Współczynnik K

Cze wszystkim

Od jakiegoś czasu moja giętarka narzeka na moje rozwinięcia blachy i musi ciągle majstrować, aby zachować swoje wymiary. Proszę go więc, aby zasymulował typową część na swojej najnowszej maszynie do składania AMADA (ta bestia ma tylko 3 lata). Krótko mówiąc, aby wrócić do prasy, którą daje mu maszyna, muszę zmienić współczynnik K na 0,45.

Na forum wiele postów mówi, że współczynnik K 0,33 obowiązuje dla grubości od 0,5 do 5, ale w naszym przypadku dla stali i na naszej maszynie okazuje się, że najlepszym kompromisem do 8 mm testowanym byłoby 0,45.

Chciałbym poznać Państwa zdanie na ten temat.

Kolejny punkt, dla tej samej części zaprogramowanej na CN AMADA, Opracowany między stalą S235 a stalą nierdzewną 304 jest inny, co wydaje mi się dziwne. Nawiasem mówiąc, nie przeprowadziliśmy jeszcze testu w prawdziwym życiu, ale różnica jest dość istotna i z pamięci granice sprężystości tych materiałów nie są tak odległe.

Witam

Dla tej części składanie to naprawdę zupełnie inny świat. Rozwój zawsze będzie tylko teoretyczny, ponieważ zmiennych jest naprawdę za dużo, jakość blachy (tolerancja twardości; im jest twardsza, tym więcej materiału jest potrzebne ze względu na mały promień gięcia i odwrotnie dla blachy trochę większy "kret" promień gięcia tym większy w związku z tym potrzeba mniej materiału, grubość (tolerancje wg norm), kierunek cięcia w blasze (walcowanie lub włókno)..

2 polubienia

Najlepszą rzeczą do zrobienia jest wykonanie testów z twoim folderem i jego folderem

bierzesz 200*50 monet

że zginasz się o 90 stopni 

o różnej grubości i materiale 

Nie zapominając o kierunku gwintu 

i oczywiście z odpowiednimi V i ciosami 

Da ci to stratę na prawdziwych fałdach

@+

3 polubienia

Zobacz ten link 

http://www.le-metal.net/Pliage-Calculer-le-facteur-K.html

Tak, myślę, że potrzebne są inne próby

2 polubienia

Spójrz tutaj  , są też fajne rzeczy na temat składania.

2 polubienia

Witam

Rozkładanie zależy od wielkości klina, rodzaju materiału, a nawet kierunku składania w stosunku do kierunku toczenia. Możemy posunąć się nawet do obecności papieru, a nawet smarowania. A nawet temperatura blachy. Prawie zapomniałem: i czy grubość blachy mieści się w górnej czy dolnej tolerancji.

Wszystko zależy od wymagań. więc ostry przeprowadzaj testy i odpowiednio modyfikuj.

J.M.

2 polubienia

Witam, a nawet od swojego dostawcy.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Składanie to rzeczywiście zupełnie inny świat, gdy o tym nie wiesz.

Nie możemy określić rozwiniętego tylko za pomocą czynnika K. Każda giętarka ma swoje własne wartości, Idealnym rozwiązaniem jest wypełnienie tabel gięcia SOLIDWORKS raz na zawsze odczytem wykonanym na maszynie. Zapominamy więc o współczynniku K i umieszczamy opcję "Szablon składania" w Strefie składania. Potrzebujesz co najmniej 1 tabeli na temat. Ale idealnym sposobem na pokrycie wszystkich możliwości jest posiadanie jednego stołu na materiał + 1 stół na odniesienie vee + stempel. To jest b...

W każdej tabeli zostanie wprowadzona grubość i promień gięcia, wartości odczytane bezpośrednio na falcerce.

Powodzenia

Witam

U nas mam wartości współczynnika k dla każdej grubości i materiału (z dostępnymi wariantami dla różnych V). Po prostu poświęć popołudnie na gięcie, aby pobrać opracowane dane z prostego kątownika ze wszystkimi grubościami, materiałami i V, a następnie znaleźć współczynnik k, który odpowiada temu wszystkiemu. Kładziemy go na stole i jesteśmy dobrzy! Zrobiłem to raz, od tego czasu moje fałdy są nienaganne. Jeśli naprawdę jesteś perfekcjonistą, możesz zanotować wartości współczynnika k dla kilku kątów (90,45,135°), ale osobiście biorę współczynnik k przy 90° nawet dla różnych kątów i wynik jest więcej niż poprawny. W domu osiągamy precyzję co do milimetra, co w zupełności nam wystarcza.

Witam, zanim zrobiłem własną tabelę, użyłem załączonego folderu, jeśli to pomoże.

Niech moc będzie z wami.

patkfactor.zip

Dziękujemy za odpowiedzi, obecnie przeprowadzamy badania materiałów i grubości. Za chwilę opowiem Ci więcej. Rozumiem, że mogą istnieć różne wartości w zależności od wszystkich tych parametrów, ale muszę znaleźć współczynnik K dla każdego materiału do zastosowania, aby nie stał się on gazownią w BE.