Wyciągnij powierzchnię o ciągnieniu do normalnej powierzchni niepłaskiej

Cze wszystkim
Mam problem

Jak mówi tytuł, próbuję wyciągnąć powierzchnię za pomocą szkicu, w normalnym położeniu powierzchni cylindrycznej, ale z dodatkowym kątem
Może to być objętość lub usunięcie materiału

Ten kształt musiałby być wytłoczony do normalnej roli cylindra pod kątem o 20 stopni większym kątem na zewnątrz (utworzone ciało wchodzi w materię)

a efektem końcowym musi być woreczek (stemplowany)

Wydaje mi się łatwiejsze stworzyć korpus objętościowy i potem wytłoczyć go w części niż bezpośrednio usuwać materiał

Czy kiedykolwiek to robiłeś?
Jakie byłoby Twoje rozwiązanie?

(Standard SolidWorks 2024)

Witam

Ten opis przypomina kąt przeciągu... Prawda czy fałsz?
Wystarczy wykorzystać tę właściwość (draft) przy tworzeniu objętości wyciąganej oraz zdefiniować granice wyciągania za pomocą dwóch cylindrycznych powierzchni, które następnie są ukryte.

Usuwanie materiałów może działać w ten sam sposób.

Model załączony w ramach SW 2022.
anthony_weiss. SLDPRT (119,7 KB)

2 polubienia

Witam

TY masz wybór funkcji ekstrudacji, masz możliwość tworzenia kątów zaciągu

Albo za pomocą dwóch szkiców tworzysz ciało, które odejmujesz od głównych ciał

Albo przez stemplowanie

Ale to zajmuje więcej czasu, musisz stworzyć narzędzie o odpowiednich wymiarach i stworzyć bibliotekę narzędzi do tłoczenia, zdefiniować część jako blachę. Krótko mówiąc, to uciążliwe dla tego, co chcesz zrobić, i to jak odejmowanie ciała

Powodzenia

1 polubienie

Tak, to rzeczywiście ciąg, ale jeśli nałożę ciąg, to przyjmuje kąt względem danego kierunku wyciągania; chociaż chcę, żeby moja ekstrudacja była w normalnej powierzchni cylindrycznej, chciałbym mieć ciąg na normalnej powierzchni

Cześć @anthony_weiss

Czy chcesz usunąć materiał, czy chcesz być stronniczy?

Stwórz płaszczyznę o pożądanym kącie lub za pomocą szkicu, tworząc płaszczyznę 20°, dzięki czemu łatwo kontrolujesz głębokość

Tworzysz szkic w płaszczyźnie przesuniętej do ekstrudacji

anthony_weiss. SLDPRT (121,2 KB)

Oto obrazek, który wyjaśni to lepiej niż słowa :slight_smile:
Tutaj robię normalne wyciąganie do powierzchni (więc wszystkie powierzchnie są zorientowane w kierunku środka cylindra), ale chciałbym dodać ciąg o 20° względem normalnej, a nie względem kierunku płaszczyzny
Średnica mojego cylindra może się zmieniać, a więc kąt normalnej też – wzór zawsze jest tego samego rozmiaru.

To, co nazywasz kątem draftu, to opcja kąta draftu w tej funkcji!
Jak pokazałem w poprzedniej wiadomości

Witam

Uważam, że wystarczy wygenerować materiał lub usunąć go przez obrót (aby uzyskać początkowe ściany prostopadłe do ściany cylindrycznej), a następnie użyć funkcji linii neutralnej z kątem 20° na ścianach, które tego wymagają.

2 polubienia

Tak, ale żeby zastosować kąt wyciągu, musisz podać kierunek wyciągania przez płaszczyznę, z wyjątkiem tego, że ja chcę normalną wyciągnięć powierzchnię cylindryczną

1 polubienie

Nie sądzę, jeśli podasz kierunek, na przykład wyciągnięcie prostokąta, jak w twoim przypadku, to przeciągi będą się w dwóch przeciwnych kierunkach.
Spróbuj to zrobić i zrób sitodruk, żebyśmy mogli zobaczyć, co dostaniesz.

Wynik:

1 polubienie

Innym rozwiązaniem, jeśli nie czujesz się komfortowo z funkcją draftu, jest użycie funkcji przesuwania ściany w trybie " Rotate ":

3 polubienia

To wydaje mi się najbliższe temu, czego bym chciał, ale znowu trzeba podać kierunek, czego nie chcę, bo naprzeciwko kieszeni kąt nie jest dobry.
Myślę, że opcja, której chcę, jeszcze nie jest dostępna w oprogramowaniu.

