Cze wszystkim
Oto mój problem, stworzyłem kwadratowy kaptur podstawy z zdezorientowanym wyjściem w stosunku do podstawy, w 2 częściach montuję w rogach, nie ma problemu dla jednego z arkuszy, ale dla drugiego mam problem z płaskością na jednej z powierzchni, więc w rogu zagięcie nie jest dobrze wykonane (pojawia się tylko jedna krawędź), nie da się nawet zrobić na nim szkicu (chciałem naszkicować zagięcie, ale nie jest to możliwe), a problem polega na tym, że uniemożliwia mi to zrobienie zagniecenia na krawędzi, aby wrócić do spodu kaptura... Czy jest to błąd Solidworks, czy wada z mojej strony? Korzystam z Solidworks 2019SP04
Dziękuję!
2019-11-15.png
Witam
Więc 2 rzeczy w rep 1 nie umieszczaj promieni gięcia, SW zrobi to za ciebie , w rep2 jest kąt, więc to normalne, że nie jesteś płaski. Aby plan był planowany, krawędzie muszą być równoległe.
Niech Moc będzie z wami.
cone_obi_wan.jpg
3 polubienia
Okej, dziękuję, rozumiem lepiej, ale jestem zobowiązany do posiadania nierównoległej powierzchni, to mur klienta, więc muszę znaleźć sposób na wykonanie zagięcia bez użycia opcji zagięcia na krawędzi
OBI WAN ma absolutną rację, potrzebujesz równoległych szkiców w 2 sekcjach, w przeciwnym razie powierzchnia nie jest płaska.
Jednym z rozwiązań jest wstawienie tutaj małej prostej części o długości 10 mm i małej nachylonej części w środkowym szkicu, która również ma zostać zminimalizowana (którą następnie minimalizuję do maksimum zgodnie z promieniami gięcia)
I tam powinno się udać!
2 polubienia
Witam
Zgadzam się z @OBI WAN!
Myślę, że kaptur powinien być wykonany w 2 częściach: 3 warstwach i spawanej blachy na 4 stronę (będąc wykonaną, tylko ta część musi być prosta).
Pozdrowienia
2 polubienia
Witam, w tym przypadku rozwiązaniem są 2 trójkąty.
Niech Moc będzie z wami.
.
hottes_barbecues-1.sldprt
2 polubienia
Bardzo dziękuję za radę!! A przede wszystkim, o wielki mistrzu Jedi!
Jestem początkującym w Solidworks i będąc sam w moim biurze projektowym, Twoja pomoc była dla mnie nieoceniona!!
Miłego końca dnia i miłego weekendu!
2 polubienia