Wyciągnij powierzchnię o ciągnieniu do normalnej powierzchni niepłaskiej

Cze wszystkim
Mam problem

Jak mówi tytuł, próbuję wyciągnąć powierzchnię za pomocą szkicu, w normalnym położeniu powierzchni cylindrycznej, ale z dodatkowym kątem
Może to być objętość lub usunięcie materiału

Ten kształt musiałby być wytłoczony do normalnej roli cylindra pod kątem o 20 stopni większym kątem na zewnątrz (utworzone ciało wchodzi w materię)

a efektem końcowym musi być woreczek (stemplowany)

Wydaje mi się łatwiejsze stworzyć korpus objętościowy i potem wytłoczyć go w części niż bezpośrednio usuwać materiał

Czy kiedykolwiek to robiłeś?
Jakie byłoby Twoje rozwiązanie?

(Standard SolidWorks 2024)

Witam

Ten opis przypomina kąt przeciągu... Prawda czy fałsz?
Wystarczy wykorzystać tę właściwość (draft) przy tworzeniu objętości wyciąganej oraz zdefiniować granice wyciągania za pomocą dwóch cylindrycznych powierzchni, które następnie są ukryte.

Usuwanie materiałów może działać w ten sam sposób.

Model załączony w ramach SW 2022.
anthony_weiss. SLDPRT (119,7 KB)

2 polubienia

Witam

TY masz wybór funkcji ekstrudacji, masz możliwość tworzenia kątów zaciągu

Albo za pomocą dwóch szkiców tworzysz ciało, które odejmujesz od głównych ciał

Albo przez stemplowanie

Ale to zajmuje więcej czasu, musisz stworzyć narzędzie o odpowiednich wymiarach i stworzyć bibliotekę narzędzi do tłoczenia, zdefiniować część jako blachę. Krótko mówiąc, to uciążliwe dla tego, co chcesz zrobić, i to jak odejmowanie ciała

Powodzenia

1 polubienie

Tak, to rzeczywiście ciąg, ale jeśli nałożę ciąg, to przyjmuje kąt względem danego kierunku wyciągania; chociaż chcę, żeby moja ekstrudacja była w normalnej powierzchni cylindrycznej, chciałbym mieć ciąg na normalnej powierzchni

Cześć @anthony_weiss

Czy chcesz usunąć materiał, czy chcesz być stronniczy?

Stwórz płaszczyznę o pożądanym kącie lub za pomocą szkicu, tworząc płaszczyznę 20°, dzięki czemu łatwo kontrolujesz głębokość

Tworzysz szkic w płaszczyźnie przesuniętej do ekstrudacji

anthony_weiss. SLDPRT (121,2 KB)

Oto obrazek, który wyjaśni to lepiej niż słowa :slight_smile:
Tutaj robię normalne wyciąganie do powierzchni (więc wszystkie powierzchnie są zorientowane w kierunku środka cylindra), ale chciałbym dodać ciąg o 20° względem normalnej, a nie względem kierunku płaszczyzny
Średnica mojego cylindra może się zmieniać, a więc kąt normalnej też – wzór zawsze jest tego samego rozmiaru.

To, co nazywasz kątem draftu, to opcja kąta draftu w tej funkcji!
Jak pokazałem w poprzedniej wiadomości

Witam

Uważam, że wystarczy wygenerować materiał lub usunąć go przez obrót (aby uzyskać początkowe ściany prostopadłe do ściany cylindrycznej), a następnie użyć funkcji linii neutralnej z kątem 20° na ścianach, które tego wymagają.

2 polubienia

Tak, ale żeby zastosować kąt wyciągu, musisz podać kierunek wyciągania przez płaszczyznę, z wyjątkiem tego, że ja chcę normalną wyciągnięć powierzchnię cylindryczną

1 polubienie

Nie sądzę, jeśli podasz kierunek, na przykład wyciągnięcie prostokąta, jak w twoim przypadku, to przeciągi będą się w dwóch przeciwnych kierunkach.
Spróbuj to zrobić i zrób sitodruk, żebyśmy mogli zobaczyć, co dostaniesz.

Wynik:

1 polubienie

Innym rozwiązaniem, jeśli nie czujesz się komfortowo z funkcją draftu, jest użycie funkcji przesuwania ściany w trybie " Rotate ":

2 polubienia

To wydaje mi się najbliższe temu, czego bym chciał, ale znowu trzeba podać kierunek, czego nie chcę, bo naprzeciwko kieszeni kąt nie jest dobry.
Myślę, że opcja, której chcę, jeszcze nie jest dostępna w oprogramowaniu.

Dziękuję wszystkim za pomysły i różne podejścia, postaram się nimi inspirować, by znaleźć rozwiązanie i wrócę, by zaktualizować temat, jeśli kiedykolwiek

Po prostu wykonaj funkcję szkicu lub przesuwaj ścianę obok siebie.

1 polubienie

Jest też rozwiązanie typu usuwanie kołowym i wyciąganie w innym kierunku, a w obu szkicach kontrolujesz kąt zasunięcia