.
Dlaczego nie bardzo proste rozwiązanie, które wciąż czeka na weryfikację. "Wstawka> Funkcje > zginaniu... " SW umożliwia deformację jednego lub więcej ciał poprzez nałożenie na nie transformacji geometrycznej. Opcja " Zginanie " polega na odkształceniu przez obrót wokół osi, parametryzowanym kątem. Prosty (niebieski) szczebel może więc stać się okrągłym pierścieniem (żółtym).
Ostateczny efekt, bez i z usuwaniem materiałów przez funkcję " Combine ".
Dokładność uzyskanej geometrii zależy od transformacji geometrycznej przez SW. Łatwo jest zweryfikować, że prosty pręt rzeczywiście staje się cylindrem. Jednak trudniej jest zapewnić, że stały ciąg 20 stopni korpusów definicji pozostaje 20-stopniowym ciągiem normalnym po zgięciu. Wizualnie tak właśnie wygląda. Wymiary " prostoliniowego dzieła" nadal trzeba zdefiniować, aby uzyskać pożądane wymiary wersji " kołowego zginania".
Było jednak bardzo praktyczne robienie nagrań wideo projektów części (z drugiej strony nie używałem tego często, a jeśli się zdarza, to ta opcja zniknęła już dawno temu).
Zamiast używać funkcji zginania, która jest (lub była wtedy tylko chwytem), użyję funkcji nawijania na średnicy.
Wykonujesz serię kształtów po stworzeniu cylindra i owijasz się wokół niego tak, żeby móc prowadzić szybciej i mniej empirycznie.
Ale chciałbym zobaczyć strukturę drzewa i element, żeby zobaczyć wagę. Jeśli to jest forma, której chcesz, myślę, że poprzednia metoda, którą zaproponowałem, również powinna się sprawdzić. TAM potrzebujesz obliczeń, by zdefiniować długości kształtów, ale nic nie do pokonania
Powinieneś wiedzieć, że jeśli robisz obróbkę i programujesz przez program, musisz zwracać uwagę na swoją metodę projektowania 3D, ponieważ oprogramowanie rozkładające na czynniki 3D do identyfikacji faz obróbki opiera się na twoim projekcie. Ale teraz boję się, że stanie przed tobą z dziwnymi rzeczami (ale musieli już postępować w tych narzędziach).
Dla informacji, próbowałem narzędzia do kształtowania, ale nie działa albo może przez majsterkowanie, więc się poddałem