Szlifowanie gładkiej skorupy

Cze wszystkim

Nowość tutaj, przyznam, że trochę się gubię w moim problemie: wymodelowałem obudowę, projekt wnętrza jest wykończony, a wygląd zewnętrzny wygląda trochę "ślimakowo". Chcę stworzyć renderowanie fasetowe (na przykład sześciokąty), aby nadać bardziej nowoczesną stronę wyglądowi mojego pudełka ...  Trochę w duchu Musée des Confluances w Lyonie dla tych, którzy wiedzą.

Czy ktoś wie, czy jest to możliwe i jak to zrobić? Podejrzewam, że ludzie, którzy zajmują się projektowaniem, nie polegają na twarzach, aby rysować 1 do 1, prawda?

Witam

Czy możesz umieścić nam sitodruk pomieszczenia z częścią, którą chciałbyś pokryć okleinami? Czy Twoja część zajmuje się powierzchnią? 

2 polubienia

Witam

Zewnętrzna objętość została pierwotnie zbudowana na powierzchni, kilka promieni i wytłoczeń, następnie powłoka (część wtryskiwana, stała grubość itp.), dzielenie (pudełko/wieko) i praca nad geometrią integracji wnętrza obudowy.

W PC przykład tego, jak mógłby wyglądać kadłub.

capture.png

Witam

Spróbuj przekonwertować część na STL o słabej jakości, ma to tendencję do tworzenia fasetek

Pomysł jest dobry... Ale wynik jest rozczarowujący, ponieważ biorąc pod uwagę rozmiar części, trójkąty nie są tak duże (nawet przy najgrubszych ustawieniach). Tak więc renderowanie jest tańsze niż projekt... 

Witam

Czy próbowałeś umieścić teksturę?

przykład:

https://i.pinimg.com/236x/c9/cf/02/c9cf0249b0d69a81875501a6576e14cc--fabric-textures-wall-textures.jpg

S.B

1 polubienie

Czy możesz umieścić swój kawałek, ja go zredaguję i zobaczysz, jak zrobiłem to samo.

1 polubienie

Mój problem nie polega na tym, żeby mieć "obraz" faset, ale same fasety

>> później wykonanie formy na podstawie 3D, więc konieczne jest posiadanie kształtów w prawdziwym życiu.

Ale estetycznie to jest dokładnie to, czego szukam.

Ok, jeśli ma to być na całym pokoju, będzie to bardzo skomplikowane...

1 polubienie

W takim przypadku musisz zakasać rękawy i zrobić wycięcia we wszystkich kierunkach na zewnątrz.

S.B

1 polubienie

@AC Cobra: oto .prt "na przykład". Nie jestem pewien, czy uda mi się wydobyć 3D ze ścian mojego pudełka.

boitier_cordon.zip

Oczywiście jest to dużo pracy, ale tak długo, jak jesteś na powierzchni, możesz tworzyć "n" szkiców 3D, które wypełniasz, a następnie zszywasz je ze sobą i łączysz wynik z istniejącym.

Jeśli dobrze rozumiem, czy chcesz trochę podzielić swoją objętość w idei kopuły geodezyjnej?

1 polubienie

Zobacz ten link : https://wiki.mcneel.com/fr/rhino/meshfaq

Dzięki Rhino masz możliwość dopasowania siatki

@+

1 polubienie

@dbz: Tak, w duchu, zgadza się! ale na dość niezręcznym modelu...

@gt22: Zobaczę, czy Rhino pomoże sobie z tym poradzić. Nigdy nie używany.

1 polubienie

Nie mogłem otworzyć sztuki, ponieważ została nakręcona w 2017 roku, ale podam przykład, jak bym to zrobił.

Spójrz na pierwsze siedem stron mojego samouczka. Powtórzyłbym tę czynność kilka razy, a następnie wykonałbym powtórzenia i symetrie, aby osiągnąć coś, używając awersów twojej monety jako płaszczyzny.

http://www.lynkoa.com/sites/default/files/chapeau_pyramidale_depliable.pdf

W samouczku jest w kwadracie, ale działa dla prostokąta i trójkąta oraz Ø.

@ ty dobrze się bawić ^_^

metoda (dla siatki trójkątnej) nie jest skomplikowana: wykonaj szkic 3D, który przylega do powierzchni części.

Problem polega na tym, jak chcesz obchodzić się z wklęsłymi częściami.