Wyciągnij powierzchnię o ciągnieniu do normalnej powierzchni niepłaskiej

Cze wszystkim

Dlaczego nie bardzo proste rozwiązanie, które wciąż czeka na weryfikację.
 "Wstawka> Funkcje > zginaniu...  " SW umożliwia deformację jednego lub więcej ciał poprzez nałożenie na nie transformacji geometrycznej. Opcja " Zginanie " polega na odkształceniu przez obrót wokół osi, parametryzowanym kątem.
Prosty (niebieski) szczebel może więc stać się okrągłym pierścieniem (żółtym).

Korpus wytłaczany, o stałym zaciągu 20 stopni, przechodzi tę samą transformację. To samo dotyczy powtórzenia tego ciała.

Po zgięciu...

Ostateczny efekt, bez i z usuwaniem materiałów przez funkcję " Combine ".
image

Dokładność uzyskanej geometrii zależy od transformacji geometrycznej przez SW.
Łatwo jest zweryfikować, że prosty pręt rzeczywiście staje się cylindrem. Jednak trudniej jest zapewnić, że stały ciąg 20 stopni korpusów definicji pozostaje 20-stopniowym ciągiem normalnym po zgięciu.
Wizualnie tak właśnie wygląda.
Wymiary "  prostoliniowego dzieła" nadal trzeba zdefiniować, aby uzyskać pożądane wymiary wersji "  kołowego zginania".

anthony_weiss1. SLDPRT (1,1 MB)

2 polubienia

Witam;
Przybywam po bitwie, ale...
Dlaczego nie użyć modułu blachowego?

• Tworzenie (otwartej) korony z blachy.

• Promień zginania = średnica korony/2
    (Uważaj na średnicę wewnętrzną lub zewnętrzną... Chyba pomyliłam pędzle do mojej demonstracji... :sweat_smile:)

• utworzenie funkcji " Rozwiń " (Uwaga na krawędź wybraną jako " Stała ściana")
    image

• Usuwanie materiału jest realizowane za pomocą opcji "  normalnego usuwania materiału"

• Na zewnątrz dodaje się przeciąg.

• Dodajemy urlop.

• Wzorzec liniowy (lub sterowany szkicami)

• I wreszcie tworzymy funkcję " fold "

anthony_weiss1B_(Solidworks 2022). SLDPRT (520,9 KB)

Uwaga: Właśnie zdałem sobie sprawę, że opcja "streaming playback" całkowicie zniknęła z " Part Reviewer "... Wąchać :sob: :sob:

Było jednak bardzo praktyczne robienie nagrań wideo projektów części (z drugiej strony nie używałem tego często, a jeśli się zdarza, to ta opcja zniknęła już dawno temu).

1 polubienie

Zaproponowałem Combine (odejmować)

Zamiast używać funkcji zginania, która jest (lub była wtedy tylko chwytem), użyję funkcji nawijania na średnicy.

Wykonujesz serię kształtów po stworzeniu cylindra i owijasz się wokół niego tak, żeby móc prowadzić szybciej i mniej empirycznie.

Ale chciałbym zobaczyć strukturę :sweat_smile: drzewa i element, żeby zobaczyć wagę. Jeśli to jest forma, której chcesz, myślę, że poprzednia metoda, którą zaproponowałem, również powinna się sprawdzić. TAM potrzebujesz obliczeń, by zdefiniować długości kształtów, ale nic nie do pokonania

Powinieneś wiedzieć, że jeśli robisz obróbkę i programujesz przez program, musisz zwracać uwagę na swoją metodę projektowania 3D, ponieważ oprogramowanie rozkładające na czynniki 3D do identyfikacji faz obróbki opiera się na twoim projekcie. Ale teraz boję się, że stanie przed tobą z dziwnymi rzeczami (ale musieli już postępować w tych narzędziach).

Dla informacji, próbowałem narzędzia do kształtowania, ale nie działa albo może przez majsterkowanie, więc się poddałem

Jeśli możesz podać mi ostatnią część

anthony_weiss06. SLDPRT (1,4 miesiąca)

Dobry wieczór
Modele opisane w moich dwóch wiadomościach zostały dołączone do tych wiadomości (SW 2022) :wink:...

Nie widziane!

Dziękuję

Właśnie spojrzałem na twój model.
Pytanie, czy ten pokój powinien być dla ciebie używany?