Jak pisać kod

Cze wszystkim

To bardzo głupie pytanie, ale nie mogę sformułować swojego pytania (patrząc tylko na tytuł), aby znaleźć odpowiedź na intermet:

Używam języka Vba za pośrednictwem SW API do tworzenia interfejsu , dzięki czemu mam UserForm, na którym mam przyciski. To właśnie w procedurze tego ostatniego jestem przyzwyczajony do kodowania.
Zacząłem się jednak zastanawiać, czy nie lepiej byłoby stworzyć kilka modułów z pętlami warunkowymi itp., a następnie wywołać je w kodzie przycisku. Celem może być odciążenie kodu i uczynienie go bardziej ustrukturyzowanym.
Ponadto być może byłoby to szybsze i mniej skomplikowane dla komputera?

Nie wiem, czy wyraziłem się jasno, ale chciałbym uzyskać informacje zwrotne, aby zaproponować najlepszą strukturę dla mojego projektu.

Dziękuję

1 polubienie

Dobry wieczór

Z mojej strony formularz użytkownika ma tylko wewnętrzne kody do bezpośredniej interakcji w układzie lub łączenia działań w formularzu użytkownika.

Przyciski bezpośrednio wywołujące moduły w moim głównym kodzie.

Jeśli chodzi o czas przetwarzania, nie jestem pewien, czy zasadniczo zmienia rzeczy, chyba że kod musi przechodzić tam i z powrotem między formularzem użytkownika a kodem głównym.

Postaram się odpowiedzieć w kolejności:

Zacząłem się jednak zastanawiać, czy nie lepiej byłoby stworzyć kilka modułów z pętlami warunkowymi itp., a następnie wywołać je w kodzie przycisku

I tak, i nie (to dobry początek, co?)

Tak, wszystko, co jest ponownie wykorzystywane w działaniu programu, musi być umieszczone w module publicznym.

Tak, każda część kodu , która jest ponownie używana w klasie , musi zostać uwzględniona w procedurze lub funkcji.

Nie, nie jest zoptymalizowany pod kątem używania modułów do umieszczania w nich wszystkich pętli lub części kodu, które muszą zostać w nich wywołane.

Celem może być odciążenie kodu i uczynienie go bardziej uporządkowanym

Aby kod został odciążony, jeśli uszanujesz punkty "Tak" z mojej poprzedniej odpowiedzi, wykonasz już 80% pracy.

W przypadku pozostałych 20% to komentarze je tworzą. Kod bez komentarza to źle wykonany kod.

Jeśli Ty lub ktoś inny wróci do kodu i będzie musiał wpisać 5000 wierszy kodu, aby zrozumieć, gdzie utknął, zajmie mu to 3 dni (3 dni na zrozumienie kodu i 15 sekund na postawienie kropki w miejscu, w którym go brakowało)

Ponadto być może byłoby to szybsze i mniej skomplikowane dla komputera?

Nie

Aby zoptymalizować kod (w vba nie jest to zbyt przydatne, biorąc pod uwagę ciężar tego kodu), musisz zacząć od ograniczenia zmiennych lub ponownego ich użycia.

Musisz wpisać (nadać typ) zmienne tak, aby miały taki sam typ, jak ich przyszła wartość

Nie należy używać typu "Obiekt" i ograniczać typu "Wariant".

Musisz tworzyć klasy dla złożonych obiektów, zamiast używać typu Variant lub Object.

Słowa kluczowego "With" należy użyć, jeśli istnieje kilka właściwości do przypisania do obiektu:

Dim MaVoiture As Voiture

With MaVoiture
.Couleur="Bleu"
.Moteur="V16 Twin Turbo 12l " 'HOOOO C'EST BEAU DE REVER
End With

Jest też czystszy.

Używanie tablic dla kolekcji obiektów

Jest ich jeszcze wiele, ale nie ma sensu tego kontynuować.

Poniżej 10000 linijek kodu zaoszczędzisz tylko kilka milisekund :)

1 polubienie

Jak zwykle Yves.T, Twoje odpowiedzi są kompletne i jasne, bardzo dziękuję!

Miłego dnia!