Dziękuję wszystkim za pomysły i różne podejścia, postaram się nimi inspirować, by znaleźć rozwiązanie i wrócę, by zaktualizować temat, jeśli kiedykolwiek

Po prostu wykonaj funkcję szkicu lub przesuwaj ścianę obok siebie.

2 polubienia

Jest też rozwiązanie typu usuwanie kołowym i wyciąganie w innym kierunku, a w obu szkicach kontrolujesz kąt zasunięcia

Witam

Cytat: Myślę, że opcja, której chcę, nie jest jeszcze dostępna w oprogramowaniu.

A biorąc pod uwagę złożoność problemu, obawiam się, że przez długi czas nie będzie dostępny.
Poniżej proponuję przybliżone rozwiązanie, w 6 krokach:

• Tworzenie płaskiego szkicu (na czerwono), który definiuje kontur objętości, który ma być generowany lub usunięty: równoległobok, aby wyglądał jak pierwszy obraz postu;

• Szkic jest nawijany na dolnej cylindrycznej ścianie (funkcja nawijania). Powstała krzywa jest przekształcana w zarys krzywoliniowy w szkicu 3D (pomarańczowy);

• W tym samym szkicu 3D tworzenie w 4 narożnikach normalnych z cylindryczną ścianą w formie linii konstrukcyjnych (turkus);

• Wciąż w szkicu 3D z każdego rogu powstają dwa segmenty, czyli łącznie osiem segmentów o tej samej długości. Każdy segment jest pod kątem 20 stopni względem normalnej i jest ograniczony " prostopadle " do odpowiadającego mu odcinka krzywoliniowego;

• Osiem końcowych punktów segmentów jest połączonych w formę zamkniętego zarysu (fioletowego). Z braku lepszego rozwiązania, przez odcinki prostych naprzeciwko boków dolnego konturu oraz przez styczne spline w kątach;

• Powierzchnia zewnętrzna powstaje przez wygładzanie powierzchni, przy czym dwa kontury są profilami (pomarańczowy i fioletowy), a osiem segmentów to krzywe prowadzące (turkusowe).
    Po kilku funkcjach " Ograniczenie powierzchni " i " Zszytej powierzchni" objętość jest generowana.

Wynik jest przybliżoną odpowiedzią na początkowe żądanie, ponieważ kąt 20 stopni jest ściśle przestrzegany tylko dla 8 segmentów prowadzących. Zwróć też uwagę na jakieś stożki w narożnikach, co pozwala zachować respekt do 20 stopni. Nie widzę innego sposobu, by to zrobić.
Poniżej widać wygląd usuwania materiału.
image

Proces jest żmudny, ale jeśli jest niezbędny w projekcie...
Model załączony w ramach SW 2022.
anthony_weiss0. SLDPRT (212,2 KB)

1 polubienie

Jesteś na dobrej drodze.
Myślałem o tym znowu dziś rano i na papierze to działa.

Twój szkic 3D to właściwe rozwiązanie, ale musisz go połączyć z tym, co zaproponowałem w moich poprzednich wiadomościach (oczywiście było ich kilka :sweat_smile:).

Myślę, że rozwiązaniem jest stworzenie ciała o pożądanym kształcie
Naszkicuj 3D tak jak ty, od tego momentu:
Możesz może użyć powierzchni do stworzenia ciała, ale nie polecam tego.
Albo zrób bryłę z dwóch szkiców, jednego w górnym profilu i jednego dolnego.
Tworzysz ciało, które odejmujesz od ciała podstawowego elementu.

O: Tak, zabierz urlop, zrobisz to później

Testuję

Wsparcie szkicowania 3D dla twoich pozostałych dwóch

Uważaj, by nie połączyć tych dwóch ciał

Funkcja kombinacji odejmij opcję

W takim razie fazowanie, czyli integracja ich w szkice, nie jest zalecane.

anthony_weiss02. SLDPRT (167,0 KB)

Wariant z cylindryczną czcionką, który zrobiłeś w swoim ostatnim przykładzie.

Różnica będzie w szkicu bossa, będziesz miał szkic 3D (kształt cylindryczny) + szkic 2D (prostokąt)

Rezultat

anthony_weiss03. SLDPRT (184,1 KB)

Mam nadzieję, że zrozumiałem Twoje oczekiwania.

Aby było to trochę bardziej zrozumiałe, wyjaśnię, jak ta kieszeń powinna być fizycznie wykonana. Krawędzie tej kieszeni z cylindrycznym dnem są wykonane za pomocą wycinaczka do grawerowania o średnicy 0,08 i kąt 40°, a obróbka zawsze będzie skierowana w stronę środka pierścienia, stąd 20° oprócz normalnej powierzchni.

Widziałem wiele ostatnich odpowiedzi, które szybko wypróbuję.

Dziękuję

2 polubienia