Wytłaczania

Witam

QLQ może mi pomóc narysować geometrię, która jest dołączona do solidworks 

Nie wiem, jak sprawić, by sosny były rozrzucone.

Z góry dziękuję

solidworks.png

Witam

Myślę, że najlepszą rzeczą, jaką można zrobić, jest narysowanie osi zgodnie z pożądanymi nachyleniami.

Następnie wystarczy wytłoczyć profile wzdłuż tych osi.

Poza tym jest też rozwiązanie planów: rysuj płaszczyzny według kątów i wyciągaj, ale wydaje mi się to bardziej "chaotyczne" niż metoda osi.

Uwaga: osie można tworzyć zgodnie ze szkicami.

Powodzenia

2 polubienia

Witam

Myślę, że trzeba oszukiwać i chodzić na cykliczne powtórzenia.

Celem jest znalezienie środka koła, w którym przecinają się twoje szpilki, aby utworzyć dwie równoległe i prostopadłe osie oznaczone A1 i A2. Odrobina geometrii nigdy nie zaszkodzi! :-)

Wtedy

Narysuj pinezkę, którą nazwę P1.

Powtarza P1 wokół pierwszej osi A1 w żądanym zakresie kątowym. Ta jednostka będzie miała wartość P2.

Następnie powtarzasz P1 i P2 wokół drugiej osi A2 o tym samym zakresie kątowym.

Wszystko, co musisz teraz zrobić, to usunąć materiał z bazy i gotowe.

Jeśli masz jakiekolwiek problemy z realizacją to chętnie Ci pomogę!

2 polubienia

Witam

Jeśli część jest przecięta przez 2 osie symetrii, musisz narysować jedną czwartą tego, a następnie wykonać powtórzenia ciał, aby odtworzyć je w całości.

Jeśli osie wszystkich " kołków " spotkają się w jednym punkcie, możemy postępować w następujący sposób:

Utwórz 2 płaszczyzny dla rzędów pionowych i poziomych, a następnie utwórz 9 płaszczyzn dla pochyłych rzędów.

Na każdej z 11 płaszczyzn narysuj oś przechodzącą przez punkt centralny, a następnie powtórz ją (na szkicu) pod kątem (powtórzenie kątowe).

Następnie 2 rozwiązania :

Lub wykonaj wytłaczanie na ślepo w pomieszczeniu.

Albo jeśli wszystkie mają tę samą długość, narysuj pierwszą z nich w innej części, a następnie utwórz zespół, zwiąż pierwszą za pomocą osi (wyświetl osie za pomocą T) i zwiąż odległość od powierzchni poniżej, a następnie " skopiuj z wiązaniami " , aby związać tylko oś dla wszystkich pozostałych.

Mam nadzieję, że wyraziłem się jasno !

Oto przykład (z Twoich ocen)

Jeśli chodzi o długości, jeśli wszystkie szczytówki twoich wędek muszą być na tej samej wysokości, moja technika nie działa i konieczne będzie zwrócenie się do rozwiązania Lucasa.

Zauważ, że aby zmniejszyć ten efekt w moim rozwiązaniu, im dalej twoja część znajduje się od dwóch osi, tym mniejsza będzie różnica wysokości, ale zmniejszy kąty.

capture_decran_2014-04-28_11.08.14.png
1 polubienie

Biorąc pod uwagę załączony plik, koniecznie musi istnieć "środek", od którego należy rozpocząć osie.

Najtrudniej będzie go znaleźć, ale potem, niezależnie od rozwiązania, pójdzie szybko.

Nawet jeśli oznacza to wytłaczanie, a następnie wycinanie całości z boku, powinno być dobrze.

EDIT: Bądź jednak ostrożny, po ponownym sprawdzeniu, wygląda na to, że symetria działa tylko na jednej osi (patrz załączony plik).

solidworks_0.png
1 polubienie

Cóż, naprawdę nie sądzę, że część geometryczna jest trudna.

Trochę trudno mi zrozumieć, dlaczego nie jest to centralne powtórzenie na dwóch zakresach kątowych.

Połączę Cię z pomocą budowlaną, aby znaleźć odległości osi.

http://ggbtu.be/m112350

W rozwiązaniu Thomasa.Guillarda, ale poprzez "obrócenie" osi obrotu do 45° (zamiast na X, a druga na Z) i usunięcie kilku pinów, otrzymujemy wizualizację danego obrazu.

Slt

@ thomas: Dziękuję za wyjaśnienia. Udało mi się wykonać projekt dzięki Twojej metodzie (patrz załącznik)

Chcę mieć tę samą wysokość dla wszystkich szpilek, ale nie zrozumiałem metody @ Lucasa

solution_pin_1.png

Hurt

Masz dwie możliwości:

• Mój, jeśli "majstrujesz" przy odległościach osi, aby zbliżyć się do pożądanego rozwiązania. (To nie jest dokładnie to, czego chcesz, tylko przybliżenie)
  • Rozwiązanie Lucasa składa się z grubsza z tego, co ci zaproponowałem, ale tylko do stworzenia osi. Następnie rysujesz swoją bazę w tym samym pokoju. Mamy więc bazę i układ osi. Budujesz swoją sosnę w innej części. Następnie chodzi o to, aby wykonać zespół z ograniczeniami, które są w porządku, poprzez wstawienie wielu pinów poprzez skopiowanie wiązań.

Powodzenia!