Tworzenie planów sytuacyjnych w Solidworks

Witam

Chcę łatwo tworzyć plany układu w Solidworks.

Mam zestaw kilku maszyn i muszę zrobić plan rozmieszczenia dla wszystkich tych maszyn.

Mam swój ogromny zespół 3D SolidWorks z tym parkiem maszynowym, ale stworzenie prostego planu układu jest kłopotliwe!

Jeśli robię ujęcie z góry, zabiera ono wszystkie szczegóły moich maszyn, co sprawia, że plan jest nieprzyjemny do czytania i szybko robi się bałagan. Właściwie potrzebowałbym tylko linii bałaganu na każdej maszynie.

Wcześniej próbowałem to zrobić za pomocą szkiców, wytłaczanych zestawów itp. Za pierwszym razem zadziałało dobrze. Zadbałem o to, aby uratować całość. Ale dziś, po unowocześnieniu tego parku maszynowego i przeniesieniu niektórych elementów, mój szkic stał się prawdziwym bałaganem...

Czy istnieje proste i skuteczne rozwiązanie do tworzenia planów układu w SolidWorks?

Witam

Przełącz zespoły maszyn w tryb SpeedPack i zachowaj tylko powierzchnie podporowe i powierzchnie używane do wymiarowania planów.

Jeśli jesteś w SW 2014 lub 2015, w opcjach Speed Pack możesz upewnić się, że nie jest ukryte, że zbliżasz się do myszy.

Więcej informacji na temat tego trybu można znaleźć w pomocy online lub samouczku.

@+

3 polubienia

Dzięki, ale czy jest możliwe, aby te zespoły były rozjaśnione na rysunku?

Udało mi się zrobić speedpack, ale jak go wysłałem na rysunek, to nic to nie zmienia...

Jak to coś zmienia?

Czy jesteś pewien, że Twój cały zestaw korzysta z wersji speedpack Twoich podzespołów?

Aby to sprawdzić, kliknij prawym przyciskiem myszy podzbiór, aby sprawdzić, czy może przełączyć się z rodzica na speedpack lub z speedpacka na rodzica. Możesz to zrobić nawet na zestawie głowic, aby przełączyć wszystko z jednego trybu na drugi.

Zrób zrzut ekranu drzewa swojego zespołu, od razu zobaczymy, czy jesteś w speedpacku, czy nie (ikona, która zmienia się jak w trybie światła).

@+

1 polubienie

Czy masz obraz, który ilustruje Twoje słowa?

Myślę, że jeśli to tylko dla implatacji, nie ma potrzeby widzieć każdej nakrętki, prawda?

Nie, rzeczywiście, nie muszę przedstawiać szczegółów, potrzebuję tylko "kwadratów" reprezentujących różne elementy.