Wyciąganie powierzchni o wielu nachyleniach

Witam

Podobnie jak wiele osób korzystających z tego forum, napotykam problem.

Mam konstrukcję do wykonania na płycie (zwanej punktem diamentowym), więc składa się ona z kilku zboczy. 4 narożniki płyty mają różne wysokości, podobnie jak środkowe punkty odprowadzania wody deszczowej.

Chciałem przejść przez funkcję "dodanie/wygładzenie podstawy", ale mówi mi "nie można połączyć ze sobą powierzchni", chociaż widzę ostateczny kształt, który chcę.

Z góry dziękuję za pomoc.

Liczba pi.R

dalle.sldprt powiedział:

Witaj @PiR,

Prawdą jest, że SolidWorks nie akceptuje generowania objętości przez wygładzanie na podstawie Sketch3 i Sketch3D2. Zgadza się na to, używając innych profili i krzywych prowadzących do tego wygładzania. Kroki:
- zmień kolejność szkiców w następującej kolejności: Szkic1, Szkic3 i Szkic3D2.
- otwórz i uzupełnij Esquisse3D2, budując wszystkie krawędzie przyszłego tomu (patrz obrazek Dalle0.png).
- Wygeneruj objętość za pomocą funkcji wygładzania objętości, używając dwóch zamkniętych niebieskich grup jako profili i 4 fioletowych segmentów, otwartych grup jako krzywych prowadzących (patrz rysunek dalle1.png).
Użyj funkcji SelectionManager, aby wybrać elementy.
Twoja wersja oprogramowania jest dość stara, mogę Ci zaoferować tylko załączone obrazki.

Jedna uwaga: zasada działania punktu rombu polega na wygenerowaniu powierzchni na podstawie płaszczyzn ograniczonych do ich odpowiednich przecięć. Górna powierzchnia objętości nie spełnia tej definicji, powierzchnie nie są płaszczyznami. Upewnij się, że woda deszczowa będzie dobrze spływać...

Pozdrowienia.

dalle0.png
dalle1.png
2 polubienia

Dobry wieczór @Remi.Salerno,

Przepraszam, nie rozumiem, co oznacza pojęcie trajektorii w przypadku wytłaczania...
Czy to jest granica wytłaczania?

Stąd ta inna możliwość:
- utworzyć "powierzchnię graniczną" przy użyciu 4 "boków" szkicu 3D2,

- Następnie wykonaj wyciągnięcie objętościowe szkicu3 z warunkiem zakończenia tej powierzchni granicznej.

Ostatecznie rozwiązanie było bardzo bliskie początkowemu pomysłowi opartemu na wygładzaniu...

3 polubienia

Witam

Czy to jest to, czego szukałeś?

Dla mnie @m.blt oferuje najlepsze rozwiązanie.

Wymaga to jednak trochę czasu: stworzenia 4 (lub 8) powierzchni, a następnie zszycia na tych 4 powierzchniach, aby w końcu móc wykonać wytłaczanie do zszytej powierzchni. Dużą zaletą tego rozwiązania jest to, że będzie ono działać cały czas.

2 polubienia

Witam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Rozwiązanie m.blt wydawało mi się, że najprostsze jest najszybsze.

Szczerze