Witam
Chciałbym zrobić tego rodzaju wytłoczenie (załączony plik), nie mogę zrobić woluminu, którego szukałem
Dziękuję za pomoc
capture.png
Witam
Chciałbym zrobić tego rodzaju wytłoczenie (załączony plik), nie mogę zrobić woluminu, którego szukałem
Dziękuję za pomoc
Jakiego podejścia próbowałeś?
Jeśli wzór jest równomiernie rozłożony:
- Wyciągnij sześciokąt bez scalania go z resztą pomieszczenia;
- wykonać szkic 3D, aby zdefiniować wierzchołki fasetek;
- Twórz plany, które przechodzą przez te punkty.
- usunąć materiał wytłaczany z tych planów;
- powtórzyć uzyskane ciało;
- Połącz ciała powtórzenia z resztą.
Jeśli jest ich dużo, a zakładam, to ciekawe, jeśli ta sekwencja znajduje się na samym szczycie drzewa budynków, co pozwoli jej automatycznie połączyć się z sequelem.
Witam
Możesz również wykonać: wytłoczenie sześciokąta, sfazowanie 2 krawędzi, usunięcie materiału na resztę, a następnie liniowe powtórzenie korpusu objętościowego.
Załączony przykład (SW2019)
Pozdrowienia
Witam
Zbliżam się do tego wyniku, czy to jest to, czego szukasz?
Pozdrowienia
Dawid
EDIT: dla samouczka;
-Wykonaj sześciokątne wytłoczenie.
-Utwórz płaszczyznę1 z krawędzią i przeciwległym wierzchołkiem.
-Użyj płaszczyzny1, aby naszkicować linię przechodzącą przez środek górnej powierzchni i punkt na krawędzi używany dla płaszczyzny1.
- Utwórz usuwanie materiału "w całości", zaznaczając usuniętą stronę (pole wyboru).
-Utwórz oś w środku sześciokątnego wyciągnięcia i prostopadłą do górnej strony.
-Użyj osi, aby wykonać okrągłe powtórzenie usuwania materiału.
-Gotowy.
Witam, na której wersji jesteś?
Proponuję inny sposób modelowania sześciokątów bez użycia płaszczyzny.
1 - Zaczynam nie od sześciokąta, ale od diamentu, który fazuję za pomocą usuwania materiału za pomocą linii.
2 - Okrągłe powtórzenie x3 w 360°, a następnie połączone z 3 tomów.
3 - Powtórzenie bryły w obszarze ograniczonym powierzchnią lub wybranym szkicem. Tryb zagnieżdżony + kąt 30°, dla odległości zależy to od wymiarów rombu/sześciokąta. (EDIT: 30 lub 60° w zależności od pierwotnej orientacji sześciokąta)
4 - Nie mając innej objętości, stworzyłem swoją powierzchnię, która łączy wszystko w jedną bryłę. (co nie jest prawidłowe, jeśli zaczynasz od istniejącego woluminu i w tym przypadku zamiast tego łączysz woluminy)
Pozdrowienia
Załącznik obrazu dla lepszej czytelności.