Jak mówi tytuł, próbuję wyciągnąć powierzchnię za pomocą szkicu, w normalnym położeniu powierzchni cylindrycznej, ale z dodatkowym kątem Może to być objętość lub usunięcie materiału
Ten opis przypomina kąt przeciągu... Prawda czy fałsz? Wystarczy wykorzystać tę właściwość (draft) przy tworzeniu objętości wyciąganej oraz zdefiniować granice wyciągania za pomocą dwóch cylindrycznych powierzchni, które następnie są ukryte.
Usuwanie materiałów może działać w ten sam sposób.
Ale to zajmuje więcej czasu, musisz stworzyć narzędzie o odpowiednich wymiarach i stworzyć bibliotekę narzędzi do tłoczenia, zdefiniować część jako blachę. Krótko mówiąc, to uciążliwe dla tego, co chcesz zrobić, i to jak odejmowanie ciała
Tak, to rzeczywiście ciąg, ale jeśli nałożę ciąg, to przyjmuje kąt względem danego kierunku wyciągania; chociaż chcę, żeby moja ekstrudacja była w normalnej powierzchni cylindrycznej, chciałbym mieć ciąg na normalnej powierzchni
Oto obrazek, który wyjaśni to lepiej niż słowa Tutaj robię normalne wyciąganie do powierzchni (więc wszystkie powierzchnie są zorientowane w kierunku środka cylindra), ale chciałbym dodać ciąg o 20° względem normalnej, a nie względem kierunku płaszczyzny Średnica mojego cylindra może się zmieniać, a więc kąt normalnej też – wzór zawsze jest tego samego rozmiaru.
Uważam, że wystarczy wygenerować materiał lub usunąć go przez obrót (aby uzyskać początkowe ściany prostopadłe do ściany cylindrycznej), a następnie użyć funkcji linii neutralnej z kątem 20° na ścianach, które tego wymagają.
Tak, ale żeby zastosować kąt wyciągu, musisz podać kierunek wyciągania przez płaszczyznę, z wyjątkiem tego, że ja chcę normalną wyciągnięć powierzchnię cylindryczną
Nie sądzę, jeśli podasz kierunek, na przykład wyciągnięcie prostokąta, jak w twoim przypadku, to przeciągi będą się w dwóch przeciwnych kierunkach. Spróbuj to zrobić i zrób sitodruk, żebyśmy mogli zobaczyć, co dostaniesz.
To wydaje mi się najbliższe temu, czego bym chciał, ale znowu trzeba podać kierunek, czego nie chcę, bo naprzeciwko kieszeni kąt nie jest dobry. Myślę, że opcja, której chcę, jeszcze nie jest dostępna w oprogramowaniu.
Dziękuję wszystkim za pomysły i różne podejścia, postaram się nimi inspirować, by znaleźć rozwiązanie i wrócę, by zaktualizować temat, jeśli kiedykolwiek